To Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε τη Χαλυβουργία Ελλάδος στις δικαστικές της διεκδικήσεις εναντίον της ΔΕΗ για τις «αυθαίρετες» αυξήσεις που επέβαλε η τελευταία το 2008 στα τιμολόγια ρεύματος και υποχρεώνει τη ΔΕΗ να επιστρέψει εντόκως στη Χαλυβουργία Ελλάδος 4,4 εκατ. ευρώ.
Λίγο αργά όμως, καθώς, λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους η μονάδα της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο έβαλε λουκέτο.
Το 2007 εκδόθηκε υπουργική απόφαση με την οποία απελευθερωνόταν η προμήθεια ενέργειας στη βιομηχανία (Υψηλή Τάση) και έμπαινε όριο 10% στην δυνατότητα της ΔΕΗ να αυξήσει το τότε τιμολόγιο προς τη βιομηχανία. Στην ίδια απόφαση οριζόταν ότι «για την κατάρτιση και τροποποίηση των συμβάσεων η ΔΕΗ οφείλει να τηρεί τις αρχές της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών και να πράττει κατά τρόπο που διαφυλάσσει τις συνθήκες ανάπτυξης ανταγωνισμού και την προστασία των καταναλωτών». Ουσιαστικά η απόφαση έλεγε ότι οι όποιες αυξήσεις θα πρέπει να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της ΔΕΗ και της εκάστοτε βιομηχανίας.
Ένα χρόνο μετά, η ΔΕΗ εξάντλησε το ποσοστό αυτό και ενημέρωσε τους πελάτες της, δηλαδή όλη τη βιομηχανία υψηλής τάσης ότι προχωρά στην επιβολή αύξησης 10% στο τιμολόγιο προμήθειας.

Η Χαλυβουργία Ελλάδος αμφισβήτησε στα δικαστήρια τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν το 2008 από τη ΔΕΗ κα μετά από έξι χρόνια το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών τη δικαιώνει με μια τεκμηρωμένη απόφαση 36 σελίδων.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου η κίνηση αυτή της ΔΕΗ ήταν αυθαίρετη και αντίθετη με τις προβλέψεις των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, αφού –όπως τονίζεται στο σκεπτικό –η ΔΕΗ εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική για τη βιομηχανία και εκμεταλλεύτηκε την ισχύ της για να επιβάλει αυξήσεις χωρίς διαπραγματεύσεις ως όφειλε.