Παγώνουν ως το 2017 τα σχέδια για μείωση των αντικειμενικών

Στα χαρτιά πρόκειται να μείνει πρόταση αρμοδίων παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών για σταδιακή μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από τις αρχές του 2015

Στα χαρτιά πρόκειται να μείνει πρόταση αρμοδίων παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών για σταδιακή μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από τις αρχές του 2015, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου παρατηρείται ραγδαία πτώση των πραγματικών τιμών τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό παράγοντα, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών δεν πρόκειται να συμβεί πριν από το 2017 παρά τις μεγάλες αποκλίσεις που παρατηρούνται σήμερα. Μάλιστα ο ίδιος παράγοντας θέτει ως επιχείρημα ότι αυτή τη στιγμή ουσιαστικά δεν υπάρχουν εμπορικές τιμές για να γίνουν συγκρίσεις με τις αντικειμενικές καθώς είναι ελάχιστες οι αγοραπωλησίες ακινήτων.
Ωστόσο, μια μείωση των αντικειμενικών αξιών θα οδηγούσε σε ουσιαστική ελάφρυνση των νοικοκυριών που πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές με καθορισμένες τιμές ζώνης από την Εφορία.
Η μείωση στις αντικειμενικές αξίες δεν συμβαίνει και για έναν ακόμη λόγο όπως αναφέρει ο ίδιος παράγοντας στο «Βήμα». Θα είχε δραματική επίπτωση στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών καθώς χιλιάδες ακίνητα είναι υποθηκευμένα στην αντικειμενική αξία των ακινήτων.
Νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ


Την ίδια ώρα στο υπουργείο Οικονομικών ζεσταίνουν τις μηχανές του συστήματος Τaxis ώστε να σταλούν ηλεκτρονικά σε περίπου 1.250.000 δικαιούχους που δικαιούνται εκπτώσεις και φοροαπαλλαγές τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ.
Την επόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση για περίπου 1.100.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, είναι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι ή άτομα με αναπηρία άνω του 80% ενώ για περίπου 150.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με κενά μη ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα κατά το προηγούμενο έτος, ναι μεν θα εκδοθεί ηλεκτρονικά το εκκαθαριστικό αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί να προσκομίσουν στην Εφορία τα σχετικά δικαιολογητικά.
Οι δικαιούχοι έκπτωσης 50% ή πλήρους απαλλαγής θα κριθούν από τις εφετινές φορολογικές δηλώσεις και τη συνολική περιουσιακή κατάσταση που έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9. Ωσπου να εκδοθούν όμως τα νέα εκκαθαριστικά και εφόσον αυτό δεν συμβεί ως το τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά την επόμενη –δεύτερη δόση.
Αξίζει να τονισθεί ότι στο τέλος Δεκεμβρίου θα γίνει ο συμψηφισμός του φόρου που θα έχει καταβληθεί με αυτόν που πραγματικά αναλογεί στον ιδιοκτήτη του ακινήτου που δικαιούται φοροαπαλλαγών.
Αν έχει ενοικιασθεί το ακίνητο έστω για μία ημέρα το 2013 χάνεται η έκπτωση του 20% ενώ όσοι διαπιστώνουν λάθη στο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις ηλεκτρονικά στο έντυπο Ε9 από τα μέσα Οκτωβρίου ως τις 30 Νοεμβρίου 2014.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.