Βορίδης:Ετοιμη η Ελλάδα να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του Εμπολα

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει οικονομικά και με υγειονομικό υλικό στην περίπτωση που οργανωθεί βοήθεια προς τις χώρες της Δυτικής Αφρικής σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει οικονομικά, με υγειονομικό υλικό, αλλά και προσωπικό στην περίπτωση που οργανωθεί βοήθεια προς τις χώρες της Δυτικής Αφρικής σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Την παραπάνω δήλωση έκανε ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής υπό την προεδρία του κ. Δημήτρη Κρεμαστινού για τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης πιθανού κρούσματος Εμπολα.
Μία ημέρα πριν τη Σύνοδο των υπουργών Υγείας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, όπου θα παραβρεθούν και ειδικοί επιστήμονες – συνεργάτες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο κ. Βορίδης δήλωσε σύμφωνος με τον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπ. Ομπάμα, ο οποίος παραδέχθηκε προσφάτως ότι η διεθνής κοινότητα έχει κάνει λίγα στις χώρες της Δυτικής Αφρικής με στόχο την μη εξάπλωση του ιού.
Ο κ. Βορίδης δεν έκρυψε την ανησυχία του: «Αν ξεφύγει η κατάσταση εκεί, αν γίνει κάποια έκκρηση του ιού και επεκταθεί, δύσκολα να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, ακόμη και με αυτά τα μέτρα που λαμβάνουμε. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να παρέμβει εκεί ώστε να μην ξεφύγει ο ιός».

Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθούν Νοσοκομεία στις περιοχές όπου υπάρχει επιδημία προκειμένου η νοσηλεία των ευρωπαίων υγειονομικών που θα νοσήσουν – στην περίπτωση που η Ευρώπη αποφασίσει να στείλει βοήθεια – να γίνεται εκεί. Μέχρι τώρα – είπε – οι αρμόδιοι μόνο δύο χωρών της Ευρώπης δήλωσαν ότι αν στείλουν υγειονομικό προσωπικό σε αυτά τα κράτη της Δυτικής Αφρικής και νοσήσει μπορούν να το δεχθούν πίσω για νοσηλεία. «Οι άλλες χώρες δήλωσαν αδυναμία», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε στην Επιτροπή ότι υπάρχουν σε διεθνές επίπεδο ευχάριστα μέτρα, ως προς την Ελλάδα και γενικότερα την Ευρώπη. Όπως ανέφερε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) βγάζει τη Νογηρία από το επίπεδο ελέγχου καθώς εδώ και 20 μέρες δεν έχει καταγραφεί κρούσμα.
Σε ότι αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ελλάδα, ο κ. Βορίδης ανέφερε:
– Έχουν εκδοθεί, από τον Αύγουστο, οδηγίες με μέτρα π ροφύλαξης που πρέπει να λαμβάνουν όσοι ταξιδεύουν προς και από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής. Το υλικό διανέμεται από τον Αύγουστο στα αεροδρόμια και στις άλλες πύλες εισόδου (λιμάνια, χερσαία σύνορα).
– Ως εργαστήριο αναφοράς έχει οριστεί το εργαστήριο μικροβιολογίας της Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει υψηλό επίπεδο βιοασφάλειας. Τώρα γίνονται ενέρχειες για την αναβάθμιση δεύτερου εργαστηρίου στην Αθήνα.
– Εχει οριστεί χώρος σε Νοσοκομείο της Αθήνας («Αμαλία Φλέμινγκ») προκειμένου να μεταφερθεί εκεί ένα υποπτο κρούσμα. Εκεί θα παραμείνει μέχρι να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις.
– Εχει οριστεί υγειονομικό προσωπικό που θα ασχοληθεί με τηνπερίθαλψη των ύποπτων κρουσμάτων. Το προσωπικό έχει εξοπλιστεί με απαραίτητο εξοπλισμό και έχει εκπαιδευτεί καταλλήλως για την ασφαλή διαχείριση των κρουσμάτων.
– Προχωρεί η διαδικασία πρόσληψης 30 ατόμων ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για να ενισχυθούν οι πύλες εισόδου της χώρας. Μεγαλύτερο βάρος θα δοθεί στις πύλες απ’ όπου εισέρχονται περισσότεροι μετανάστατες.
– Θα υπάρξει επιπλέον εκπαίδευση του προσωπικού που έρχεται σε επαφή με ύποπτα κρούσματα, καθώς και του προσωπικού που υπηρετεί στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των Νοσοκομείων. Η εκπαίδευση προγραμματίζεται μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.
Ο κ. Βορίδης ενημέρωσε επίσης τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ότι έχει ήδη εκδοθεί κάρτα εισερχόμενου επιβάτη, η οποία θα δοθεί στις αεροπορικές εταιρείες. Στην κάρτα θα αναγράφονται τα στοιχεία του επιβάτη, η χώρα προέλευσής του, ενώ θα δηλώνει αν έχει παρουσιάσει συμπτώματα.
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή θα γίνει άσκηση για τη διαχείριση κρούσματος έμπολα. Την άσκηση οργανώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ).
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής συμμετείχαν η κυρία Χριστίνα Παπανικολάου (γενικό γραμματέας Δημόσιας Υγείας), η κυρία Τζένη Κρεμαστινού (πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ), ο κ. Θεόδωρος Παπαδημητρίου (γενικός διευθυντής ΚΕΕΛΠΝΟ), ο κ. Παναγιώτης Ευσταθίου (διοικητής ΕΚΕΠΥ), ο κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος (ΕΣΔΥ), ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας (λοιμωξιολόγος, επιστημονικός συνεργάτης ΚΕΕΛΠΝΟ) και η κυρία Αθηνά Κυρλέση (γενική διευθύντρια Δημόσιας Υγείας).

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.