Την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου ο ανεξάρτητος βουλευτής, Γιάννης Κουράκος μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αργύρη Παπαστάθη για τη στάση του στην αποψινή ψηφοφορία, την προεδρική εκλογή και το ενδεχόμενο επιστροφής του στη Ν.Δ.{{{ audio1 }}}

Για τη στάση του στη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

«Μίλησα χθες το βράδυ στη Βουλή και είπα ότι θα καταψηφίσω την κυβέρνηση. Χρειάζεται πράγματι μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας και εθνικού σκοπού. Γιατί όχι; (Να συνεννοηθούν σε κάποιες αρχές της διαπραγμάτευσης κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ.) Αφορά μόνο την κυβέρνηση το χρέος; Ή δεν αφορά το βάρος που επωμίζονται σήμερα και την προσπάθεια που κάνουμε σήμερα ορισμένοι βουλευτές, πιθανόν και ανεξάρτητοι και άλλοι, να συνεννοηθούμε; Και το έλλειμμα πολιτικής που υπάρχει σήμερα στον τόπο μας είναι ότι δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας. Έχουν υποχρέωση και καθήκον να καθίσουν κάτω και να μπορέσουν να συνεννοηθούν για λύση. Το χρέος της πατρίδας μας είναι εθνικό θέμα και δεν έχουν δικαίωμα να παίζουν.»

Για την προεδρική εκλογή

«Κάποια στιγμή θα πρέπει να βγάλουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έξω από τα πολιτικά παιχνίδια και να κρατήσουμε λίγο σοβαρούς τους θεσμούς της πατρίδας μας. Αν συνεχίσουμε έτσι, το πιθανότερο είναι ότι κάποια στιγμή θα καεί και η κυβέρνηση. Αν δει ότι δεν έχει τα μαξιλάρια του ο Σαμαράς που είναι οι 180 ή τους «αργυρώνητους» που είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος, δηλαδή και όσοι δεν ψηφίσουν τον ΠτΔ θα είναι «αργυρώνητοι» από πού; Από τον ΣΥΡΙΖΑ; Από αλλού; Από τους φίλους του κ. Κωνσταντόπουλου; Αυτά είπα και χθες στη Βουλή. Πρέπει να σοβαρευτούμε. Αν δεν αλλάξει την πολιτική που στραγγαλίζει όλο τον κόσμο η κυβέρνηση – και είναι καταλυτικό και το πρόσωπο του ΠτΔ – θα είναι καθοριστικοί αυτοί οι παράγοντες στο τι απόφαση θα πάρω.»

Για το ενδεχόμενο επιστροφής του στη Ν.Δ.

«Με αυτές τις συνθήκες, όχι βέβαια. Άλλωστε, θα καταψηφίσω την κυβέρνηση. Παραμένω ιδεολογικά στον κεντροδεξιό χώρο, αλλά απλούστατα δεν αποδέχομαι την πολιτική που ακολούθησε ο πρωθυπουργός. Από εκεί και πέρα, λέει και επικαλείται ότι θα αλλάξει τα Μνημόνια. Θα τα δούμε αυτά. Και θα πράξουμε αναλόγως.»