Μια περίεργη έκρηξη που σημειώθηκε το ξημέρωμα της Κυριακής 15 Ιουνίου 2014 στο υπόγειο της κατοικίας του Αντώνη Σταμπούλου στο Μαρούσι και προκάλεσε γενικό μπλακάουτ στην περιοχή έχει μπει στο «μικροσκόπιο» της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, η οποία επιχειρεί να εξαρθρώσει τη νέα ένοπλη ομάδα κρούσης του Επαναστατικού Αγώνα. Οι αστυνομικοί αναζήτησαν στοιχεία για τους συνεργούς του 31χρονου από σελίδες χειρόγραφων σημειώσεων οι οποίες βρέθηκαν στην κατοχή του και ποτέ δεν δημοσιοποιήθηκαν. Σε αυτές εμφανίζονται κωδικοποιημένα ονόματα αλλά και διευθύνσεις σπιτιών που φέρεται να έψαχνε μεθοδικά. Η ΕΛ.ΑΣ. ερευνά πλέον τον ρόλο δύο-τριών προσώπων τα οποία είχαν παλαιότερα επαφές με τον Σταμπούλο και έχουν εντοπιστεί από τις διωκτικές αρχές. Τα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη μιλούν για μια «μεθοδική έρευνα, αντίστοιχη αυτής που ακολούθησε τον θάνατο του Λάμπρου Φούντα, η οποία μπορεί σύντομα να βγάλει εντυπωσιακά αποτελέσματα…».
Τι υποπτεύθηκαν


Μετά την προ 15 ημερών σύλληψη του 31χρονου αντιεξουσιαστή έξω από γκαράζ-«γιάφκα» στον Βύρωνα, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εστίασαν, εκτός των άλλων, το ενδιαφέρον τους σε μια αναφορά γειτόνων της κατοικίας του στην οδό Βύρωνος στο Μαρούσι. Υποστήριξαν ότι «πριν από περίπου δυόμισι μήνες είχε σημειωθεί έκρηξη στο υπόγειο του σπιτιού και είχαν κληθεί Πυροσβεστική και Αστυνομία για να αντιληφθούν τι συνέβαινε, ενώ προκλήθηκε διακοπή ρεύματος». Οι αξιωματικοί εντυπωσιάστηκαν από το γεγονός ότι αυτή τη «μαρτυρία» μνημόνευσε και έσπευσε να σαρκάσει και να «αφορίσει» ο ίδιος ο Σταμπούλος σε σύντομο κείμενό του σε διαδικτυακό τόπο αντιεξουσιαστών. Μίλησε για άδικες κατηγορίες σε βάρος του με «μαρτυρίες επίδοξων ρουφιάνων και γελοίων τύπων, όπως εκείνου του γείτονα στο πατρικό μου που είπε ότι άκουγε εκρήξεις από το υπόγειο του σπιτιού!».
Με βάση και αυτή την «εσπευσμένη άρνηση» του ίδιου του 31χρονου οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισαν να επανεξετάσουν τις συγκεκριμένες μαρτυρίες για την ακρίβειά τους και να βρουν ποιος ασχολήθηκε με το συμβάν. Από σχετική αλληλογραφία διαπιστώθηκε ότι στις 03.33 εκείνης της ημέρας (δηλαδή περίπου ενάμιση μήνα νωρίτερα από τις αρχικές μαρτυρίες) κάτοικοι της περιοχής ειδοποίησαν το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής για ισχυρή έκρηξη στη συγκεκριμένη τριώροφη κατοικία την οποία ακολούθησε εκτεταμένη διακοπή ρεύματος. Στις 03.40 υπήρξε σχετική ενημέρωση της ΔΕΗ, ενώ επί τόπου έσπευσαν και περιπολικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, «στο υπόγειο της τριώροφης κατοικίας σημειώθηκαν έκρηξη και μικρής έκτασης φωτιά. Διαπιστώθηκε φθορά σε υπόγεια καλωδίωση της ΔΕΗ και βραχυκύκλωμα στους τρεις μετρητές που υπήρχαν σε αυτόν τον χώρο, χωρίς όμως να μπορεί να διαπιστωθεί με σαφήνεια η αιτία που προκάλεσε το ιδιότυπο και σχετικά σπάνιο συμβάν». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπάλληλοι της ΔΕΗ που επελήφθησαν του περιστατικού δεν εισήλθαν στο υπόγειο του κτιρίου, δεν συνάντησαν κανέναν από τους ενοίκους –ο Σταμπούλος αναφέρεται ότι ήταν παρών –και εξέτασαν μόνο τους μετρητές.
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν: «Εξετάζουμε σοβαρά το ενδεχόμενο να γινόταν στο υπόγειο μια δοκιμή ηλεκτρικού κυκλώματος για κατασκευή βόμβας ή κάτι σχετικό. Δεν μπορούν να εξηγηθούν μια έκρηξη και τέτοια διακοπή ρεύματος στις 4 τα ξημερώματα χωρίς αιτία και χωρίς να υπήρχε κάτι ιδιαίτερο στην κατανάλωση ρεύματος, με το δεδομένο ότι οι συγγενείς του 31χρονου έλειπαν. Εκείνο τον καιρό δεν είχε συλληφθεί ακόμη ο Νίκος Μαζιώτης (σ.σ.: συνελήφθη στις 24 Ιουλίου στο Μοναστηράκι) και υπήρχαν ενδείξεις ότι προετοιμαζόταν βομβιστική επίθεση μεγάλου βεληνεκούς».
Είναι ο «μικρός» του 2010;


Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν πιθανόν ο Σταμπούλος να ήταν ο «μικρός» που μνημονεύεται σε υποκλοπές συνομιλιών μελών του Επαναστατικού Αγώνα που συνελήφθησαν το 2010. Τότε πάντως δεν προσδιοριζόταν ο ρόλος του. Οι αστυνομικοί από τότε είχαν ενδείξεις ότι υπήρχαν δύο-τρία μέλη της οργάνωσης και άνθρωποι από το περιβάλλον Μαζιώτη – Φούντα που είχαν «διαφύγει» από τις συλλήψεις.
Οι επιτελείς των διωκτικών αρχών υπενθύμιζαν ακόμη την παρέμβαση της Πόλας Ρούπα, συντρόφου του Μαζιώτη, στη δίκη του Επαναστατικού Αγώνα στις 19ης Δεκεμβρίου 2011 (έξι μήνες πριν από την εξαφάνισή τους): «Δεν γνωρίζετε και δεν πρόκειται να μάθετε ποτέ αν στον Επαναστατικό Αγώνα ήταν 10, 20, 50, πόσοι ήταν. Δεν γνωρίζετε και δεν πρόκειται να μάθετε ποτέ, τίποτε, για τις ενέργειες της οργάνωσης».
Τώρα οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πιστεύουν ότι αυτοί οι δύο-τρεις «φίλοι» του Μαζιώτη το 2010 –τα ονόματά τους φέρεται να είναι πλέον γνωστά στις διωκτικές αρχές –είχαν ενεργοποιηθεί πάλι στις τελευταίες ένοπλες επιθέσεις της νέας φάσης του Επαναστατικού Αγώνα.

Ενδεχόμενα
Οι συνεργάτες του Μαζιώτη

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν συγκεντρώσει στοιχεία για τη ζωή, τις διασυνδέσεις και τις κινήσεις του 31χρονου Αντώνη Σταμπούλου. Σημειώνουν ότι οικείος του ήταν μέχρι και προ επταετίας διευθυντικό στέλεχος δημόσιας υπηρεσίας που ασχολείται με τεχνικά έργα. Ο ίδιος ο Αντ. Σταμπούλος είχε εργασθεί και σε εταιρεία με υπολογιστές στα βόρεια προάστια.
Οι αστυνομικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο ο συλληφθείς μαζί με έναν 36χρονο αντιεξουσιαστή, στο νοικιασμένο ΙΧ του οποίου στα Εξάρχεια είχε βρεθεί οπλισμός την άνοιξη του 2013, να ήταν από τους κύριους συνεργάτες του Νίκου Μαζιώτη από τις πρώτες ημέρες της φυγής του, το καλοκαίρι του 2012. Ερευνούν μάλιστα το ενδεχόμενο εμπλοκής του 31χρονου σε σειρά ληστειών στις Σπέτσες, στην Κλειτορία, στο Βελεστίνο, στα Μέθανα και αλλού.
Στην ένοπλη οργάνωση υπολογίζεται ότι προσκολλήθηκαν αφενός ο 35χρονος ληστής τράπεζας Γιώργος Πετρακάκος, πιθανόν ένας αντιεξουσιαστής από τη συμμορία των «ληστών με τα μαύρα» –έδρασε την περίοδο 2002-2006 –αλλά και οι δύο «αλώβητοι» αντιεξουσιαστές στην πρώτη φάση δράσης του Επαναστατικού Αγώνα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ