Τα βελγικά κόμματα τα οποία διαπραγματεύονται τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού συμφώνησαν να αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης στα 67 από τα 65 χρόνια για τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου προκειμένου να ελεγχθούν τα δημοσιονομικά.
Τα τέσσερα κεντροδεξιά κόμματα, τα οποία βρίσκονται σε συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού από τον Ιούλιο, αποφάσισαν ότι η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα πρέπει να αυξήσει το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση στα 66 χρόνια το 2025 και στα 67 το 2030, δήλωσε εκπρόσωπος ενός εκ των σημαντικότερων πολιτικών που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.
Οι εκλογές στο Βέλγιο διεξήχθησαν τον Μάιο, αλλά συχνά στη χώρα αυτή χρειάζονται πολύμηνες εξαντλητικές διαπραγματεύσεις για να σχηματιστεί και να αναλάβει καθήκοντα κυβέρνηση.
Οι δυνητικοί εταίροι της κυβέρνησης συνασπισμού θέλουν να ισοσκελίσουν τον κρατικό προϋπολογισμό έως το 2018 και να μειώσουν το έλλειμμα, το οποίο την παρούσα φάση συγκαταλέγεται στα πιο υψηλά στην ευρωζώνη και ανέρχεται περί το 100% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από τα συνδικάτα ή τα κεντροαριστερά κόμματα του Βελγίου όσον αφορά την εξέλιξη αυτή που έγινε γνωστή το βράδυ της Τρίτης.
Την περασμένη εβδομάδα ένα από τα ισχυρότερα συνδικάτα είχε ταχθεί εναντίον της αύξησης του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση.
Εάν το μέτρο υιοθετηθεί, το Βέλγιο θα ενταχθεί στον μακρύ κατάλογο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης εν μέσω της κρίσης κρατικού χρέους, με στόχο τον περιορισμό των ελλειμμάτων.
Οι κυβερνήσεις σε Βρετανία, Γερμανία, Ελλάδα και Ισπανία ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να αυξήσουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια μέσα στα επόμενα χρόνια, ενώ η Ιρλανδία επιδιώκει να υιοθετήσει ένα παρόμοιο μέτρο το 2028, αυξάνοντας το όριο στα 68 χρόνια. Η Βρετανία πιθανόν θα πράξει το ίδιο στα μέσα της δεκαετίας του 1930. Η Πορτογαλία, που είχε εισέλθει σε πρόγραμμα στήριξης, αύξησε ήδη τη συντάξιμη ηλικία στα 66 χρόνια.
Η προηγούμενη κυβέρνηση του Βελγίου δεν είχε προχωρήσει σε αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, επιδίωξε ωστόσο να αυξήσει τον μέσο όρο ηλικίας κατά την οποία οι εργαζόμενοι πράγματι συνταξιοδοτούνται – το 2012 ήταν τα 59,6 χρόνια για τους άνδρες και τα 58,7 χρόνια για τις γυναίκες, μέσοι όροι πολύ κατώτεροι από αυτούς στα κράτη μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που είναι 64,2 για τους άνδρες και 63,1 για τις γυναίκες.
Στη Γαλλία δεν έχει ανοίξει ακόμη η συζήτηση για το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, που είναι τα 62 χρόνια, καθώς η κυβέρνηση φοβάται μαζικές αντιδράσεις.
Τα κόμματα του Βελγίου συμφώνησαν ακόμη να περιορίσουν την ηλικία κατά την οποία οι εργαζόμενοι που απολύονται μπορούν να διεκδικήσουν πρόωρη συνταξιοδότηση.