«Μολονότι είναι περιορισμένα τα αποτελέσματα της στρατηγικής Ομπάμα κατά του Ισλαμικού Κράτους, δεν μπορεί κανείς να μην αναλογιστεί τι θα συνέβαινε εάν δεν υπήρχαν οι αεροπορικές επιθέσεις της συμμαχίας», υποστηρίζει σε κύριο άρθρο του το Bloomberg, υπογραμμίζοντας ότι «χωρίς αυτές θα συνεχίζονταν οι γενοκτονίες, η σεξουαλική δουλεία, η παρατεταμένη αστάθεια, ενώ θα δημιουργείτο μια ελεύθερη ζώνη για την εκπαίδευση και την οργάνωση των τζιχαντιστών».
Όπως σημειώνεται «παρά την απογοήτευση που προκάλεσε η μαχητική δυνατότητα του ιρακινού στρατού και η διστακτικότητα της Τουρκίας να ενταχθεί στη συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους, οι αεροπορικές επιθέσεις απέτρεψαν τα χειρότερα, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια για ενίσχυση και των χερσαίων δυνάμεων».
Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι «το αληθινό δίδαγμα από το Κομπάνι είναι ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν αποτελεί στρατό με υπεράνθρωπες ικανότητες, όπως παρουσιάζεται συχνά, καθώς οι Κούρδοι μαχητές με τις περιορισμένες οπλικές τους δυνατότητες κατόρθωσαν να αποτρέψουν μέχρι τώρα τις επιθέσεις, βοηθούμενοι φυσικά από τις αεροπορικές επιθέσεις.
Εάν η Τουρκία άνοιγε τα σύνορά της για τον ανεφοδιασμό και την ενίσχυση τους, οι Κούρδοι θα μπορούσαν να απωθήσουν το Ισλαμικό Κράτος, όπως είχαν κάνει νωρίτερα φέτος, όταν οι επιτιθέμενοι δεν κατείχαν ακόμη αμερικανικό οπλισμό που απέκτησαν στο Ιράκ.
Παρομοίως στο βόρειο Ιράκ, οι κούρδοι πεσμεργκά μπόρεσαν να κρατήσουν τις περιοχές τους και να προωθηθούν μάλιστα λίγο περισσότερο, χωρίς να διαθέτουν και αυτοί τανκς και βαρύ οπλισμό.
Οι υποσχέσεις της συμμαχίας για παροχή οπλισμού έχουν μόνο μερικώς υλοποιηθεί. Η Τουρκία συμφώνησε τελικά το Σαββατοκύριακο να βοηθήσει τη συμμαχία, χωρίς ωστόσο να έχει μέχρι τώρα ξεκαθαρίσει τον τρόπο».
Σε σχέση με την αμερικανική στρατηγική στο Ιράκ και στη Συρία, το Bloomberg κάνει αναφορά στην χρήση ελικοπτέρων Απάτσι για την απομάκρυνση των Ισλαμιστών από το αεροδρόμιο της Βαγδάτης, «η οποία καταδεικνύει το εύρος των δυνατοτήτων των ΗΠΑ για την εμπλοκή τους στην περιοχή», όπως σημειώνεται, προσθέτοντας ότι «μπορούν να γίνουν περισσότερα για τον εξοπλισμό και την ενίσχυση των Κούρδων στο Ιράκ και στη Συρία, οι οποίοι παραμένουν μακράν οι πιο αποτελεσματικοί και αποφασισμένοι μαχητές στο έδαφος, ενώ οι ΗΠΑ, όπως προτείνει και ο γερουσιαστής Μακέιν, θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερους κινδύνους, στέλνοντας ειδικές δυνάμεις και εκπαιδευτές σε κρίσιμες περιοχές όπως το Κομπάνι».