Στη διάρκεια της συνέντευξης, η κυρία Καφέτση έδωσε τη δική της εκδοχή στα πράγματα συνοψίζοντας, αρχικά, το τί υπάρχει, μέχρι στιγμής και τί όχι. Στην πρώτη κατηγορία συγκαταλέγονται το – έτοιμο πλέον- κτίριο, η δωρεά ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και οι μελέτες. Στην δεύτερη ο κινητός εξοπλισμός ο οποίος – όπως ανέφερε- θα «κουμπώσει» στις ηλεκτρομηχανολογικές υποδομές που τις χαρακτήριξε εξαιρετικά υψηλού επιπέδου αλλά και οι κατασκευές για την παρουσίαση και την φιλοξενία των συλλογών και των έργων. «Από την αρχή η βασική μου στρατηγική ήταν να δοθεί έμφαση στην συλλογή γιατί το Μουσείο δεν είχε κανένα έργο. Για πρώτη φορά αποκτούμε εθνική συλλογή Σύγχρονης Τέχνης» είπε η κυρία Καφέτση.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη βούληση που υπήρχε ν’ ανοίξει το Μουσείο απ΄τόν περασμένο Μάιο, πράγμα που η ίδια θεωρούσε ανέφικτο καθώς δεν μπόρεσαν να περάσουν οι μελέτες και στο σημείο αυτό, είπε, επικεντρώνονται οι προσπάθειές της από τη στιγμή εκείνη και μετά. «Μη αναθέτοντας τις μελέτες δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα, είμαστε όμως πλέον στο οριστικό στάδιο» εκτίμησε η κυρία Καφέτση η οποία πρόσθεσε την απώλεια πολύ χρόνου- ενός εξαμήνου τουλάχιστον- στην απορρόφηση της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου καθώς μόλις αυτές τις ημέρες συστήθηκε η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία την οποία έθετε ο χορηγός ως προϋπόθεση…
Η κυρία Καφέτση είπε ότι έχει ενημερώσει όλη την πολιτική ηγεσία ενώ από τον περασμένο Ιούλιο υπήρχε πίεση από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού ν΄ανατεθούν οι μελέτες. Απάντησε, επίσης, στην κατηγορία του Δ.Σ έτσι όπως διατυπώθηκε σε ανακοίνωσή του της 15ης Οκτωβρίου όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά: « το Διοικητικό Συμβούλιο με δυσάρεστη έκπληξη διαπίστωσε ότι ένα μεγάλο μέρος των έργων Τέχνης είναι με εντολή της Διευθύντριας καταγεγραμμένα στο Γενικό Βιβλίο Εισαγωγής Εργων του ΕΜΣΤ με μολύβι (!!!) με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται». Η κυρία Καφέτση σχολιάζοντας είπε πως είναι επικίνδυνο μέλη του Δ.Σ να αμφισβητούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των έργων. Εξήγησε πως, από το ξεκίνημά της ακόμη, παράλληλα με την ηλεκτρονική καταγραφή ήθελε να υπάρχει – για συναισθηματικούς ή τελετουργικούς όπως είπε- λόγους, να υπάρχει κι ένα χοντρό βιβλίο, αντίστοιχο μ’ εκείνο της Εθνικής Πινακοθήκης όπου θα καταγράφονται τα έργα τέχνης τα οποία προϋποθέτουν, όμως, την αποδοχή του Δ.Σ. «Υπάρχει πολιτική αποκτημάτων» είπε η κυρία Καφέτση. «Εχουμε εντός των πρακτικών όλα τα έργα, έχουμε συμβάσεις με δωρητές ή πωλητές. Ολος ο απολογισμός τίθεται υπό την έγκριση του Δ.Σ κι από ‘ κει ανέκαθεν το προωθούσα στη Διεύθυνση Εικαστικών του Υπουργείου» είπε η κυρία Καφέτση δηλώνοντας πως ουδέποτε έκανε υπέρβαση των αρμοδιοτήτων της.
Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο είχε καταγγείλει τη διευθύντρια του Μουσείου, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για αλλοίωση αποφάσεων και αυταρχική συμπεριφορά από την πλευρά της κ. Καφέτση.
Μεταξύ άλλων, το Διοικητικό Συμβούλιο είχε αναφέρει πως «κατ’ επανάληψη η Διευθύντρια του Μουσείου έχει υποστηρίξει ότι «το Μουσείο είναι εκείνη», αρνούμενη να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Διοικητικού οργάνου του ΕΜΣΤ που είναι το Διοικητικό Συμβούλιο» καθώς και ότι «πρώην Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΜΣΤ παραιτήθηκε λόγω αδυναμίας συνεργασίας και αγενούς συμπεριφοράς της Διευθύντριας».