Το σκηνικό είναι το ίδιο κάθε πρωί λίγο πριν από το ξημέρωμα στον σταθμό του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια. Με το πρώτο δρομολόγιο Πειραιάς – Ομόνοια αποβιβάζονται από τα βαγόνια μπουλούκια από μετανάστες. Στην πλειοψηφία τους σύροι πρόσφυγες.
Πρόσωπα βουβά, αμήχανα, θλιμμένα, κρατώντας ο καθένας ένα μπογαλάκι, προσπαθούν να βρουν την έξοδο που οδηγεί στην πλατεία: «Κάθε ημέρα περί τους 100 (ίσως και περισσότεροι) σύρους πρόσφυγες έρχονται με τον Ηλεκτρικό από τον Πειραιά στην Αθήνα» διαβεβαιώνει και η διεύθυνση Αλλοδαπών της Αστυνομίας. Ποιοι είναι αυτοί, τι κάνουν στην Αθήνα και πού πάνε παραμένει άγνωστο στους περισσότερους. Αλλά και στην Αστυνομία.
Τέσσερις αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ με τις μοτοσικλέτες τους βρίσκονται στις εξόδους του υπόγειου σταθμού της Ομόνοιας. Σταματούν και ελέγχουν δειγματοληπτικά τους μετανάστες. Τους ζητούν χαρτιά: «Ως τώρα σπανίως βρήκαμε παράνομους από τη Συρία» λένε οι αστυνομικοί που το τελευταίο διάστημα έχουν εντείνει τους ελέγχους.
Σε έναν έλεγχο στον οποίο βρεθήκαμε μπροστά, δύο Σύροι που μόλις είχαν βγει από την πλατεία προσπαθούσαν να προσανατολιστούν, τα χαρτιά τους ήταν εντάξει και οι αστυνομικοί τούς άφησαν να φύγουν. Ο ένας μιλούσε γαλλικά και δήλωσε ότι είναι γιατρός και του άλλου τα χαρτιά έγραφαν ότι είναι νοσοκόμος. Είχαν έρθει λαθραίως από την Τουρκία στη Σάμο: «Από εκεί τους δίνουμε ένα είδος βίζας εξάμηνης ανοχής. Προσοχή, όχι εξάμηνης παραμονής, αλλά ανοχής, ώστε να μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα για ένα εξάμηνο στην Ελλάδα…» λένε από την Αστυνομία. Την ώρα όμως που ο αστυνομικός επέστρεφε τα χαρτιά του στον Σύρο, αυτός του είπε με τα σπασμένα γαλλικά του: «Υπάρχουν απέναντι στην Τουρκία άλλο ένα εκατομμύριο Σύροι που θέλουν να πάνε στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας».
Είναι λίγο πλέον να ομιλεί κανείς για κύμα μεταναστών, πρόκειται για πλημμυρίδα που αγγίζει τα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης και προκαλεί ήδη σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα στη χώρα μας. Τα στοιχεία που έδωσε προσφάτως στη δημοσιότητα η Υπάτη Αρμοστία του ΟΗΕ κάνουν λόγο για εντυπωσιακή αύξηση, της τάξεως του 223,22%, στην είσοδο μεταναστών στην Ελλάδα. Από τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του Ανατολικού και του Βορειοανατολικού Αιγαίου πλήθος μεταναστών (η πλειοψηφία των οποίων από τη Συρία) βρίσκει τρόπους να εισέλθει στην ελληνική ενδοχώρα, οξύνοντας καθημερινώς το πρόβλημα. Και μόλις έρθουν στην Ελλάδα, αρχίζει ένας νέος αγώνας, πιο δύσκολος γι’ αυτούς, πώς να φύγουν από εδώ όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Οι σύροι πρόσφυγες προτιμούν τη Σουηδία.
Μια άλλη πόλη γύρω από την Ομόνοια
Το όνειρό τους γράφει «Σουηδία»
Μαζεμένοι οι μετανάστες σε μικρές ομάδες στους γύρω δρόμους της Ομόνοιας, προσπαθούν να προσανατολιστούν υπό το άγρυπνο βλέμμα των αστυνομικών. Μιλούν χαμηλόφωνα, δείχνουν διάφορους προορισμούς, για να καταλήξουν οι περισσότεροι γύρω από το παλιό Εφετείο.
Μια άλλη πόλη γύρω από την Ομόνοια
Το όνειρό τους γράφει «Σουηδία»
Μαζεμένοι οι μετανάστες σε μικρές ομάδες στους γύρω δρόμους της Ομόνοιας, προσπαθούν να προσανατολιστούν υπό το άγρυπνο βλέμμα των αστυνομικών. Μιλούν χαμηλόφωνα, δείχνουν διάφορους προορισμούς, για να καταλήξουν οι περισσότεροι γύρω από το παλιό Εφετείο.
Στους γύρω δρόμους έχει σχηματιστεί μια άλλη πολιτεία. Δρομάκια στα οποία δεν βλέπεις ούτε μία ελληνική επιγραφή: σουπερμάρκετ με προϊόντα από την Ινδία, καταστήματα με βότανα από την Αίγυπτο, καφενεία από το Μπανγκλαντές, γραφεία ταξιδιών με αραβικά ονόματα, κ.ά. Συναντά επίσης ο επισκέπτης και πιο εντυπωσιακές επιχειρήσεις. Οπως ένα μουσικό καφενείο στην οδό Σατωβριάνδου με την ονομασία «Ελληνικό Μουσικό Καφενείο». Ιδιοκτήτης του είναι ο Αζίμ Γιουροβίκ από το Μπανγκλαντές που ομιλεί άψογα ελληνικά. Στην πρόσοψη έχει ζωγραφίσει μια ελληνική σημαία και μέσα είχε συγκεντρώσει κάθε ελληνικό όργανο με κυρίαρχο το μπουζούκι. Στους τοίχους υπάρχουν φωτογραφίες του Βαμβακάρη, του Ζαμπέτα, του Ξυλούρη, της Μερκούρη και του Μίκη Θεοδωράκη: «Κάθε βράδυ έρχονται κατά δεκάδες οι μετανάστες να ακούσουν ελληνική μουσική» λέει ο Αζίμ, ανάμεσά τους και Σύροι που έχουν ξεμείνει.
Αλλά οι Σύροι δεν έρχονται στην Ελλάδα για να ακούσουν τον ήχο του μπουζουκιού. Θέλουν να φύγουν, να πάνε στη Σουηδία (και ελάχιστοι στην Ιταλία). Στη Σουηδία, μας είπαν, έχουν ανάγκη από ειδικότητες, οικοδόμους, υδραυλικούς, εργάτες και ίσως να είναι ευκολότερη η βίζα.
Αλλωστε συμβαίνει πολλές φορές οι εδώ Αρχές να «κλείνουν το μάτι» προκειμένου οι μετανάστες να μπορέσουν να φύγουν από την Ελλάδα. Μόνο που όταν φθάνουν στην Αθήνα, αρχίζει ο γολγοθάς τους σε διάφορα παράνομα γραφεία που λειτουργούν σχεδόν αόρατα γύρω από το Εφετείο για να εξασφαλίσουν, με το αζημίωτο, τον τρόπο εξόδου προς τη Σουηδία, τον δρόμο για ένα καλύτερο ή τουλάχιστον πιο ασφαλές μέλλον…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ