Την Κυριακή 12 Οκτωβρίου η Πέγκυ Σταθακοπούλου καλεσμένη του Νίκου Θρασυβούλου. Συντονιστείτε (13:00-14:00) στον Βήμα 99.5 και κερδίστε 3 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η Εκδοχή του Μπράουνινγκ» για την Τετάρτη 15/10/2014.

Η Πέγκυ (Πηνελόπη) Σταθακοπούλου είναι ηθοποιός και έχει μια κόρη.

Οταν στα 18 της χρόνια πέρασε στη Nομική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών, σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί ότι την πρώτη της παράσταση, δεν θα την έδινε ενώπιον δικαστηρίου, αλλά ενώπιον κοινού.

Eνώ φοιτούσε στον πρώτο χρόνο της Nομικής, γράφτηκε στη Δραματική Σχολή και συνέχισε παράλληλα να φοιτά και στις δύο σχολές για τα επόμενα τρία χρόνια. Aπό ‘κεί και μετά, η πορεία της αλλάζει σε μια στιγμή.

Tελειώνοντας τη Δραματική, περνάει από οντισιόν και την επιλέγει ο σκηνοθέτης Γ. Mιχαηλίδης ανάμεσα από 200 υποψήφιες για να πρωταγωνιστήσει στην τηλεοπτική σειρά «Kάθοδος». H πρώτη σπουδαία ευκαιρία είχε έρθει. Eγκαταλείπει το πανεπιστήμιο κι ας έχει φτάσει πια στο πτυχίο και ασχολείται αποκλειστικά και συνεχώς με το θέατρο.

Συνήθως οι ηθοποιοί από το χώρο του θεάτρου, υποκύπτουν στο φλερτ της τηλεόρασης και εμφανίζονται σε σίριαλ και χαριτωμένες σειρές. Η Πέγκυ Σταθακοπούλου φαίνεται ότι ακολουθεί αντίστροφη πορεία.
Ύστερα από συνεπέστατη πορεία σε διαφημίσεις, βιντεοταινίες, τηλεπαιχνίδια και τηλεοπτικά σίριαλ, αποφάσισε πως ήρθε η ώρα του θεάτρου.

«Η Εκδοχή του Μπράουνινγκ» (1948) του Τέρενς Ράττιγκαν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη θεατρική περίοδο 2013-14. Ανέβηκε στη σκηνή του θεάτρου Εμπορικόν, η οποία αποτελεί τη μόνιμη θεατρική στέγη του Δημήτρη Καταλειφού και της Ελένης Σκότη τα τελευταία χρόνια.

Η παράσταση, λόγω της μεγάλης καλλιτεχνικής και εμπορικής επιτυχίας που γνώρισε, θα επαναληφθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά από τον Οκτώβριο στο ίδιο θέατρο για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Η «Εκδοχή του Μπράουνινγκ», θεωρείται το πιο αντιπροσωπευτικό έργο του Βρετανού συγγραφέα και θα παρουσιαστεί με νέα διανομή, πάντα με τον εξαίρετο Δημήτρη Καταλειφό στο ρόλο του καθηγητή.

Το έργο

«Η Εκδοχή του Μπράουνινγκ» στερέωσε τη φήμη του Τέρενς Ράττιγκαν σαν ένα σοβαρό και ώριμο συγγραφέα. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα έργα του αλλά και ένα από τα καλύτερα μονόπρακτα που έχουν γραφτεί ποτέ, φόρος τιμής στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Ο ίδιος ο συγγραφέας είχε δηλώσει γι’ αυτό το έργο: «Αν ποτέ με καλούσαν στο ουράνιο δικαστήριο για να υπερασπιστώ την ιδιότητά μου ως θεατρικός συγγραφέας, αυτό το έργο θα επέλεγα για μάρτυρα υπεράσπισης, ως το πιο αντιπροσωπευτικό της καριέρας μου».

Το έργο αφορά τη ζωή του Άντριου Κρόκερ-Χάρις, ενός κλασικού φιλολόγου σ’ ένα αγγλικό κολέγιο. Ο καθηγητής δεν είναι αρεστός ούτε στη γυναίκα του, ούτε στους μαθητές του, αλλά ούτε και στους συναδέλφους του. Μια αυθόρμητη πράξη καλοσύνης από ένα παιδί γίνεται η αφορμή για να ξετυλιχτούν οι περίπλοκες σχέσεις των ενήλικων ηρώων, που δεν τολμούν να αντιμετωπίσουν με ειλικρίνεια τη ζωή τους.

Ο Ράττιγκαν εμπνεύστηκε τον χαρακτήρα και την ιστορία από ένα κλασικό φιλόλογο που είχε στο σχολείο του ως μαθητής. Η πλοκή του έργου, ενώ διατηρεί τον απολύτως πειστικό νατουραλιστικό χαρακτήρα της και το χαρακτηριστικό εγγλέζικο συγκρατημένο, αν και δηκτικό, ύφος της, είναι απατηλά απλή.

Ο συγγραφέας

Ο Σερ Τέρενς Μέρβιν Ράττιγκαν (1911-1977) έγραψε το πρώτο έργο του που ανέβηκε στο θέατρο το 1933, φοιτητής ακόμα στην Οξφόρδη. Κατά τη διάρκεια των σαράντα και πλέον χρόνων της καριέρας του (πενήντα, αν συνυπολογίσουμε και τις νεανικές δημιουργίες του), δημιούργησε είκοσι τέσσερα θεατρικά και περισσότερα από τριάντα σενάρια για τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Τα έργα του Ράττιγκαν όχι μόνο δεν έχουν σταματήσει να παίζονται με τεράστια επιτυχία μέχρι και στις μέρες μας, αλλά πλέον θεωρείται ένας σημαντικός κρίκος μεταξύ της παλαιάς και της νέας γενιάς θεατρικών συγγραφέων.

«Η Εκδοχή του Μπράουνινγκ» μεταφέρθηκε δύο φορές στον κινηματογράφο: την πρώτη, το 1951, σε σκηνοθεσία Άντονι Άσκουιθ, κέρδισε τα βραβεία Σεναρίου (Τέρενς Ράττιγκαν) και Α’ Αντρικού Ρόλου (Μάικλ Ρεντγκρέιβ) στο Φεστιβάλ των Καννών∙ τη δεύτερη, το 1994, σε σκηνοθεσία Μάικ Φίγκις και με πρωταγωνιστές τους Άλμπερτ Φίνεϊ και Γκρέτα Σκάκι.

Παίζουν:
Δημήτρης Καταλειφός, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Ντένης Μακρής, Βύρων Σεραϊδάρης, Σωτηρία Ρουβολή, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Κυριάκος Ψυχαλής.

Μετάφραση: Δήμος Κουβίδης
Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη
Σκηνικά – κοστούμια: Εύα Μανιδάκη
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Φωτογραφίες παράστασης: Νικόλας Κομίνης
Βοηθός σκηνοθέτη: Λάμπρος Γραμματικός