Βενιζέλος: Σχέδιο 7 σημείων για την έξοδο από την κρίση

«Χρειαζόμαστε εθνικό χρόνο», επισήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ την Τετάρτη, προκειμένου να μετατραπεί το σχέδιο εξόδου από την κρίση σε συμφωνία με τους εταίρους. Θα μπορούσαμε, είπε, να ξεκαθαρίσουμε τώρα, πρόωρα, τι θα γίνει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Χρειαζόμαστε εθνικό χρόνο», επισήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ την Τετάρτη, προκειμένου να μετατραπεί το σχέδιο εξόδου από την κρίση σε συμφωνία με τους εταίρους. Θα μπορούσαμε, είπε, να ξεκαθαρίσουμε τώρα, πρόωρα, τι θα γίνει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το Σύνταγμα το επιτρέπει αυτό αλλά δεν το επιτρέπει η συγκυρία της διαπραγμάτευσης για τη μετατροπή ενός σχεδίου οριστικής εξόδου της χώρας από την κρίση, το μνημόνιο και την τρόικα, σε συμφωνία εξόδου από την κρίση, το μνημόνιο και την τρόικα.
Ο χρόνος αυτός θα εξασφαλισθεί με τη διπλή πρωτοβουλία για την ψήφο εμπιστοσύνης και για την απόφαση να ξεκινήσει η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο. «Χρειαζόμαστε όμως τώρα τη διαπραγμάτευση γιατί αυτό, για λόγους ζωτικούς, για το έθνος, για την οικονομία, για την απασχόληση, πρέπει να γίνει τώρα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και να προσλάβει την ολοκληρωμένη μορφή μιας συμφωνίας πριν την Κοινοβουλευτική διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Χρειαζόμαστε συναίνεση. Χρειαζόμαστε καθαρό τοπίο, εθνικό χρόνο και εθνικό χρονοδιάγραμμα», είπε και πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη διαπραγμάτευση είναι το πολιτικό κλίμα αβεβαιότητας.
Ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι αυτή είναι η κρισιμότερη πολιτική χρονιά αυτής της περιόδου, στην οποία συμπυκνώνονται, ολοκληρώνονται και κρίνονται όλα. Και πρόσθεσε ότι οι θυσίες, οι προσπάθειες και τα επιτεύγματα πέντε ολόκληρων ετών, μπορεί να χαθούν με άνεση μέσα σε πέντε μέρες εάν γίνουν εσφαλμένες επιλογές. «Εάν η χώρα κρεμαστεί ξανά στα μανταλάκια των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Εάν η χώρα βγει στη σέντρα των διεθνών αγορών. Και όλα αυτά μπορεί να γίνουν μέσα σε μέρες είπα. Μπορεί να γίνουν μέσα σε ώρες. Μπορεί να γίνουν για να χρησιμοποιήσω μια έκφραση του χρηματοοικονομικού συρμού, over night, μέσα σε επτά ώρες που χωρίζουν τη ζώνη χρόνου της Ευρώπης από τη ζώνη χρόνου της Νέας Υόρκης», είπε. Χαρακτήρισε μάλιστα τη μάχη στη Βουλή «μια μάχη για την αλήθεια, μια μάχη ενημέρωσης του ελληνικού λαού, μια μάχη με το λαϊκισμό και την υποκρισία».
Επανέλαβε ότι τον Φεβρουάριο η παρούσα Βουλή λόγω του μεγάλου αριθμού ανεξαρτήτων βουλευτών, αλλά και λόγω της ευθύνης προ της οποίας βρίσκονται όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μπορεί και πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Το επιδιώκουμε με διαφάνεια, με πολιτικά επιχειρήματα, με θεσμικές εγγυήσεις» παρατήρησε, αλλά «δεν είμαστε αφελείς. Αυτό που λέμε είναι το επιδιωκόμενο και το σωστό. Μπορεί να επικρατήσουν μικρότητες, μπορεί να επικρατήσουν αντιλήψεις οπορτουνιστικές, καιροσκοπικές. Θα είμαστε έτοιμοι και είμαστε έτοιμοι και θα δώσουμε τη μάχη στο όνομα της αλήθειας και ο ελληνικός λαός θα κληθεί να αξιολογήσει την ολοκληρωμένη συμφωνία εξόδου από την κρίση, το μνημόνιο και την τρόικα, συγκρίνοντάς την με αντιφάσεις, αφέλειες, επιπολαιότητες, κινδύνους».
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι ως τον Φεβρουάριο ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του. Θα βοηθήσει τη διαπραγμάτευση ή θα την παρεμποδίσει; Θα συναινέσει σε ένα ενιαίο μέτωπο έναντι των εταίρων και των αγορών; Ή θα ανεβάζει τα επιτόκια και τα spreads με πολιτικές δηλώσεις που κάνει; διερωτήθηκε. «Κάθε μαγκιά κομματική και μικροκομματική, που έχει μυωπική θεώρηση των πραγμάτων, έχει κόστος για την οικονομία, κόστος για τον πολίτη». Χαρακτήρισε «αυθαίρετο μονόλογο» όσα της Διεθνούς Έκθεσης, και σημείωσε ότι «το «πάρε κόσμε», το «έχει για όλους», είναι προσβολή στη μνήμη και την ευαισθησία του ελληνικού λαού.
«Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η υπόλοιπη αντιπολίτευση, όταν υπάρξει η συμφωνία εξόδου από την κρίση;», έθεσε το ερώτημα. «Θα αρνηθεί τη συναίνεσή της; Την υπογραφή της; Την έγκρισή της στο ολοκληρωμένο σχέδιο που θα γίνει ολοκληρωμένη συμφωνία με τους εταίρους; Ή θα τους πει «η κυβέρνηση είναι χωρίς νομιμοποίηση, η Βουλή είναι απονομιμοποιημένη, η χώρα δεν εκφράζεται, περιμένετέ με να διαπραγματευθώ; Πώς θα διαπραγματευθεί; Και πού; Στα εστιατόρια του Βερολίνου ή στην αυλή του Βατικανού; Πώς; Και τι κάνει ακριβώς; Εκφράζει την Ευρωπαϊκή Ριζοσπαστική Αριστερά; Ή προσπαθεί να γίνει αρεστή η αντίληψη αυτή από τις αυλές της Ευρώπης; Που μπορεί να μην είναι οι αυλές των βασιλέων και των αυτοκρατόρων, αλλά είναι των ισχυρών νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων».
Είπε επίσης ότι το ΠαΣοΚ χάραξε τη στρατηγική εξόδου από την κρίση και ότι οι άλλοι προσχώρησαν σε αυτή. Χαρακτήρισε «ασυνήθιστη εμπειρία» τη συνεργασία με τη ΝΔ και σημείωσε ότι η ΔΗΜΑΡ εγκατέλειψε την κυβέρνηση συνεργασίας και «θέλει τώρα εμείς να εκφραζόμαστε ως προοδευτικός πόλος στο όνομα και δυνάμεων που τυπικά δεν είναι στην κυβέρνηση, αλλά κοινωνικά τη θέλουν την κυβέρνηση και τη στηρίζουν την κυβέρνηση και προσβλέπουν στο ΠαΣοΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη ως εκφραστή τους, έστω και εάν αυτό δεν δηλώνεται στη Βουλή. Και αναφέρομαι στις δυνάμεις που υπερβαίνουν κατά πολύ το εκλογικό όριο του ΠαΣοΚ. Του ΠαΣοΚ που άντεξε, όπως άντεξε στις ευρωεκλογές εις πείσμα των γνωστών σεναρίων και των συνωμοσιολόγων που προσπαθούν να υπονομεύσουν την αντοχή, την ψυχική και την ηθική της παράταξης, γιατί αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία από την πολιτική και την εκλογική αντοχή».
Ο κ. Βενιζέλος επαίνεσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ για το τέραστιο βάρος που σηκώνει και πρόσθεσε: «Έχω πολύ συχνά την αίσθηση ότι στο ΠαΣοΚ, στην Παράταξη, αδικούμε τον εαυτό μας. Ενώ μας αδικούν όλοι οι άλλοι κατά τρόπο βίαιο πολλές φορές, προσθέτουμε και τη δική μας εσωτερική αδικία. Αντιλαμβάνομαι την πίεση, τη νευρικότητα, την αβεβαιότητα που πολλές φορές εσωτερικεύεται, αλλά αυτά πρέπει να ξεπεραστούν. Κάποιοι είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν το παραμικρό και δεν έχουμε κανένα λόγο εμείς να ενθαρρύνουμε και να τροφοδοτούμε τη μικρότητα, τη μικροπρέπεια, τη συνωμοσιολογία, την παραπολιτική θεώρηση των πραγμάτων. Γιατί αυτό που έχουμε κάνει, αυτό που έχετε κάνει όλα αυτά τα χρόνια οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλη πολιτική. Είναι μια πολιτική με συνείδηση ιστορίας και αυτή η μεγάλη πολιτική δεν πρέπει να φθείρεται στα μικρά παραπολιτικά σχόλια και παιχνίδια. Είναι άδικο». Μίλησε ακόμα για την ανασυγκρότηση της παράταξης
«με την πόρτα ανοιχτή σε Κινήσεις, πρόσωπα και Κόμματα αλλά με τελικό κριτή τη βάση», ώστε να παίξει το ρόλο της ως κεντρικού σημείου αναφοράς ως τρίτου ρεύματος, ως τρίτου πόλου μέσα σε ένα τεχνητά πολωμένο μικρό εκλογικό και πολιτικό σύστημα. Ο ρόλος της παράταξης δεν είναι συμπληρωματικός, τόνισε, αλλά κεντρικός. «Το ΠαΣοΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, δεν είναι μια παράταξη ελευθερίων πολιτικών ηθών, προσκολλημένη στην κυβερνητική εξουσία. Αγωνίζεται για αξίες και πληρώνει κόστος», πρόσθεσε.
Το σχέδιο των επτά σημείων για την έξοδο από την κρίση
Ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε στην ΚΟ τα ακόλουθα βήματα εξόδου από την κρίση.
1. Ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τρόικα γι’ αυτή την παρούσα και υπό εξέλιξη αναθεώρηση, που είναι η τελευταία.
2. Ολοκλήρωση ολόκληρου του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος.
3. Υλοποίηση των ειλημμένων δεσμεύσεων και αποφάσεων του Eurogroup και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου και του Νοεμβρίου του 2012, για επιβεβαίωση του χρέους και την επαναφορά της Ελλάδας στην κανονικότητα.
4. Επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους και έμφαση στην ανάπτυξη.
5. Συμφωνία με τους εταίρους για την περίοδο μετά το πρόγραμμα, ώστε να έχει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις κάθε κράτους μέλους της Ευρωζώνης. «Αλλά με σταδιακές φορολογικές ελαφρύνσεις, που ήδη ξεκίνησαν. Η εισφορά του 2% στις επιχειρήσεις δεν επεβλήθη τελικά, η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης μειώνεται 30%. Ο ΕΝΦΙΑ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα και μη μισθωμένα ακίνητα, μειώθηκε. Θα επανεξετασθεί ούτως ή άλλως συνολικά. Σταδιακές ελαφρύνσεις, όχι μείωση μισθών, όχι μείωση συντάξεων, κοινωνικό μέρισμα ρήτρα απασχόλησης. Συμφωνία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα ασφαλιστικά Ταμεία και τις Εφορίες, ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια ενώ ετοιμάζεται και το σχέδιο για τα στεγαστικά», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.
6. Εθνικό σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών «εθνικής έμπνευσης και ιδιοκτησίας για ένα κανονικό κράτος και μια ανταγωνιστική οικονομία».
7. Ολοκλήρωση της σχέσης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συμφωνημένα, με ευρωπαϊκή συμφωνία και στήριξη.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.