Συμφωνία για έξτρα ρευστότητα ως 15 δις ευρώ στις ελληνικές τράπεζες

Συμφωνία για την εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδότησης ύψους 12 – 15 δισ. ευρώ πέτυχε αργά το βράδυ της Τετάρτης ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μετά από επαφές με το διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Συμφωνία για την εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδότησης ύψους 12 – 15 δισ. ευρώ πέτυχε αργά το βράδυ της Τετάρτης ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μετά από επαφές με το διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαίωσε σήμερα Πέμπτη ότι σε σχετική επικοινωνία που είχε ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, γνωστοποιήθηκε η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να «χαλαρώσει» το πλαίσιο που διέπει τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητά τους.

Η επίσημη ανακοίνωση θα πραγματοποιηθεί στις 6 Νοεμβρίου ενώ απαιτούνται δύο μήνες για τις διαδικασίες εφαρμογής του.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται η ΕΚΤ να μειώσει το «κούρεμα» που επιβάλλει στους τίτλους (ομόλογα, κλπ) που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες ως ενέχυρο για να δανειστούν από την ΕΚΤ. Συνακόλουθα, με τη μείωση του «κουρέματος», οι τράπεζες θα μπορούν να πάρουν πρόσθετη ρευστότητα, η οποία ζητούμενο παραμένει σε τι βαθμό θα διοχετευτεί στην αγορά.

Πρόκειται για μία έμμεση αναβάθμιση των ελληνικών κρατικών ομολόγων από το Ευρωσύστημα, η οποία αυξάνει τη δυνατότητα άντλησης ρευστότητας μέσω των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης που διενεργεί η ΕΚΤ.

Με τον τρόπο αυτό η ευρωπαϊκή νομισματική αρχή δείχνει ότι στηρίζει τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, σε μία περίοδο σημαντικής πτώσης των τιμών των κρατικών τίτλων της χώρας, τα οποίαλειτουργούν ως ενέχυρα για τη λήψη δανείων από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους.

Όπως προαναφέρθηκε, οι ελληνικές τράπεζες μετά την απόφαση αυτή θα μπορούν να αντλήσουν επιπλέον ρευστότητα έως και 15 δισ. ευρώ, κάνοντας χρήση των εγγυήσεων που έχουν ήδη εκχωρήσει στην ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι το Σεπτέμβριο ο δανεισμός τους από την Ευρωτράπεζα υποχώρησε κατά 2 δισ. ευρώ, στα 42,6 δισ. ευρώ.

Σε επίσημη ενημέρωση επί του θέματος, η ΕΚΤ σημειώνει η παραπάνω έμμεση αναβάθμιση δεν αποτελεί αντίδραση στην πρόσφατη πίεση που δέχθηκαν τα ελληνικά ομόλογα.

Και επισημαίνει πως η προσαρμογή του ποσοστού «κουρέματος» επί των τιμών των τίτλων που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου σε χαμηλότερα επίπεδα, είναι αποτέλεσμα της συνολικής βελτίωσης της συνθηκών για την Ελλάδα στις αγορές από το 2013.

Ανεξάρτητα πάντως από την αυτήν την τοποθέτηση, η βοήθεια προς τις ελληνικές τράπεζες έρχεται σε μία περίοδο σημαντικής αβεβαιότητας που οδήγησε σε σημαντική πτώση μετοχές και ομόλογα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.