Νέα πτώση κατά 1,30 δολ. ή 1,5% στα 87,59 δολάρια το βαρέλι σημείωσε το μεσημέρι της Τρίτης η τιμή του πετρελαίου Brent στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου. Πρόκειται για νέο χαμηλό της τιμής που παρατηρείται από το Δεκέμβριο του 2010. Την ίδια ώρα τα προθεσμιακά συμβόλαια πετρελαίου στην αγορά της Νέας Υόρκης υποχωρούσαν κατά 1,3%.
Εν τω μεταξύ την Τρίτη η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) στη μηνιαία αναφορά του σημειώνει ότι ο Οργανισμός των Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (OPEC) πιθανότατα δεν θα μειώσει την παραγωγή του για να στηρίξει την πτώση των πετρελαϊκών τιμών επειδή οι δυναμικές στην παγκόσμια αγορά έχουν αλλάξει εξαιτίας της ανάπτυξης της τεχνολογίας εξόρυξης μη συμβατικών πετρελαίων, όπως είναι το σχιστολιθικό.
Η μηνιαία αναφορά της ΙΕΑ απαντά στη φημολογία ότι η κάθετη πτώση των τιμών του πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες (το Brent έχει υποχωρήσει περίπου κατά 25% από τον περασμένο Ιούνιο, όταν είχε ξεπεράσει τα 115 δολάρια το βαρέλι) θα οδηγήσει σε μείωση του ανωτάτου πλαφόν παραγωγής των 30 εκατ. βαρελιών ημερησίως που έχει καθορίσει ο OPEC.
«Πιστεύω ότι πρέπει να παραδεχθούμε ότι η αγορά βρίσκεται σήμερα σε διαφορετική κατάσταση από αυτή που βρισκόταν στο παρελθόν, καθώς έχουν αλλάξει τόσο οι παράγοντες που καθόριζαν την πετρελαϊκή προσφορά και ζήτηση. Ο OPEC αντιμετωπίζει εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Αντουάν Χαφ, υπεύθυνος για τη μηνιαία αναφορά της IEA.
Ο επικεφαλής αναλυτής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας αναφέρεται στη μεγάλη ανάπτυξη του σχιστολιθικού πετρελαίου κυρίως στις ΗΠΑ. Πρόκειται για την τεχνική αυτή εξόρυξης που επέτρεψε στην Ουάσιγκτον να ανεξαρτητοποιηθεί ενεργειακά από τη Μέση Ανατολή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνολική παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκε στα 8,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως το Σεπτέμβριο χάρη στην αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου.
Σημειωτέον ότι είναι μια από τις σπάνιες φορές που η εδρεύουσα στο Παρίσι και λειτουργούσα υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας αναφέρεται στην πολιτική και τις δυνατότητες του OPEC.
Στην έκθεσή της η ΙΕΑ προβλέπει επίσης ότι η αύξηση της πετρελαϊκής ζήτησης το 2015 θα είναι πολύ μικρότερη από όσο αρχικώς η ίδια η Υπηρεσία είχε προβλέψει, καθώς η ανάπτυξη σε πολλές οικονομίες του πλανήτη παραμένει ασθενική.
Τέλος, η Υπηρεσία προβλέπει ότι οι πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου θα συνεχιστούν. Και οι χαμηλότερες τιμές θα παραμείνουν υπό πίεση όχι μόνο λόγω της μειωμένης, λόγω οικονομικών προβλημάτων, ζήτησης αλλά και λόγω της αυξημένης προσφοράς.
«Η παγκόσμια πετρελαϊκή προσφορά αυξήθηκε κατά σχεδόν 910.000 βαρέλια ημερησίως το Σεπτέμβριο και είναι σήμερα κατά περίπου 2,8 εκατ. βαρέλια υψηλότερη από τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν πριν από ένα 12μηνο», αναφέρει η ΙΕΑ.