Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει τον αρχαιολογικό χώρο στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης

Τώρα που όλοι περιμένουμε, με τεράστιο ενδιαφέρον και συγκίνηση, κάθε νέα ανακάλυψη στην Αμφίπολη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα έχουμε ζήσει πολλές φορές αυτά: Κνωσός, Μυκήνες, Δελφοί, Ολυμπία, και δεκάδες άλλες ανασκαφές έχουν φέρει στο φως μοναδικό πολιτισμό και ομορφιά.

Τώρα που όλοι περιμένουμε, με τεράστιο ενδιαφέρον και συγκίνηση, κάθε νέα ανακάλυψη στην Αμφίπολη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα έχουμε ζήσει πολλές φορές αυτά: Κνωσός, Μυκήνες, Δελφοί, Ολυμπία, και δεκάδες άλλες ανασκαφές έχουν φέρει στο φως μοναδικό πολιτισμό και ομορφιά.

Πριν από μισό αιώνα, πρώτη είδηση ήταν το Ακρωτήρι, στη Σαντορίνη. Ιδίως στις ΗΠΑ, όπου οι εφημερίδες έγραφαν για την αποκάλυψη της «Χαμένης Ατλαντίδας», για μία «Πομπηία του Αιγαίου», που είχε μείνει θαμμένη για 3.500 χρόνια στη σιωπή της ηφαιστειακής τέφρας.
Ο Σπύρος Μαρινάτος μόλις είχε βρει εκεί τα ερείπια μιας ανεπτυγμένης και πλούσιας πόλης της εποχής του Χαλκού στο Αιγαίο.
Με άθικτες προσόψεις διώροφων κτιρίων, πίθους με αριστουργηματικές διακοσμήσεις, κομψοτεχνήματα κεραμικής. Και βέβαια την περίφημη, πολύχρωμη και μοναδική «Τοιχογραφία της Ανοιξης».
Το 1999 βρέθηκε το πιο πολύτιμο, με την αγοραία αξία, αντικείμενο, ο «Χρυσός Αίγαγρος» – και μάλιστα τυχαία, στις εργασίες για την θεμελίωση του Βιοκλιματικού Στεγάστρου της ανασκαφής.

Λεφτά δεν υπάρχουν
Σήμερα, η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει και το Ακρωτήρι. Οι πιστώσεις για τις ανασκαφές έχουν παγώσει, με αποτέλεσμα, μετά από 47 χρόνια, να κλείσουν τα εργαστήρια συντήρησης στον αρχαιολογικό χώρο.
Η κοινωνία του νησιού αναλαμβάνει δράση με την διοργάνωση, την Κυριακή 12 Οκτωβρίου μιας ημερίδας που θα είναι και γιορτή – με μουσική, φαγητό, εργαστήρι για παιδιά, δημοπρασία, και λαχειοφόρο αγορά.
Η εκδήλωση θα γίνει στον Πύργο, που έχει ανακηρυχθεί από το 1995 «διατηρητέο μνημείο» και «πολιτισμικό χωριό» της μεσαιωνικής Σαντορίνης. Με 730 μόνιμους κατοίκους, σπίτια χτισμένα αμφιθεατρικά γύρω από τα ερείπια του Ενετικού κάστρου, και υπέροχη θέα, έχει γίνει ο τρίτος πόλος έλξης στο νησί, μετά τα Φηρά και την Οία.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, και όλα τα έσοδα θα διατεθούν για την προβολή και την ενίσχυση του έργου της Εταιρείας Στήριξης Σπουδών Προϊστορικής Θήρας.
Πρόεδρός της είναι ο Ομότιμος Καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής των Ανασκαφών στο Ακρωτήρι Χρίστος Ντούμας, με ομιλία του οποίου θα ανοίξει η εκδήλωση «Το Ακρωτήρι στον Πύργο».
Πυλώνας πολιτισμού και τουρισμού
Επειδή εκτός από σπουδαία πολιτισμική κληρονομιά, το Ακρωτήρι είναι και βασικός πυλώνας στήριξης του τουρισμού στην Σαντορίνη, σε αυτή την εκδήλωση, που θα ενώσει το παρελθόν με το παρόν, συμμετέχει η κοινωνία, πολιτιστικοί σύλλογοι, και επιχειρηματίες του νησιού.
Παράδειγμα η «Σελήνη», το εστιατόριο στον Πύργο που θα έχει την ευθύνη για το φαγητό και το ποτό στην γιορτή. Από το 1986, αναδεικνύει με δημιουργικό τρόπο την τοπική κουζίνα, και τα θηραϊκά προϊόντα, κερδίζοντας την θέση του ανάμεσα στα 100 καλύτερα της Ευρώπης, το 2014.
Μουσική θα παίξει το συγκρότημα Λα Πόντα. Παίρνει το όνομά του από τον μισοερειπωμένο μεσαιωνικό πύργο του 13ου αιώνα, ο οποίος βρίσκεται μέσα στο ενετικό Καστέλι, ένα χιλιόμετρο μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου.
Η «Αναστύλωση του Πύργου» είναι άλλη μία εξελισσόμενη προσπάθεια για την συντήρηση του ιστορικού μνημείου Λα Πόντα, και την δημιουργία ενός χώρου για πολιτιστικές εκδηλώσεις και μουσική παιδεία.
Προς το παρόν, λειτουργεί ως έκθεση, και εργαστήριο παραδοσιακών οργάνων, όπως είναι η τσαμπούνα, ένα είδος λαϊκού αυλού, και το κρουστό των Κυκλάδων ντουμπάκι.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.