Στα 381 εκατομμύρια ευρώ τα έσοδα από το ψηφιακό μέρισμα

Στα 381 εκατ. ευρώ έφτασε το τίμημα που θα καταβάλουν οι εταιρείες της κινητής τηλεφωνίας για την παραχώρηση του Ψηφιακού Μερίσματος στον διαγωνισμό που πραγματοποίησε την Δευτέρα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), έπειτα από 10 γύρους πλειοδοτικής διαδικασίας.

Στα 381 εκατ. ευρώ έφτασε το τίμημα που θα καταβάλουν οι εταιρείες της κινητής τηλεφωνίας για την παραχώρηση του Ψηφιακού Μερίσματος στον διαγωνισμό που πραγματοποίησε την Δευτέρα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), έπειτα από 10 γύρους πλειοδοτικής διαδικασίας.

Πρόκειται για το φάσμα των ραδιοσυχνοτήτων που απελευθερώθηκε από την ψηφιακή μετάβαση της τηλεόρασης και θα χρησιμοποιηθεί από τους κινητούς παρόχους για την ανάπτυξη νέων ευρυζωνικών υπηρεσιών προς τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Μάλιστα, η ΕΕΤΤ θα μεταβιβάζει το τίμημα των 381 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), όπως προβλέπεται από το Μνημόνιο.

Ειδικότερα, η Cosmote έλαβε δύο τμήματα των 800 Mhz και οκτώ τμήματα του φάσματος των 2.600 Mhz έναντι 134,7 εκατ. ευρώ. Η Vodafone θα καταβάλει 124,5 εκατ. ευρώ για δύο τμήματα στα 800 Mhz και έξι στα 2.600, ενώ η Wind 121,8 εκατ. ευρώ για δύο τμήματα των 800 Mhz και τέσσερα των 2.600.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ κ. Κωνσταντίνος Λουρόπουλος δήλωσε ότι πρόκειται για μία σημαντική επενδυτική κίνηση που καταδεικνύει τον δυναμισμό του κλάδου των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και την εμπιστοσύνη των τριών διεθνών εταιρειών στη διαφαινόμενη ανάκαμψη της χώρας.

Όπως τόνισε, κατοχυρώνεται για 15 χρόνια στις τρεις εταιρείες όλο το διαθέσιμο φάσμα στις δύο περιοχές των 800 και 2.600 Mhz.

«Με τη σημερινή διαδικασία ολοκληρώνεται ένα έργο που ξεκίνησε από τον Μάιο του 2013 για την διάθεση του Ψηφιακού Μερίσματος με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του φάσματος» πρόσθεσε ο κ. Λουρόπουλος.

Σύμφωνα με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της Ελλάδας, ως το τέλος του 2014 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ψηφιακή μετάβαση της χώρας, προκειμένου να απελευθερωθεί το φάσμα προς χρήση από τις εταιρείες.

Ο κ. Λουρόπουλος τόνισε ότι το δικαίωμα χρήσης στις συγκεκριμένες φασματικές ζώνες αποτελεί αποφασιστικό βήμα για την ανάπτυξη νέων ασύρματων δικτύων 4ης γενιάς που θα υποστηρίξουν καινοτόμες υπηρεσίες πρόσβασης περιεχομένου και μεταφοράς ευρυζωνικών δεδομένων και θα συμβάλουν στην εξάλειψη του ψηφιακού χάσματος.

Όπως σημειώνει η ΕΕΤΤ, τις επόμενες 10 ημέρες οι τρεις εταιρείες της κινητής θα δηλώσουν το πώς θα καταβάλουν το τίμημα, το οποίο μόλις εισπραχθεί από την ΕΕΤΤ, θα μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ.

Αρχικά, θα καταβάλουν προκαταβολή ύψους 30% και μετά τους δίδεται η δυνατότητα είτε να καταβάλουν εφάπαξ το υπόλοιπο ποσό έως τις 28 Φεβρουαρίου είτε να το εξοφλήσουν με δόσεις εντόκως έως το 2016.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι τρεις εταιρείες κονταροχτυπήθηκαν πολλές φορές για τμήματα του φάσματος των 2.600 Mhz, το οποίο ναι μεν δεν έχει ιδιαίτερη εμβέλεια, όμως διαθέτει σημαντική χωρητικότητα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χώρους με σημαντική συγκέντρωση πληθυσμού, όπως γήπεδα, αεροδρόμια, κτίρια γραφείων κτλ.

Επίσης, το τίμημα του εφετινού διαγωνισμού ξεπέρασε ελαφρώς το αντίστοιχο εκπλειστηρίασμα του διαγωνισμού 2011 για το φάσμα της κινητής, καθώς ξεπέρασε τα 381 εκατ. ευρώ, αντί 380,5 εκατ. ευρώ αντόιστοιχα.

Από τη δημιουργία της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα ως σήμερα οι εταιρείες έχουν καταβάλει περί το 1,5 δισ. ευρώ για την παραχώρηση του φάσματος.

Τις επόμενες ώρες οι εταιρείες της κινητής θα επιλέξουν τα τμήματα του φάσματος που επιθυμούν, σύμφωνα με την κατάταξη του διαγωνισμού.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Η επιτυχία του διαγωνισμού υπερέβη κάθε προσδοκία»

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε: «Ήταν ο μεγαλύτερος διαγωνισμός δικαιωμάτων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών που έχει γίνει στην Ελλάδα. Η επιτυχία του υπερέβη κάθε προσδοκία. Το τίμημα είναι το μεγαλύτερο που έχει ποτέ εισπράξει το Δημόσιο. Το συνολικό τίμημα ανήλθε στα 381.114.000 ευρώ. Αυτό το τίμημα αντιστοιχεί στο λεγόμενο ψηφιακό μέρισμα. Έτσι η χώρα εκπληρώνει έγκαιρα, νωρίτερα από την 1η Νοεμβρίου 2014, μια μνημονιακή υποχρέωση.

Οι επιχειρήσεις και οι πολίτες θα ωφεληθούν τώρα από νέες ευρυζωνικές υπηρεσίες, δηλαδή θα έχουν ψηφιακές υποδομές ποιότητας και ταχύτητας σε κάθε γωνιά της χώρας.

Συγχαίρω την ΕΕΤΤ για την άψογη διαχείριση της σημερινής διαγωνιστικής διαδικασίας αλλά και τον πολύμηνο ενδελεχή σχεδιασμό του διαγωνισμού που δεν ήταν καθόλου εύκολος. Λειτούργησε με τόλμη, ευθύνη και συνέπεια.

Αποδείχθηκε και με τη σημερινή μεγάλη διεθνή επιτυχία ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Επιβεβαιώθηκε η εμπιστοσύνη στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Υπογραμμίστηκε με τον σαφέστερο τρόπο η πρόθεση για σημαντικές επενδύσεις με μεγάλο χρονικό ορίζοντα.

Είναι φανερό πως αν συνεχίσουμε με σταθερότητα, πείσμα και δουλειά, η Ελλάδα θα μπει σε φάση γρήγορης ανάπτυξης. Το μπορούμε και θα το πετύχουμε!».


Ποιοι είναι οι στόχοι για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών

«Θα ενσωματώσουμε το νέο φάσμα στον εκσυγχρονισμό του δικτύου μας και την τρέχουσα ανάπτυξη υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας νέας γενιάς. Κάνοντας αυτή τη σημαντική επένδυση, αποκτήσαμε κρίσιμο φάσμα που θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για υπηρεσίες κινητής ευρυζωνικότητας και να παρέχουμε στους πελάτες μας τις υψηλότερες ταχύτητες στις υπηρεσίες δεδομένων» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Ελλάς κ. Νάσος Ζαρκαλής. «Την ίδια στιγμή προάγουμε την ανταγωνιστικότητά μας στην αγορά και ενισχύουμε την αξία της επένδυσης των μετόχων μας στην εταιρεία» τόνισε.

Σύμφωνα με τη Wind, «το νεοαποκτηθέν φάσμα ανταποκρίνεται πλήρως στον στόχο που είχε θέσει η Wind Ελλάς για τη συμμετοχή της στη δημοπρασία και θα αξιοποιηθεί άμεσα καθώς η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει να αναπτύσσει στη χώρα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας νέας γενιάς (4G) κάνοντας χρήση της τεχνολογίας LTE».

«Προτεραιότητά μας είναι οι ανάγκες των πελατών μας. Η νέα μεγάλη επένδυσή μας, ύψους 135 εκατ. ευρώ, σε φάσμα, μας επιτρέπει να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες που τους προσφέρουμε. Ενισχύουμε τα δίκτυά μας, προσφέροντας ακόμη πιο ποιοτική εμπειρία, ιδίως στο δίκτυο 4G. Είμαστε μακράν ο μεγαλύτερος επενδυτής στις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα. Αυτό επιβεβαιώνουμε και σήμερα, επενδύοντας το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ των εταιρειών που συμμετείχαν στη δημοπρασία. Η επένδυση στις τηλεπικοινωνίες είναι επένδυση στην ανάπτυξη της οικονομίας και της χώρας» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ.

Σύμφωνα με την Cosmote, αυτή η νέα αυτή επένδυση έρχεται «να ενισχύσει περαιτέρω τις ταχύτητες και την κάλυψη του εκτεταμένου 4G δικτύου της τόσο στις αστικές όσο και στις αγροτικές περιοχές, καλύπτοντας τις ανάγκες των πελατών της για υπερυψηλές ταχύτητες και εξελιγμένη επικοινωνία». Μάλιστα, όπως αναφέρει, το ποσό των 134,7 εκατ. ευρώ που θα καταβάλει η εταιρεία στην ΕΕΤΤ «είναι επιπλέον του 1,2 δισ. επενδύσεων που ο Όμιλος ΟΤΕ υλοποιεί στην Ελλάδα την τετραετία 2014-2017, κυρίως σε δίκτυα νέας γενιάς σταθερής και κινητής».

«Η επένδυση αυτή μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε νέες δυνατότητες που προκύπτουν από τη διεύρυνση του φάσματος συχνοτήτων. Παράλληλα, συμβάλλουμε έμπρακτα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και αποδεικνύουμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να παρέχουμε στους πελάτες μας τεχνολογικά πρωτοποριακές υπηρεσίες, γρήγορης και αξιόπιστης επικοινωνίας» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στη Vodafone Ελλάδας κ. Γλαύκος Περσιάνης.

«Η Vodafone, αξιοποιώντας το φάσμα που απέκτησε στα 800 MHz και 2.600 MHz, καθώς και το φάσμα που ήδη διαθέτει στη συχνότητα των 1.800 MHz, θα εξακολουθήσει να επεκτείνει τη γεωγραφική κάλυψη 4G, καθώς και να βελτιώνει περαιτέρω την ποιότητα του 4G σήματος σε εσωτερικούς χώρους» σημειώνει η εταιρεία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.