Την ώρα που ο Λεμπρόν Τζέιμς παρότρυνε τους ιδιοκτήτες του ΝΒΑ να αφήσουν την κλάψα και να αρχίσουν να επεξεργάζονται τη νέα μοιρασιά των εσόδων μετά την υπογραφή της ιλιγγιώδους συμφωνίας για τα τηλεοπτικά δικαιώματα (2 δισ. ευρώ ετησίως), το ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ έμπαινε στην τελευταία στροφή με περισσότερα ερωτηματικά από τα εγγυημένα έσοδα των ομάδων!
Ο χάρτης, μάλιστα, της Α1 ανδρών, η οποία ξεκινά σήμερα με τη διεξαγωγή και των επτά αναμετρήσεων (ΠΑΟΚ – Ρέθυμνο, Πανελευσινιακός – Αρης, Πανιώνιος – Κολοσσός Ρόδου, Ολυμπιακός – Απόλλων Πατρών, Κόροιβος Αμαλιάδας – ΑΕΚ, ΚΑΟΔ – Τρίκαλα στις 17.00 και Παναθηναϊκός – Νέα Κηφισιά στις 19.30) παραμένει αρκετά μπερδεμένος, αν συνυπολογίσει κανείς ότι τρεις ημέρες πριν από το επίσημο τζάμπολ δεν είχαν αποσαφηνιστεί βασικά ζητήματα.
Οι χορηγίες
Το πρώτο σχετιζόταν με την τελική επιλογή του Ολυμπιακού, ο οποίος επεξεργαζόταν τις χορηγικές προτάσεις της ΟΠΑΠ ΑΕ και άλλων δύο στοιχηματικών εταιρειών. Παρεμπιπτόντως, το μονοπώλιο του Οργανισμού έσπασε φέτος για πρώτη φορά, καθώς ο Παναθηναϊκός συμφώνησε να φέρει στη φανέλα του το λογότυπο της εταιρείας Stoiximan.gr.
Το δεύτερο αφορούσε την ενδεχόμενη συμφωνία της ΑΕΚ –που έπειτα από τρία χρόνια επιστρέφει στην Α1 –με τον ΟΤΕ TV, με τον οποίο ήδη έχει συμφωνήσει ο Ολυμπιακός για τους εντός έδρας αγώνες του. Την ίδια στιγμή, ο περυσινός νταμπλούχος Παναθηναϊκός είχε επιλέξει την πλατφόρμα της Nova, γεγονός που σημαίνει συνδυαστικά ότι οι αγώνες του πρωταθλήματος θα μπαίνουν σε πολύ λιγότερα ελληνικά νοικοκυριά, σε όσα τουλάχιστον έχουν τη δυνατότητα για μία ή και δύο τηλεοπτικές συνδρομές. Το αν αυτή η εξέλιξη αυξήσει την προσέλευση στα γήπεδα της Α1 δεν μπορεί να προβλεφθεί, αλλά θα υπολογιστεί στο τέλος της κανονικής περιόδου ή έστω του πρώτου γύρου.
Τα έσοδα
Το χειρότερο για τις δώδεκα ομάδες, πλην Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια συνηθίζουν να διαπραγματεύονται και να υπογράφουν συμφωνίες αυτόνομα, είναι ότι τα έσοδα από το Σκρατς θα είναι μειωμένα κατά περίπου 2 εκατ. ευρώ ετησίως σε σχέση με την προηγούμενη συμφωνία, ενώ κόβονται τα bonus βελτιωμένης θέσης και ανάδειξης νέων παικτών. Η εξέλιξη αυτή θα έχει αντίκτυπο στους προϋπολογισμούς των ΚΑΕ οι οποίες, βέβαια, εδώ και χρόνια έχουν προσαρμοστεί στις νέες οικονομικές συνθήκες. Οι περισσότερες έχουν γίνει πιο προσεκτικές στη συγκρότηση των ρόστερ τους και επιζητούν την οικονομική εξυγίανση παράλληλα προς την ανταγωνιστικότητα εντός παρκέ.
Η τρίτη θέση
Για τον μπασκετικό Αρη, επί παραδείγματι, βασικό μέλημα αποτελεί η ομαλότητα κατά την πρώτη σεζόν της υπαγωγής στο άρθρο 99, έχοντας, μάλιστα, εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος του ετήσιου διακανονισμένου χρέους από την πώληση του Λευτέρη Μποχωρίδη στον Παναθηναϊκό και τα έσοδα από τις εκδηλώσεις που αξιοποιούν τη δυναμική του ονόματος του Νίκου Γκάλη. Ομοίως και ο ΠΑΟΚ, ο οποίος έχει καταφέρει να μειώσει το χρέος του και χάρη στην υψηλή τεχνογνωσία, στη σταθερή διοίκηση και στην τεχνική ηγεσία, να θεωρείται δικαιολογημένα το φαβορί για την κατάκτηση της τρίτης θέσης.
Μιας τρίτης θέσης που δεν θα μπορούσε να ορέγεται φέτος ο Πανιώνιος, το μεγάλο ερωτηματικό της σεζόν 2014-15. Τις προηγούμενες ημέρες οι Κυανέρυθροι δυστυχώς παρουσίαζαν εικόνα διάλυσης, καθώς μετά την αγχωτική εξασφάλιση του πιστοποιητικού συμμετοχής στο πρωτάθλημα, έμοιαζαν αναγκασμένοι να παρατάξουν εφηβική ομάδα στον αγώνα Κυπέλλου με τον Απόλλωνα Πατρών, ενώ μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ουδείς γνώριζε αν ο Πανιώνιος θα κατάφερνε τελικά να άρει την απαγόρευση μεταγραφών της FIBA και αν θα υποδεχόταν σήμερα τον Κολοσσό με ξένους παίκτες ή μόνο με νεαρούς έλληνες.
Και άλλες χρονιές, βέβαια, το ελληνικό πρωτάθλημα ξεκινούσε με μύρια προβλήματα, και άλλες σεζόν είδαμε «Ομάδα Α» σε κληρώσεις, ακόμη και 13 ομάδες για ολόκληρη σεζόν, ωστόσο η Α1 δεν έχανε την ανταγωνιστικότητά της, κάτι που θα πρέπει να θεωρείται εγγυημένο και φέτος λόγω του ισχυρού μπασκετικού DNA που κρύβουν οι ελληνικές ομάδες, οι παίκτες και οι προπονητές και δυστυχώς όχι η πλειοψηφία των παραγόντων, η διοργανώτρια (ΕΣΑΚΕ) και η υπερκείμενη (Ομοσπονδία) Αρχή. Στη φετινή εκδοχή, λοιπόν, την 23η από καταβολής του ΕΣΑΚΕ, το «πρωτάθλημα των δώδεκα», όπως χαρακτηρίζεται λόγω της διαφοράς δυναμικότητας μεταξύ των αιωνίων και των άλλων ομάδων, θα έχει σασπένς, εκπλήξεις και έντονο ελληνικό στοιχείο, το οποίο θα αναβλύζει από τους πάγκους και θα εκχέεται στα παρκέ.
Οι προπονητές
Από τους 13 έλληνες προπονητές, μάλιστα, που καλωσορίζουν για πρώτη φορά στην Α1 τον μοναδικό ξένο, τον Μαυροβούνιο Ντούσκο Ιβάνοβιτς του Παναθηναϊκού, οι πέντε πήραν… προαγωγή, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία της λίγκας. Ο Χάρης Μαρκόπουλος υπήρξε συνεργάτης του πατέρα του Σούλη στον ΠΑΟΚ και προβιβάστηκε στην τεχνική ηγεσία του νεοφώτιστου Κόροιβου Αμαλιάδας. Ο Θανάσης Παπαχατζής από ασίσταντ κόουτς του Γιάννη Σφαιρόπουλου βρίσκεται στη θέση του πρώτου προπονητή στον Πανιώνιο. Ο Κώστας Μέξας από ασίσταντ κόουτς έγινε πρώτος προπονητής στον ΚΑΟΔ. Ο Μιχάλης Κουταλιανός προβιβάστηκε στη θέση του χεντ κόουτς στον Κολοσσό Ρόδου, ενώ ο Δημήτρης Πρίφτης, που υπήρξε βέβαια επί σειρά ετών πρώτος προπονητής, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Αρη μετά το περυσινό δεύτερο μισό ως μέλος του επιτελείου του Παναθηναϊκού.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ