Συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση ελέγχου προσφύγων που δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα έχει ξεκινήσει σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση και, όπως μεταδίδει η ελληνόφωνη υπηρεσία της γερμανικής Deutsche Welle, πρόκειται να διαρκέσει δύο εβδομάδες.
Η οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των προσφύγων Pro Asyl επικρίνει την επιχείρηση χαρακτηρίζοντάς την «απάνθρωπη». Και εκτιμά ότι «το Δουβλίνο 2 απέτυχε» στην πράξη.
Ο Καρλ Κοπ από την οργάνωση Pro Asyl χαρακτηρίζει την αστυνομική επιχείρηση με την κωδική ονομασία Mos Maiorum, εναντίον προσφύγων χωρίς νόμιμα έγγραφα, ως λυπηρό και αποκρουστικό μήνυμα έναντι ανθρώπων που με κίνδυνο της ζωής τους φτάνουν σε ένα «σύστημα» που δεν μπορεί να τους δώσει πρόσκαιρη στέγη.
«Στιγματίζουν όσους ζητούν προστασία»
«Οι μετανάστες που φτάνουν για παράδειγμα στην Ιταλία, έχουν καταφέρει να κρατηθούν στη ζωή έπειτα από μια φρικτή διαδρομή, στην οποία μπορεί να είδαν και ανθρώπους να πεθαίνουν. Πολλοί μένουν άστεγοι και ξέρουν ότι δεν έχουν ελπίδες για μια ανθρώπινη ζωή με αξιοπρέπεια. Δεν μπορούν να πάνε στους συγγενείς και φίλους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες γιατί δεν το προβλέπουν οι ευρωπαϊκές διατάξεις, οι οποίες έχουν αποτύχει. Ο κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ, που ορίζει ότι αρμόδια για την παροχή ασύλου είναι η πρώτη χώρα στην οποία εισέρχεται ένας πρόσφυγας, έχει αποτύχει. Το παραδέχονται και οι ίδιοι υπουργοί Εσωτερικών. Αλλά δεν τον αλλάζουν. Θα ήταν ευκολότερο να δημιουργηθεί ένα σύστημα νόμιμης εισόδου στην Ευρώπη. Έτσι θα σταματούσαν οι μαζικοί θάνατοι, δεν θα χρειάζονταν οι σπείρες λαθρεμπόρων, δεν θα χρειάζονταν αστυνομικοί έλεγχοι, οι άνθρωποι θα πήγαιναν νόμιμα στους συγγενείς τους. Θα ήταν μια πράξη ανθρωπισμού», λέει ο Κοπ.
Ο γερμανός ειδικός σε θέματα Ευρώπης της οργάνωσης επικρίνει κυρίως ότι οι αστυνομικές επιχειρήσεις επιφέρουν τον στιγματισμό όσων ζητούν προστασία και ποινικοποιούν τις προσπάθειες διαφυγής.
Στο ερώτημα εάν αποτελεί λύση το ότι η Ιταλία υπό την πίεση του τεράστιου κύματος προσφύγων δίνει σιδηροδρομικά εισιτήρια στους πρόσφυγες για να μετακινηθούν βορειότερα, ο Καρλ Κοπ δικαιώνει την Ιταλία.
«Οι νεκροί στη Μεσόγειο είναι δικοί μας νεκροί»
«Η Ιταλία αισθάνεται -και δικαίως- ότι έχει εγκαταλειφθεί, ότι είναι μόνη στις προσπάθειες διάσωσης μεταναστών στη θάλασσα. Αυτή τη φορά άφησε πολλούς να φύγουν σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις κι αυτό προκάλεσε εκνευρισμό. Αλλά και πριν από αυτό δεν υπήρχε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Πρέπει να διαμορφώσουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό αίσθημα ευθύνης, που αρχίζει με την υποδοχή περισσότερων προσφύγων. Ο ευρωπαϊκός βορράς νόμιζε ότι με το Δουβλίνο ΙΙ θα δημιουργούσε μια νησίδα ασφαλείας, αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Και οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου αισθάνονται εγκαταλελειμμένες, αλλά κι αυτές συμπεριφέρονται με μικροψυχία, πολλές φορές παραβιάζοντας τη διεθνή νομοθεσία. Οι νεκροί της Μεσογείου είναι δικοί μας νεκροί. Σε μας πέφτει η ευθύνη να αλλάξουμε πολιτική έναντι των προσφύγων», επισημαίνει ο γερμανός ειδικός.
Ο Καρλ Κοπ θίγει και μιαν άλλη πτυχή των επιχειρήσεων της αστυνομίας: ότι θέτουν για πρώτη αφορά υπό αμφισβήτηση τη Συμφωνία Σένγκεν, που προβλέπει την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ. «Πολλές φορές έχουμε παρατηρήσει χώρες-μέλη να αμφισβητούν αυτό το κεκτημένο σε περιόδους μεταναστευτικών κρίσεων», τονίζει.
Το νέο είναι επίσης ότι γίνονται έλεγχοι και στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Πρωτοβουλίες στήριξης των μεταναστών και αντιφασιστικές ομάδες στέλνουν πάντως εδώ και εβδομάδες γραπτά μηνύματα στα Σομαλικά, Αραβικά, Φαρσί, Αγγλικά, Σερβοκροατικά και σε άλλες γλώσσες προειδοποιώντας για τους αστυνομικούς ελέγχους.