Οι σφοδρότερες μέχρι στιγμής αεροπορικές επιδρομές του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού φέρεται να ανάγκασαν τους τζιχαντιστές να οπισθοχωρήσουν έξω από τις πύλες του Κομπανί σύμφωνα με κουρδικές πηγές στην πόλη και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι εάν οι επιδρομές βοήθησαν σε κάποιο βαθμό τους κούρδους να ανακαταλάβουν θέσεις τζιχαντιστών στο Κομπανί, δεν είναι ικανές να σώσουν την πόλη.
Το Ισλαμικό Κράτος (IS) ύψωσε τη μαύρη σημαία του στο ανατολικό άκρο της πόλης τη Δευτέρα, αλλά έκτοτε οι αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας ΗΠΑ-αραβικών κρατών κατά θέσεων των τζιχαντιστών διπλαστιάστηκαν με στόχο να ανακόψουν τη δραματική προέλαση του IS στην στρατηγικής σημασίας τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Συρίας.
Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (Centcom) ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη έξι αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών και καταστράφηκαν ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, θεωρακισμένα αυτοκίνητα και ένα πυροβόλο του Ισλαμικού Κράτους (IS).
Οι επιδρομές στη Συρία τις τελευταίες δύο ημέρες έφτασαν τις εννέα και διεξήχθησαν σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με τη χρήση βομβαρδιστικών, μαχητικών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Επιδρομές πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Ράκα, προπύργιο και αποκαλούμενη «πρωτεύουσα» του χαλιφάτου των τζιχαντιστών, καθώς και στην Ντέιρ αλ-Ζορ.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, «οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους αναγκάσθηκαν να αποσυρθούν από ορισμένες ανατολικές συνοικίες του Αΐν αλ-Αραμπ (Κομπανί) και από τη νοτιοδυτική περιφέρεια της πόλης».
Οι δυνάμεις των τζιχαντιστών δεν είναι πλέον παρούσες στην δυτική πλευρά, αλλά κρατούν θέσεις στην ανατολική πλευρά της πόλης και στη νότια περιφέρειά της, δήλωσε ο ίδιος.
Και προσέθεσε ότι η οπισθοχώρηση έγινε αφού «οι θέσεις οπισθοφυλακής επλήγησαν κατά τις αεροπορικές επιδρομές, οι οποίες προκάλεσαν θύματα στις τάξεις τους και κατέστρεψαν τουλάχιστον τέσσερα από τα οχήματά τους».
Ο Μουστάφα Εμπντί, κούρδος δημοσιογράφος και ακτιβιστής, έγραψε στο Facebook ότι «οι δρόμοι της συνοικίας Μάκταλα, στη νοτιοανατολική πλευρά του Κομπανί είναι γεμάτες πτώματα μαχητών του Daesh [αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος».
Σύμφωνα με τον ίδιο, εκατοντάδες άμαχοι παραμένουν στο Κομπανί, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση αρχίζει να γίνεται δυσχερής, καθώς οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από τρόφιμα και νερό.
Είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις για τον αριθμό των αμάχων που έχουν παραμείνει στο Κομπανί, αφού διάφορες πηγές αναφέρουν ότι το σύνολο του πληθυσμού έχει διαφύγει, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι εξακολουθούν να παραμένουν κάτοικοι στην πόλη.
Από την έναρξη της προέλασης των τζιχαντιστών περισσότεροι από 180.000 Κούρδοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο έδαφος της Τουρκίας.
Ο Ιντρίς Νασάν, Κούρδος αξιωματούχος στο Κομπανί, δήλωσε επίσης τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters ότι οι αεροπορικές επιδρομές ανάγκασαν τους τζιχαντιστές να οπισθοχωρήσουν.
«Βρίσκονται τώρα έξω από τις πύλες της πόλης. Οι επιδρομές ήταν πολύ αποτελεσματικές και ως αποτέλεσμα το IS οπισθοχώρησε από πολλές θέσεις του. Αυτή είναι η μεγαλύτερη υποχώρηση μετά την είσοδό τους στην πόλη και μπορούμε να τη θεωρήσουμε ως την αρχή της αντίστροφης μέτρησης για την απόσυρσή τους από την περιοχή» ανέφερε.
Εάν οι αεροπορικές επιδρομές βοήθησαν σε κάποιο βαθμό τους κούρδους μαχητές να ανακαταλάβουν κάποιες από τις θέσεις των τζιχαντιστών στο Κομπανί, δεν είναι ικανές να σώσουν την πόλη, προειδοποιούν ωστόσο οι αναλυτές, υπογραμμίζοντας ότι μία χερσαία στρατιωτική επιχείρηση, αράβων ή τούρκων στρατιωτών, αφού η Ουάσινγκτον έχει αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, είναι αναγκαία για την ανατροπή της κατάστασης επί του πεδίου.