Η πλήρης γενετική αλληλουχία της οικιακής μύγας, η οποία προσδιορίστηκε από διεθνή ερευνητική κοινοπραξία, αναμένεται να αποκαλύψει πώς το ενοχλητικό έντομο απέκτησε ανοσία στις δεκάδες ασθένειες που μπορεί να μεταφέρει, αλλά και το πώς μπορεί να αντέχει τις τοξίνες στο σιχαμερό περιβάλλον που αγαπά.
Το γονιδίωμα της οικιακής μύγας (Musca domestica) περιέχει ασυνήθιστα γονίδια που αφορούν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την εξουδετέρωση τοξινών. Η μελέτη τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ανθρώπινων ασθενειών και τοξινών στο περιβάλλον μας.

Επίπονη προσπάθεια

Η οικιακή μύγα είναι αντικείμενο δραστήριας επιστημονικής έρευνας, αφενός λόγω του ρόλου της στην αποσύνθεση οργανικών υλικών, αφετέρου επειδή το έντομο είναι φορέας περίπου 100 ανθρώπινων ασθενειών, από τον τυφοειδή πυρετό μέχρι τη φυματίωση. Μόνο το τράχωμα, μια βακτηριακή ασθένεια που μεταδίδεται από μύγες, ευθύνεται για έξι εκατομμύρια περιστατικά παιδικής τύφλωσης το χρόνο.

Οι ενήλικες μύγες τρέφονται με οργανικές ακαθαρσίες και γεννούν τα αβγά τους σε σκουπίδια, κόπρανα ή άλλα υλικά σε κατάσταση αποσύνθεσης. Είναι επομένως εξελιγμένη να αντέχει σε περιβάλλοντα με πολύ υψηλό μικροβιακό φορτίο.

«Η οικιακή μύγα είναι συναρπαστικό αντικείμενο μελέτης σε πολλούς επιμέρους τομείς, όπως η αναπτυξιακή βιολογία, ο καθορισμός του φύλου, η ανοσία, η τοξικολογία και η φυσιολογία» επισημαίνει ο Τζεφ Σκοτ του Πανεπιστημίου Cornell της Νέας Υόρκης, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης στην επιθεώρηση «Genome Biology». «Το πλήρες γονιδίωμα θα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που θα οδηγήσει σε ραγδαίες εξελίξεις» εκτιμά ο ερευνητής.

Η κοινοπραξία στην οποία συμμετείχε ο Σκοτ αλληλούχισε το γονιδίωμα έξι θηλυκών μυγών, το οποίο έχει μήκος 691 εκατομμύρια ζεύγη βάσεων. Η σύγκριση της αλληλουχίας με το γονιδίωμα της μύγας του ξιδιού, Drosophila melanogaster, αποκάλυψε ότι η μύγα φέρει πολύ περισσότερα γονίδια που σχετίζονται με την ανοσία και με ένζυμα εξουδετέρωσης τοξινών. Η μελέτη αυτών των γονιδίων θα μπορούσε τώρα να βοηθήσει στην καταπολέμηση ασθενειών αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.