Mετά την Ουάσιγκτον η διαπραγμάτευση μεταφέρεται στο Eurogroup

Από την Ουάσιγκτον στο Λουξεμβούργο και τη συνεδρίαση του Eurogrouρ μετατοπίζεται την Δευτέρα το ενδιαφέρον για τη διαδικασία απεμπλοκής της Ελλάδας από το μνημόνιο.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη και του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα με τη Γενική Διεθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ τέθηκε επι τάπητος ο «οδικός χάρτης» των επόμενων μηνών.

Στο ραντεβού συμμετείχαν επίσης ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Σταύρος Παπασταύρου, ο εκπρόσωποςτης Ελλάδας στο ΔΝΤ κ. Θάνος Κατσάμπαςκαι οι Πόουλ Τόμσεν και Τζέρι Ράις από το Ταμείο.

Τετ-α-τετ

Μετά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών ακολούθησε 10λεπτη τετ-α-τετ συνάντηση Χαρδούβελη-Λαγκάρντ για το περιεχόμενο της οποίας κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασαν στο «Βήμα» την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς.

Επίσης, στο περιθώριο της Ετήσιας Συνόδου υπήρξε και άτυπη επαφή του κ. Στουρνάρα με τον κ. Τόμσεν ο οποίος φέρει την ιδιότητα του επικεφαλής του Ευρωπαικού Τμήματος του Ταμείου. Στο επίκεντρο βρέθηκε το θέμα των τραπεζών.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε μετά την προγραμματισμένη συνάντηση ότι έγινε το πρώτο βήμα για την έξοδο από το μνημόνιο σημειώνοντας ότι η συζήτηση για τη μεταμνημονιακή σχέση της Ελλάδας με το ΔΝΤ είναι μια μεγάλη διαπραγμάτευση και μια «μεγάλη εθνική προσπάθεια».

«Συζητήσαμε και για το σήμερα και για το αύριο» σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών.

Από την πλευρά του ΔΝΤ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι συζητήθηκε η πρόοδος του προγράμματος και τα πιθανά επόμενα βήματα.

Η κυρία Λαγκάρντ «επαίνεσε τις αρχές για τη σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας και τις ενθάρρυνε να υλοποιήσουν αποφασιστικά βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του προγράμματος, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση του Ταμείου να στηρίξει την Ελλάδα για να συνεχίσει να επιτυγχάνει τους στόχους του προγράμματος».

Στο Eurogroup

Την Δευτέρα στο Eurogroup του Λουξεμβούργου η 5η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είναι το δεύτερο θέμα στην ημερήσια διάταξη (μετά την Κύπρο).

Ο κ. Χαρδούβελης θα επαναλάβει τη θέση της Ελλάδας για έξοδο από το μνημόνιο και την απόφαση να μην ζητήσει η χώρα μας το υπόλοιπο των δόσεων υψους 12,8 δις ευρώ από το ΔΝΤ ως τον Μάρτιο του 2016.

Παράλληλα όμως θα τονίσει την δέσμευση της Αθήνας να ολοκληρώσει σε συμφωνία με τους εταίρους της την 5η αξιολόγηση, ώστε να λάβει τις τελευταίες δόσεις από ΕΕ και το ΔΝΤ ύψους 7,1 δις. ευρώ.

Το «όχημα εξόδου»

Μελετώντας τις κινήσεις τους για την επόμενη μέρα ευρωπαικοί κύκλοι προωθούν το άνοιγμα μιας
προληπτικής χρηματοδοτικής γραμμής για την Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Πρόκειται για ένα σχήμα που δημιουργήθηκε με στόχο να διευκολυνθούν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης ώστε να «διατηρούν συνεχή πρόσβαση στις αγορές, ενισχύοντας την αξιοπιστία των μακροοικονομικών τους επιδόσεων και εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ένα επαρκές δίχτυ ασφαλείας», αναφέρει o ΕSM. Ισχύει για ένα χρόνο με δυνατότητα παράτασης για 6+6 μήνες.

Το πιθανότερο σχήμα ονομάζεται Προληπτική Γραμμή Χρηματοδότησης υπό όρους (PCCL). Οι ίδιοι παράγοντες επεξεργάζονται το συνδυασμό αυτού του σχήματος με το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης που ολοκληρώνει η Ελλάδα. Πιο απλά το τεχνικό υπόβαθρο θα μπορούς είναι η χρηματοδοτική γραμμή και το πολιτικό «εποικοδόμημα» όχι ένα ακόμη μνημόνιο, αλλά ένα ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης που θα συμφωνηθεί με την ΕΕ.

Το κενό

Το προληπτικό αυτό πλαίσιο προβλέπει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει διασφαλισμένη απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο στις ταραγμένες αυτό το διάστημα αγορές και παράλληλα να συνεχιστεί απρόσκοπτα η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις γραμμές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Το «όχημα εξόδου» πρέπει να προβλέπει σαφώς και το πως θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των 25 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016 εφόσον η Ελλάδα δεν θα ζητήσει δόσεις του ΔΝΤ ύψους 12,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που γίνονται το ποσό θα μπορούσε να εξασφαλιστεί από τις εξής πηγές:

-Από το μαξιλάρι διαθεσίμων της κυβέρνησης που είναι 5 δισ. ευρώ και θα φτάσει τα 7 δισ στο τέλος του έτους.

-Με ένα ποσόαπό 8 ως 11δισ. από το υπόλοιπο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητα μετά τα stress test των τραπεζών.

-Με ποσό 8 δισ. ευρώ προκύπτει για το διάστημα 2015-2022 από τις επιστροφές κερδών από ελληνικά ομόλογα από την ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ANFA’s και SNP’s).

-Με την προσφυγή στις αγορές για εκδόσεις ομολόγων διάρκειας 7 και 10 ετών όπως προβλέπεται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού.

-Με έντοκα γραμμάτια διάρκειας μεγαλύτερης των 26 εβδομάδων.

-Με την ανταλλαγή υφιστάμενων εκδόσεων ομολόγων με νέες εκδόσεις.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.