Πολιτικό… stress test από την ΕΚΤ στις τράπεζες

Πολιτικές διαστάσεις που συνδέονται με τη συνολική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, τη νέα ρύθμιση του δημόσιου χρέους και το αίτημα για...

Πολιτικές διαστάσεις που συνδέονται με τη συνολική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, τη νέα ρύθμιση του δημόσιου χρέους και το αίτημα για… απεμπλοκή από το Μνημόνιο έχουν λάβει οι διαπραγματεύσεις των διοικήσεων των εγχώριων τραπεζών με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στο πλαίσιο των εν εξελίξει stress tests. Οπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές που έχουν εικόνα των σχετικών επαφών, το τελευταίο διάστημα είναι εμφανής η διάθεση των αξιωματούχων της Ευρωτράπεζας να βοηθήσουν όσο μπορούν τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο με την επιλογή της ορθολογικότερης για τη δοκιμασία των ασκήσεων προσομοίωσης μεθοδολογίας.
Ανοιχτά θέματα
Την ίδια στιγμή ωστόσο η Ευρώπη αφήνει ανοιχτά σημαντικά ζητήματα, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού λογαριασμού των stress tests και θα μπορούσαν να θέσουν εμπόδια στους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών για απεξάρτηση από τα δάνεια της τρόικας. Για παράδειγμα, οι τροποποιήσεις που ζήτησε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΤΑ) στη ρύθμιση για τον αναβαλλόμενο φόρο είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μείωση του αποθέματος των 11 δισ. ευρώ που βρίσκεται σήμερα στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Σε μια τέτοια περίπτωση θα δυσκολέψει η προσπάθεια της κυβέρνησης για… πρόωρη λήξη του Μνημονίου με τη χρήση του πακέτου αυτού για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των επόμενων ετών.
Οι πρώτες νίκες
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι αποφάσεις της ΕΚΤ που αφορούν τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου στη Νότια Ευρώπη. Στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου αποφασίστηκε η χαλάρωση των κριτηρίων χορήγησης ρευστότητας στους εγχώριους ομίλους. Ωστόσο και αυτή η βοήθεια θα δοθεί υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι των εταίρων της αναφορικά με την οικονομική της πολιτική.

«Οι συζητήσεις των τελευταίων μηνών δείχνουν ότι το αποτέλεσμα των stress tests θα είναι τελικώς προϊόν… πολιτικών αποφάσεων»
σημειώνει έμπειρος τραπεζίτης, τονίζοντας ότι ανάλογα με τη μεθοδολογία που θα χρησιμοποιηθεί το κεφαλαιακό έλλειμμα το οποίο θα προκύψει μπορεί να διαφέρει κατά… εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Οπως εξηγεί, «η Ελλάδα, λόγω των εκτάκτων συνθηκών που επικρατούν, παρουσιάζει σημαντικές ιδιαιτερότητες. Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ζητήσει ειδική μεταχείριση σε ορισμένα επίπεδα, ώστε να αξιολογηθούν δίκαια».
Σύμφωνα με γενικό διευθυντή συστημικού ομίλου, οι έλληνες τραπεζίτες έχουν πετύχει σημαντικές νίκες στις συζητήσεις με την ΕΚΤ το τελευταίο διάστημα, διασφαλίζοντας πιο επιεική αντιμετώπιση σε επί μέρους ζητήματα. Χαρακτηριστικό είναι το αίτημα που έγινε δεκτό για εφαρμογή του δυναμικού μοντέλου στην περίπτωση των εγχώριων τραπεζών. Με τον τρόπο αυτόν διασφαλίζεται ότι στους υπολογισμούς της ΕΚΤ θα ληφθούν υπ’ όψιν τα αποτελέσματα και οι κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών που υλοποιήθηκαν ή δρομολογήθηκαν μέσα στο 2014.

«Το γεγονός ότι η ΕΚΤ μάς «ακούει» και έχει αποδεχθεί αρκετές από τις προτάσεις που έχουμε υποβάλει δείχνει πως θέλει να κρατήσει πιο ελαστική στάση απέναντι στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο»
υποστηρίζει τραπεζική πηγή. Προσθέτει ωστόσο πως «αυτό δεν σημαίνει ότι θα μας χαριστούν, υπονομεύοντας την αξιοπιστία των ασκήσεων».


Ασκηση προσομοίωσης
Τι είδαν οι τραπεζίτες στη Φρανκφούρτη

«Το πρώτο νούμερο των stress tests που θα ανακοινωθεί από την ΕΚΤ στα τέλη Οκτωβρίου θα είναι σοκαριστικό. Τα τελικά αποτελέσματα ωστόσο, που θα οριστικοποιηθούν το Δεκέμβριο, θα είναι θετικά για τον κλάδο».
Η φράση ανήκει σε κορυφαίο τραπεζίτη, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχαν στη Φρανκφούρτη στελέχη των τεσσάρων συστημικών ομίλων με αξιωματούχους της ΕΚΤ.
Σε αυτές παρουσιάστηκαν αρκετά στοιχεία της άσκησης προσομοίωσης. Σύμφωνα με αυτά, το κεφαλαιακό έλλειμμα που θα ανακοινώσει σε δύο εβδομάδες η ΕΚΤ και θα στηρίζεται στο στατικό μοντέλο (ισολογισμοί 31.12.2013) θα δείχνει… μεγάλο.
Δε θα είναι όμως αυτός ο τελικός λογαριασμός. Οι τράπεζες θα έχουν περιθώριο δύο εβδομάδων να υποβάλουν προς έγκριση στην ΕΚΤ πλάνα αναδιάρθρωσης, προς κάλυψη μέρους των κεφαλαιακών αναγκών.
Το ύψος τους θα μειωθεί περαιτέρω με τον αναβαλλόμενο φόρο, εκκρεμότητα που θα έχει ξεκαθαρίσει έως τότε και με τις αυξήσεις κεφαλαίου που έχουν ήδη υλοποιηθεί.
«Με βάση τα στοιχεία που είδαμε και την προεργασία που έχει γίνει, οι κεφαλαιακές ανάγκες θα είναι από μηδενικές έως μικρές» σημειώνει κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων από την ΕΚΤ κάθε τράπεζα θα προϊδεάσει με ανακοίνωσή της τους μετόχους για την τελική εικόνα των stress tests.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.