Φόρος Γαλοπούλας

Ορισμένες εταιρείες συνηθίζουν να χαρίζουν στους υπαλλήλους μια γαλοπούλα για τις γιορτές. Αυτό ζημιώνει το κράτος. Να το εξηγήσουμε. Καταβάλλεται μόνο ο ΦΠΑ ενώ πρόκειται για παροχή που θα μπορούσε να φορολογηθεί ως εισόδημα.

Ορισμένες εταιρείες συνηθίζουν να χαρίζουν στους υπαλλήλους μια γαλοπούλα για τις γιορτές. Αυτό ζημιώνει το κράτος. Να το εξηγήσουμε. Καταβάλλεται μόνο ο ΦΠΑ ενώ πρόκειται για παροχή που θα μπορούσε να φορολογηθεί ως εισόδημα. Αυτά τα υπολόγιζε η κυρία Κατερίνα Σαββαΐδουκαι σκεφτόταν να λάβει τα κατάλληλα μέτρα.
Σύμφωνα με αναξιόπιστες πηγές η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων επεξεργαζόταν σχέδιο βάσει του οποίου κάθε επιχείρηση θα δήλωνε το συνολικό βάρος των πουλερικών που διαθέτει στους υπαλλήλους τα Χριστούγεννα, θα το κοστολογούσε βάσει διατίμησης και θα διένειμε το φορολογικό βάρος αναλογικά με τον μισθό του εργαζομένου. Για να μην προκύψουν αδικίες προβλεπόταν ότι ο Φόρος Γαλοπούλας δεν θα υπερέβαινε τον Ειδικό Φόρο Χρήσης Εταιρικού Κινητού.
Πάλι καλά που παρενέβη αυτός ο άγιος άνθρωπος, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης. Είπε ότι τούτα δεν ισχύουν. Κατέδειξε το βρόμικο ρόλο των μέσων ενημέρωσης. Είπε ότι τα δημοσιεύματα για τη φορολόγηση των παροχών «αποτελούν ενσυνείδητη διαστρέβλωση της πραγματικότητας». Και ενσυνείδητη και διαστρέβλωση. Δεν καταλαβαίνουν οι δημοσιογράφοι το απώτερο σχέδιο. Πρέπει να εντοπιστούν επιτέλους όσοι κυκλοφορούν με τσάμπα αυτοκίνητο. Να εντοπιστούν όσοι λαμβάνουν επίδομα παιδικού σταθμού. Τι σημαίνει «δεν επαρκούν οι δομές»; Να καθίσουν οι γιαγιάδες στο σπίτι αντί να τρέχουν στα κομμωτήρια.
Η Κατερίνα Σαββαϊδου θέλησε να βάλει μια τάξη. Δεν μπορεί το κάθε στέλεχος να χρησιμοποιεί με τις ώρες το εταιρικό κινητό για να σαλιαρίζει με «το πρόσωπο». Τούτο οδηγεί το κράτος σε υστέρηση εσόδων. Τούτο ευθύνεται για τη δημοσιονομική τρύπα. Μην ακούτε κάτι ακρότητες που υποστηρίζουν οι κομμουνισταί, ότι τάχα μου δεν φορολογείται σωστά η ναυτιλία, το μαζούτ και τα αόρατα κοντέινερ του παραεμπορίου. Αυτά είναι διαδόσεις. Γι’ αυτό και το αρμόδιο επιτελείο του υπουργείου ασχολήθηκε με τις παροχές του ιδιωτικού τομέα και όχι με τους εφοπλιστές. Το επιτελείο λοιπόν έγραψε ένα κατεβατό τριών χιλιάδων λέξεων όπου εξηγείται αναλυτικά πότε ο λογαριασμός του εταιρικού κινητού πρέπει να δηλώνεται ως εισόδημα και πότε όχι.
Να αναγνωρίσουμε ότι η δουλειά έγινε με σοβαρότητα. Πιάνουν παραδείγματα εργαζομένων που έχουν δυο συσκευές τηλεφώνου, άλλους που χρησιμοποιούν ταμπλέτα. Δεν είναι μόνον αυτά. Ασχολήθηκαν με οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί «δώρο». Μπαίνουμε στον πειρασμό να αντιγράψουμε τα πιο ευφάνταστα:
ΔΕΝ φορολογείται η παροχή τροφής στο χώρο εργασίας
ΔΕΝ φορολογούνται οι συνδρομές σε επαγγελματικά περιοδικά
ΔΕΝ φορολογείται η χορήγηση θέσης στάθμευσης
ΔΕΝ φορολογείται η παροχή στολής εργασίας στους εργαζόμενους
Κι επειδή δημιουργήσαμε εσφαλμένες εντυπώσεις, περί χριστουγεννιάτικης γαλοπούλας, οφείλουμε να αποκαταστήσουμε:
ΔΕΝφορολογούνται παροχές σε είδος, οι οποίες δίνονται σε όλο το εργατοϋπαλληλικό προσωπικό μίας επιχείρησης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.