Τροπολογία για απομάκρυνση παιδόφιλων από τα σχολεία

Νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των φαινομένων παιδοφιλίας αλλά και του πειθαρχικού δικαίου των εκπαιδευτικών θα αναλάβει ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

Νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των φαινομένων παιδοφιλίας αλλά και του πειθαρχικού δικαίου των εκπαιδευτικών θα αναλάβει ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Όπως ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, ο υπουργός Παιδείας στην επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, αύριο, Πέμπτη, θα κατατεθεί προς ψήφιση τροπολογία που θα προβλέπει:
– Την αλλαγή του πειθαρχικού δικαίου των εκπαιδευτικών προκειμένου να τίθενται αυτοδίκαια σε αργία ο εκπαιδευτικός κατά του οποίου ασκείται ποινική δίωξη για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για οποιοδήποτε έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, αντίθετα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο απαιτείται αμετάκλητη παραπομπή σε δίκη.
– Οι εν λόγω πράξεις θα χαρακτηρίζονται ευθέως στον πειθαρχικό δίκαιο ως «εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής» και όχι ως «αναξιοπρεπής συμπεριφορά προς την Υπηρεσία» όπως χαρακτηρίζεται σήμερα.
– Αν σε εκπαιδευτικό ή διοικητικό υπάλληλο σχολείου επιβληθεί οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή -πλην της οριστικής παύσης- για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής και σε ό,τι αφορά το ποινικό σκέλος της υπόθεσης δεν ασκηθεί ποινική δίωξη ή το αδίκημα παραγραφεί ή τεθεί στο αρχείο, ο εκπαιδευτικός μετατάσσεται υποχρεωτικά σε θέση εκτός σχολείου. Αν από το ποινικό δικαστήριο επιβληθεί η οποιαδήποτε ποινή για τα προαναφερθέντα εγκλήματα ο εκπαιδευτικός απολύεται όταν καταστεί αμετάκλητη η καταδίκη του.
Πρόγραμμα Cyberkid
Παράλληλα, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Αλέξ. Δερμεντζόπουλος κατέθεσε σήμερα, Τετάρτη, πρόταση προς τα μέλη της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής να παρακολουθήσουν από κοντά την εφαρμογή του προγράμματος Cyberkid που έχει οργανωθεί μαζί με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κάτι που αναμένεται να γίνεται την προσεχή εβδομάδα με διαδραστική τηλεδιάσκεψη από αίθουσα του υπουργείου Παιδείας.
Από την πλευρά της Διώξης ο διευθυντής της ταξίαρχος κ. Μαν. Σφακιανάκης ανακοίνωσε ότι από τις 25 Σεπτεμβρίου που ξεκίνησε το πρόγραμμα έχουν παρακολουθήσει τις τηλεδιασκέψεις οι μαθητές 1.313 σχολείων ανά την επικράτεια.
Κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων πραγματοποιούνται παρουσιάσεις από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και εξειδικευμένους αξιωματικούς με τη χρήση οπτικοακουστικού εξοπλισμού. Συγκεκριμένα συζητούνται:
– Τα αδικήματα και ο τρόπος που αυτά διαπράττονται μέσω Διαδικτύου, καθώς και πρακτικές πρόληψης.
– Τα φαινόμενα διαδικτυακής βίας, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και γενικά η πρόληψη και η αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες.
– Στατιστικά στοιχεία, που αφορούν τη διείσδυση των Ελλήνων στο διαδίκτυο και τις υποθέσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, αρμόδιος καθηγητής από κάθε σχολείο συλλέγει ερωτήσεις από τους μαθητές, τις οποίες αποστέλλει μέσω του συστήματος και της λειτουργίας άμεσης γραπτής επικοινωνίας «chat». Οι ερωτήσεις απαντώνται, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, από τους εξειδικευμένους αξιωματικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που πραγματοποιούν την παρουσίαση.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.