Διάφορα πολιτικά πρόσωπα ακούνε χρούτσου χρούτσου στα τηλέφωνά τους. Το λένε και δημόσια, έκπληκτοι που κάποιος θέλει να τους παρακολουθήσει. Διαμαρτυρήθηκε πρόσφατα ο Μιχάλης Ταμήλος της Νέας Δημοκρατίας, διαμαρτυρήθηκε παλαιότερα ο Πάνος Σκουρλέτης του ΣΥΡΙΖΑ. Αγνωστοι μπαίνουν στις γραμμές τους και ακούνε τα μυστικά τους. Είχε γίνει θέμα και στη Βουλή, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όπου είχε διαπιστωθεί πόσο δύσκολος είναι ο έλεγχος στις νέες τεχνολογίες.
Κάποιες αλλαγές στην ηγεσία της αστυνομίας φέρνουν το ζήτημα στην επικαιρότητα. Απομακρύνθηκε από τη θέση του ο προϊστάμενος του Τμήματος Τεχνικής Υποστήριξης της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Να σημειωθεί ότι δημιουργήθηκε νέα Διεύθυνση Συλλογής και Επεξεργασίας Πληροφοριών. Εν ολίγοις υπάρχει τεχνογνωσία, υπάρχει εξοπλισμός, υπάρχουν υπηρεσίες, υπάρχουν και θέματα που θέλουν παρακολούθηση: τρομοκρατία, ναρκωτικά, οικονομικές ατασθαλίες και τα τοιαύτα.
Να υπενθυμίσουμε ότι το ζήτημα είχε συζητηθεί και στη Βουλή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Είχαν μιλήσει για τα περίφημα «βαλιτσάκια» δηλαδή τα συστήματα παρακολούθησης και τις υπηρεσίες κατασκοπίας που διατίθενται στην αγορά. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι κάπου εδώ μπερδευτήκαμε επειδή είναι διαφορετική η παρακολούθηση του κράτους, που γίνεται με άδεια εισαγγελέα και διαφορετική η ιδιωτική παγίδευση αλλότριων δεδομένων. Φαίνεται όμως ότι τα πράγματα έχουν μπερδευτεί από μόνα τους. Δηλαδή υλικό που προέκυψε από κρατικές παρακολουθήσεις κατέληξε σε χέρια ιδιωτών.
Διαβάζουμε λοιπόν στο ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου ότι «τις τελευταίες εβδομάδες προέκυψε ότι από τη συγκεκριμένη υπηρεσία είχαν διακινηθεί παρανόμως CD με ηχογραφημένες συνομιλίες που έγιναν για λογαριασμό επιχειρηματιών. Σε απόλυτη παρέκκλιση βεβαίως με τη νόμιμη διαδικασία για την εξάρθρωση ενόπλων ομάδων, εγκληματικών οργανώσεων». Δεν είναι η πρώτη φορά που αξιωματικοί της ΕΥΠ χρησιμοποιούν κρατικό εξοπλισμό για ένα έξτρα εισόδημα. Την περίοδο 2004-2006 άλλοι είχαν στήσει το περίφημο παραμάγαζο της οδού Ακαδημίας. Προσέγγιζαν εταιρίες προτείνοντας να κάνουν υποκλοπές επαγγελματικού ενδιαφέροντος. Επαίρονταν ότι είχαν πελάτες διάφορους εφοπλιστές και επιχειρηματίες.
Αυτό που έχει αλλάξει την τελευταία δεκαετία είναι ότι προσφέρονται λογισμικά και εξοπλισμός σε πολύ χαμηλές τιμές. Σε οποιοδήποτε κατάστημα ηλεκτρονικών μπορεί κάποιος να βρει συστήματα παρακολούθησης. Σε οποιοδήποτε «έξυπνο κινητό» μπορεί να αποσταλεί ένα γραπτό μήνυμα που να εγκαθιστά πρόγραμμα κατασκοπίας ήτοι αντιγραφή μηνυμάτων, εντοπισμό στίγματος, συνακρόαση κλήσεων. Ταυτόχρονα πωλούνται ή ενοικιάζονται μαζί με προσωπικό κάμερες, μικροκάμερες, μικρόφωνα. Η τεχνολογία παρέχει κατασκοπία, η τεχνολογία παρέχει και την προστασία. Υπάρχουν δηλαδή άλλα τόσα λογισμικά και γκατζετάκια που αποτρέπουν τις υποκλοπές.
Για τον Ταμήλο και τον Σκουρλέτη λοιπόν δεν υπάρχει σωτηρία. Αν δεν συγκαταλέγονται στα 50.000 άτομα που επισήμως παρακολουθούνται, πολύ εύκολα μπορούν παρακολουθούνται από άλλους. Η Δημοκρατία έχει τη δυνατότητα να τους θωρακίσει με νέους νόμους. Μέχρι να ψηφιστούν οι νέοι νόμοι μπορούν απλά να αποφεύγουν την κοινοποίηση ευαίσθητων πληροφοριών μέσα από τις επίμαχες συσκευές. Αυτοπροστασία.