Η μείωση χρέους της Ελλάδας στο 135,3% του ΑΕΠ το 2019 αλλά και η πρωτιά της χώρας μας μεταξύ των εξεταζόμενων οικονομιών όσον αφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή ξεχωρίζουν στην έκθεση «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» (Fiscal Monitor) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η οποία παρουσιάστηκε την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον.
Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ καταγράφει πολύ υψηλό κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα, ένα μέγεθος συνυπολογίζει και τους ρυθμούς ανάπτυξης και θα κρίνει την πορεία της χώρας με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα υπολογίζεται σε 5,4% του ΑΕΠ το 2014, 5,7% του ΑΕΠ το 2015 και 6,1% του ΑΕΠ το 2016.
Με βάση αυτές τις επιδόσεις η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως ως προς το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 ενώ ακολουθούν η Ισλανδία (5,1% του ΑΕΠ), η Ιταλία (4% του ΑΕΠ), η Σιγκαπούρη (2,8% του ΑΕΠ), η Πορτογαλία (1,9% του ΑΕΠ) και η Γερμανία (1,9% του ΑΕΠ).
Παράλληλα το ΔΝΤ αποδέχεται τους μνημονιακούς στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1.5% του ΑΕΠ φέτος, στο 3.0% το 2015 και στο 4.5% του ΑΕΠ.
Αναφορικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα (συμπεριλαμβάνει και τους τόκους) εκτιμάται στο -2.7% του ΑΕΠ το 2014 και στο -1,9% 2015 όταν στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού η κυβέρνηση κάνει λόγο κάνει λόγο για -0,2% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά.
Στην έκθεση καταγράφεται μείωση του χρέους στο 135,3% του ΑΕΠ το 2019 αλλά και ταχύτερη μείωση του ακαθάριστου χρέους σε σύγκριση με τις εαρινές εκτιμήσεις, κατά 0,3% ως 0,4%.
«Η δουλειά δεν έχει γίνει ακόμη»
Οπως δήλωσε ο διευθυντής του Τμήματος Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ Βιτόρ Γκασπάρ η δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε η χώρα είναι μας αξιόλογη, καθώς κινείται εντός των στόχων του προγράμματος ή ακόμη και τους ξεπερνά.
Ωστόσο, υπογράμμισε πως δεν ισχύει το ίδιο και με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Ελλάδα. «Η δουλειά δεν έχει γίνει ακόμη», τόνισε ο Πορτογάλος οικονομολόγος.
Ο ίδιος είπε πως το ελληνικό χρέος είναι πολύ υψηλό, αλλά προσέθεσε πως η «κορυφή» του χρέους «βρίσκεται πίσω», εννοώντας πως αυτό σταδιακά αποκλιμακώνεται.