Ενας νεαρός κούρδος διαδηλωτής σκοτώθηκε στο Μους της νοτιοανατολικής Τουρκίας σε συγκρούσεις με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού για να διαλύσει τις διαδηλώσεις.
Οι συνθήκες του θανάτου του 25χρονου άνδρα δεν έχουν προς το παρόν διευκρινιστεί.
Η εφημερίδα Hürriyet μετέδωσε ότι τον πυροβόλησαν άγνωστοι, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι επλήγη στο κεφάλι από ένα δακρυγόνο που εκτόξευσε η αστυνομία.
Την ίδια ώρα, ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνουν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κούρδων διαδηλωτών στην Τουρκία κατά της κατάληψης της κουρδικής πόλης Κομπάνι της Συρίας από τους τζιχαντιστές, οι οποίοι ύψωσαν τις μαύρες σημαίες τους στο ανατολικό άκρο της πόλης και φέρεται να έχουν προχωρήσει προς τη νότια συνοικία.
Στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας αναφέρονται πολλοί τραυματίες. Σε επιφυλακή είναι η τουρκική αστυνομία, η ηγεσία της οποίας ανακάλεσε όλες τις άδειες.
Το κλίμα στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, και κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα, ήταν φορτισμένο από το πρωί.
Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλες σχεδόν τις κουρδικές πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, αλλά και στη Μερσίνα και την Αττάλεια στο νότιο τμήμα της χώρας.
Οι πιο μαζικές διαδηλώσεις έγιναν στην Κωνσταντινούπολη, όπου χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της Αστυνομίας που προσπάθησε να διαλύσει τις συγκεντρώσεις στις περιοχές της Χαλκηδόνας, του Μπάγτζιλαρ και του Σουλτανγκαζί.
Παρόμοιο ήταν και το σκηνικό στην πρωτεύουσα, Αγκυρα. Περίπου 1.000 διαδηλωτές επιχείρησαν να κάνουν πορεία προς τα γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Οταν η Αστυνομία επιχείρησε να τους εμποδίσει με αντλίες νερού και χημικά ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις.
Οι πιο βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν, ωστόσο στην επαρχία Βάρτο της νοτιοανατολικής Τουρκίας, μιας περιοχής με ισχυρή παρουσία του κουρδικού στοιχείου. Στις συγκρούσεις με την αστυνομία έχασε τη ζωή του ένας 25χρονος διαδηλωτής και τραυματίστηκε άλλος ένας.
Συγκρούσεις με τραυματίες ξέσπασαν και στην επαρχία Χακιάρι, από όπου αναχώρησαν πέντε λεωφορεία με διαδηλωτές με προορισμό τη μεθόριο με τη Συρία, στο σημείο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την πόλη Κομπάνι.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε στρατόπεδο προσφύγων στο Γκαζιαντέπ, στα σύνορα με τη Συρία, και επιβεβαίωσε ότι «το Κομπάνι είναι έτοιμο να πέσει».
Ζήτησε παράλληλα να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και να εκπαιδευτούν και να εξοπλιστούν οι δυνάμεις της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στην πόλη βρίσκονται ήδη δύο χιλιάδες άνδρες του «Ισλαμικού Κράτους» και έχουν υψώσει τις μαύρες σημαίες τους στο ανατολικό της άκρο. Οι συγκρούσεις μαίνονται με τις κουρδικές δυνάμεις που υπερασπίζονται την πόλη, ενώ πυκνοί καπνοί συνοδεύουν τον ήχο εκρήξεων από τις αεροπορικές επιδρομές του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού.
Περισσότεροι από 180.000 Κούρδοι της Συρίας έχουν περάσει σε τουρκικό έδαφος για να γλιτώσουν από την προέλαση των τζιχαντιστών.
Το Κομπανί «είναι έτοιμο να πέσει» δηλώνει ο Ερντογάν
«Το Κομπανί είναι έτοιμο να πέσει» και οι αεροπορικές επιδρομές δεν αρκούν για να αποκρούσουν την επίθεση των τζιχαντιστών, δηλώνει ο Ταγίπ Ερντογάν τονίζοντας ότι πρέπει να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και να εκπαιδευτούν και να εξοπλιστούν οι δυνάμεις της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης.
Η Τουρκία είχε διαμηνύσει ότι δεν θα αφήσει το Κομπανί να πέσει λαμβάνοντας προ ημερών την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης για στρατιωτική δράση κατά των τζιχαντιστών στη Συρία.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι εντός της ημέρας θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των προέδρων Γαλλίας και Τουρκίας για συζητηθεί πώς μπορούν να βοηθηθούν οι Κούρδοι στο Κομπανί και να σταματήσει η προέλαση των τζιχαντιστών.
«Εκτυλίσσεται μία τραγωδία και πρέπει όλοι να αντιδράσουμε. Κινητοποιούμαστε για το Κομπανί» δήλωσε ο Φαμπιούς ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, αναφέροντας ότι ο ίδιος είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του.
Επισήμανε επίσης πως η Γαλλία «ενισχύει τη συνεργασία της με τις δυνάμεις που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος» χωρίς να αποσαφηνίζει εάν εννοεί τις δυνάμεις των Κούρδων.
Αφότου ύψωσαν τις μαύρες σημαίες τους στο ανατολικό άκρο του Κομπανί, οι τζιχαντιστές φέρεται να έχουν προχωρήσει προς νότια συνοικία της κουρδικής πόλης. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στην πόλη βρίσκονται δύο χιλιάδες μαχητές της οργάνωσης.
Συγκρούσεις μαίνονται με τις κουρδικές δυνάμεις που υπερασπίζονται την πόλη, ενώ πυκνοί καπνοί συνοδεύουν τον ήχο εκρήξεων από τις αεροπορικές επιδρομές του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού.
Οι δηλώσεις Ερντογάν ότι το Κομπανί είναι πλέον έτοιμο να πέσει ήλθαν κατά την επίσκεψή του σε στρατόπεδο Σύρων προσφύγων στο Γκαζιαντέπ. Περισσότεροι από 180.000 Κούρδοι της Συρίας έχουν περάσει σε τουρκικό έδαφος για να γλιτώσουν από την προέλαση των τζιχαντιστών.
«Οι αεροπορικές επιδρομές δεν θα σταματήσουν τους τρομοκράτες του ISIL. Χρειαζόμαστε μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, ασφαλείς ζώνες μαζί με εκπαίδευση και εξοπλισμό της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στη Συρία» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Πρέπει να υπάρξει συνεργασία με εκείνους που μάχονται επί του εδάφους» δήλωσε.
Η τουρκική Εθνοσυνέλευση έδωσε την περασμένη εβδομάδα την έγκρισή της για στρατιωτική δράση κατά των τζιχαντιστών στη Συρία εν μέσω πιέσεων από τις ΗΠΑ να ενταχθεί στο διεθνή συνασπισμό που επιχειρεί να ανακόψει την προέλασης του Ισλαμικού Κράτους (IS) στην τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη στη συροτουρκική μεθόριο.
Η Άγκυρα ωστόσο παραμένει διστακτική φοβούμενη ότι μία στρατιωτική επέμβαση θα δημιουργούσε πρόβλημα ασφάλειας στα σύνορά της ενισχύοντας ταυτόχρονα τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τους κούρδους μαχητές που συνδέονται με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ), το οποίο επί τρεις δεκαετίες διεξάγει ένοπλο αγώνα κατά του τουρκικού κράτους.
Ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν έχει την ίδια στιγμή προειδοποιήσει πως εάν το Κομπανί πέσει, «θα σημάνει το τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας» μεταξύ του PKK και της Άγκυρας.