Την εκτίμηση ότι η αντιπαράθεση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Γερμανία και άλλων κυβερνήσεων της ευρωζώνης αποτελεί τροχοπέδη για την προσπάθεια της ευρωζώνης να ανακάμψει διατυπώνει σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal.

Η εφημερίδα αναφέρει πως η νηνεμία που επικράτησε στις αγορές κρατικών ομολόγων τα τελευταία δύο χρόνια αφαίρεσε την αίσθηση του επείγοντος από τις συζητήσεις για την αναμόρφωση της ευρωζώνης.

Η Wall Street Journal επικαλείται απόψεις αναλυτών σύμφωνα με τους οποίους οι εθνικές κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ πρέπει να κατανοήσουν ότι η νομισματική πολιτική μπορεί να είναι επιτυχής μόνο όταν συνοδεύεται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική.

Την ίδια στιγμή το δημοσίευμα αναδεικνύει την «συστολή» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην δρομολόγηση των απαραίτητων πολιτικών για την τόνωση της οικονομίας του ευρώ εν μέσω πιθανών πολιτικών αντιδράσεων εκ μέρους της Γερμανίας.

Ακόμη, αναφέρεται σε απόψεις ορισμένων αξιωματούχων της ΕΚΤ οι οποίοι ανησυχούν ότι μια ποσοτική χαλάρωση θα ήταν λιγότερο αποτελεσματική στην ευρωζώνη από ότι στις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω του κατακερματισμού του χρηματοπιστωτικού συστήματος της.

Καταλήγοντας το δημοσίευμα αναδεικνύει την αντιπαράθεση μεταξύ της ΕΚΤ και της Γερμανίας στο δημοσιονομικό πεδίο, αναφέροντας πως ο Μάριο Ντράγκι θεωρεί πως η συνολική στάση έναντι των προϋπολογισμών της ευρωζώνης είναι πολύ αυστηρή, δεδομένης της ασθενούς κατάστασης της οικονομίας, υποδείξεις που όπως σημειώνει η Wall Street Journal δεν έχουν γίνει ευπρόσδεκτες από τη Γερμανία.