Η αναμέτρηση του «Κινήματος της Ομπρέλας» με τον Κινέζικο Δράκο

Πρόκειται αναφίβολα για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αλλα και κρίσιμη

Πρόκειται αναφίβολα για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αλλα και κρίσιμη αναμέτρηση ανάμεσα σε μια πανίσχυρη πολιτική ηγεσία και σε ένα κίνημα πολιτών που έχει αποσπάσει τη παγκόσμια συμπάθεια για το πάθος του και την ειρηνική του συμπεριφορά. Ωστόσο, οι διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ δε θα πετύχουν την καθολική συμμετοχή στις εκλογές του 2017, καθώς το Πεκίνο δεν πρόκειται να ενδώσει στο αίτημά τους. Αυτό όμως δε μεταφράζεται απαραίτητα ως αποτυχία καθώς μια συμβιβαστική λύση μπορεί να προσφέρει σημαντικά ωφέλη.

Για για την Κινέζικη ηγεσία το θέμα ανάγεται πλέον σε ζήτημα εθνικής ασφάλειας και για να το αντιληφθεί κανείς θα πρέπει να εξετάσει την πολιτική κουλτούρα της χώρας ύστερα από την ιδρυση της Λαικής Δημοκρατίας της Κίνας το 1949. Σύμφωνα με την Κινέζικη ηγεσία, το Χονγκ Κονγκ είναι αναπόσπαστο μέρος της Κίνας και εάν αγαπά κανείς την Κίνα, πρέπει να αγαπά τόσο τη Λαική Δημοκρατία της Κίνας όσο και τη νομιμοποιημένη ηγεσία της, το Κομμουνιστικο Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ). Οποιοσδήποτε δεν συμφωνεί με την παραπάνω συνθήκη δεν έχει θέση στο εσωτερικό της χώρας. Ως εκ τούτου, για το Πεκίνο θεωρείται δεδομένο ότι ο νέος κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ πρέπει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνη του.

Επιπλέον, η ηγεσία της Κίνας δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει, φοβούμενη ένα πιθανό ντόμινο αντίστοιχων διακδικήσεων στο εσωτερικό. Εάν η Κινέζικη κυβέρνηση ενδώσει στις απαιτήσεις του κινήματος Occupy Central υπάρχει κίνδυνος η εγχώρια λαϊκή δυσσαρέσκεια για μια σειρά κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών ζητημάτων να μετατραπεί σε ασφυκτική πίεση για περισσότερες ελευθερίες και μεταρρυθμίσεις, απειλώντας την οικονομική και πολιτική σταθερότητα της χώρας.

Επίσης, έχοντας ήδη να αντιμετωπίσει τις αποσχιστικές τάσεις στο Θιβέτ και στην επαρχία Σιντζιάνγκ αλλά και το ζήτημα της Ταϊβάν, η Κινέζικη ηγεσία δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει στις διακδικήσεις των διαδηλωτών για να μην εκληφθεί κάτι τέτοιο ως ένδειξη αδυναμίας απο τις υπόλοιπες φυγόκεντρες δυνάμεις. Η κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ θεωρεί ότι τυχόν υποχώρηση θα θέσει σε κίνδυνο δύο από τις πιο σημαντικές προτεραιότητές της, την ενότητα της Λαικής Δημοκρατίας της Κίνας και τη διατήρηση του ΚΚΚ στην εξουσία.

Παρά την ένταση των τελευταίων ημερών, ένας συμβιβασμός παραμένει εφικτός και μπορεί να αποδειχθεί ιδαίτερα επωφελής. Εάν το Πεκίνο προσφέρει εγγυήσεις στους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ για τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων καθώς και για σεβασμό των πολιτικών τους ελευθεριών ο συμβιβασμός είναι πιθανός. Επιπλέον, μία ενδεχόμενη αντικατάσταση του Κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ Λέουνγκ Τσουν Γινγκ από κάποιο πολιτικό αναγνωρισμένου κύρους όπως η Άνσον Τσαν ή η Κριστίν Λο μπορεί να εκληφθεί ως πράξη καλής θέλησης και να προσφέρει την επιδιωκόμενη ηρεμία, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για πληρωμή ποσού 6.4 εκ. δολαρίων από την Αυστραλέζικη επιχείρηση UGL προς τον Λέουνγκ Τσουν Γινγκ, κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας, προσφέρουν μια μεγάλη ευκαιρία στο Πεκίνο για να προχωρήσει στην αντικατάστασή του. Παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις στήριξης προς το πρόσωπο του Κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ, η Κίνεζικη ηγεσία διαθέτει πλέον το απαιτούμενο «πρόσωπο» για να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, κάτι που αποτελεί συστατικό στοιχείο της Κινέζικης πολιτικής και οικονομικής κουλτούρας.

Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο θα πρεπει το Πεκίνο να αντιληφθεί ότι το κινημα Occupy Central του 2014 ειναι τελείως διαφορετικό από τα γεγονότα της πλατείας Τιενανμεν το 1989. Από την πλευρά τους οι διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ θα πρέπει αρχικα να πειστούν ότι η Κίνα δεν πρόκειται να ικανοποιήσει τα αίτήματά τους και στη συνέχεια να αντιληφθούν ότι ο αγώνας τους μπορεί να φέρει πολύτιμα αποτελέσματα εάν αποσπάσουν εγγυήσεις για τη δημοκρατική λειτουργία της πολιτικής ζωής και των θεσμών του Χονγκ Κονγκ. Μια τέτοια συμφωνία θα αποτελέσει πραγματική υπέρβαση και σίγουρα δικαιωση του αγώνα τους. Καθώς το Πεκίνο διέρεε πρόσφατα ότι τα ειδικά προνόμια του Χονγκ Κονγκ δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένα, οι ηγέτες του κινήματος Occupy Central οφείλουν να είναι ρεάλιστές και να διασφαλίσουν το μεγαλύτερο δυνατό όφελος.

Τις τελευταίες ημέρες διαξάγεται μία διελκυστίνδα ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις ηγεσίες της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ στην οποία διακυβεύονται η διεξαγωγή διαλόγου και η πορεία των καταλήψεων. Όλες οι πλευρές οφείλουν να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους λαμβάνοντας υπόψη οτι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από ένα Κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ που δεν απολαμβάνει τόσο της αποδοχής των πολιτών του όσο και της εμπιστοσύνης του Πεκίνου.

Ο Στράτος Πουρζιτάκης είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Hong Kong Baptist University, Department of Government and International Studies στο οποίο σπουδάζει ως υπότροφος του European Union Academic Programme in Hong Kong.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.