Ήταν η δέκατη βολή που πραγματοποιούσαν από τον συγκεκριμένο όλμο. Οι υπόλοιπες εννέα βρήκαν τον στόχο τους και ο 30χρονος υπολοχαγός που τους επόπτευε τους έδινε συγχαρητήρια. Στη δεκάτη βολή έγινε το κακό. Το βλήμα έσκασε μέσα στον πυροσωλήνα σκοτώνοντας τον επαγγελματία οπλίτη, Λοχία Πεζικού Γεώργιο Ορφανίδη, 33 ετών, πατέρα δύο ανήλικων παιδιών, τον επίσης Λοχία Αν. Μεζάλα 34 ετών πατέρα ενός παιδιού και τον 19χρονο δεκανέα κληρωτό Φώτη Ανδρικόπουλο, γιο αστυνομικού διευθυντή. Ήθελε ο άτυχος φαντάρος λίγες ημέρες για να απολυθεί και οι συνάδελφοι του, του έλεγαν να πάρει άδεια, να τελειώσει τη θητεία του, αλλά αυτός επέμενε «να πάω ρε παιδιά να κάνω την τελευταία μου βολή και μετά φεύγω», τους έλεγε. Ο υπολοχαγός που μόλις πριν από λίγα λεπτά έδινε συγχαρητήρια τραυματίσθηκε , μεταφέρθηκε στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, υπεβλήθη αργά το βράδυ σε χειρουργική επέμβαση και οι γιατροί ανακοίνωσαν ότι διέφυγε τον κίνδυνο. Ο λόγος που γλίτωσε ήταν επειδή βρισκόταν τυχαίως πιο μακριά από το «στοιχείο» (έτσι το ονόμασαν το οπλικό σύστημα).

Και μετά στο Πεδίο Ασκήσεων Γλαφυρών, όπου διεξάγονταν οι βολές επικράτησε χάος. Άλλοι βλέποντας τα νέα παιδιά, τους συναδέλφους τους να κείτονταν νεκροί (διαμελισμένα) δεν άντεξαν…Άλλοι φώναζαν να έρθουν τα ασθενοφόρα και ο πυροτεχνικός αξιωματικός που μόλις πριν από μισή ώρα επιθεώρησε την καταλληλότητα και του πυροσωλήνα και του βλήματος και το βρήκε αξιόμαχο έδειχνε να τα είχε χαμένα: «Πρώτη φορά στη ζωή μου βλέπω τέτοιο πράγμα», έλεγε συνεχώς εμφανώς σοκαρισμένος. Ήταν και ο πυροσωλήνας και το βλήμα ελληνικής κατασκευής, από την ΕΒΟ και μόλις πρόσφατα είχαν επιθεωρηθεί. Το βλήμα είχε κατασκευαστεί το 1985 και δεν δεσμεύτηκε (ως ξεπερασμένο), αφού πέρασε από επιθεωρήσεις και το βρήκαν αξιόμαχο. Ένα βλήμα 30 ετών και βρέθηκε αξιόμαχο, όπως είπαν
«Μία φορά στο ένα εκατομμύριο μπορεί να συμβεί τέτοιο πράγμα», είπε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχ. Κωσταράκος εξηγώντας ότι το βλήμα δεν μπορεί να εκραγεί εάν προηγουμένως δεν εκτοξευτεί. Άλλοι αξιωματικοί προσπαθούσαν και αυτοί να διαπιστώσουν τι ακριβώς συνέβη και περιμένουν με αγωνία το πόρισμα από την ΕΔΕ που έχει ήδη διαταχθεί: «Είτε καντεμιά, είτε αστοχία υλικού, είτε ανθρώπινο λάθος αν και το τελευταίο δεν είναι πιθανόν», έλεγαν στο Πεντάγωνο.
Είναι πράγματι σπάνιο γεγονός. Να σκεφτείτε ότι άνοιξαν όλα τα στρατιωτικά αρχεία για να διαπιστώσουν εάν συνέβη κάτι τέτοιο και στο παρελθόν. Δεν βρήκαν τίποτα. Εψαξαν στους υπολογιστές να βρουν εάν συνέβη παρόμοιο τραγικό δυστύχημα και στο εξωτερικό. Δεν βρήκαν τίποτα ούτε εν καιρώ ειρήνης, ούτε εν καιρώ πολέμου. Ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη.
Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή του ΓΕΣ περί τις 13.30, στο Πεδίο Ασκήσεων Γλαφυρών, κατά την πραγματοποίηση προγραμματισμένων βολών Βαρέων Όπλων Πεζικού με όλμους 81 χιλ. «διερράγη» ο σωλήνας όλμου.
Τέτοιο πράγμα δεν μπορεί να συμβεί σε καμία περίπτωση. Το βλήμα μπορεί να εκραγεί μόνον αφού εκτοξευτεί. Μερικά δευτερόλεπτα όταν φύγει από τον πυροσωλήνα οπλίζει, αλλά πρέπει πρώτα να εκτοξευτεί. Και οι τρεις άτυχοι στρατιωτικοί δεν ήταν καθόλου άπειροι. Είχαν πραγματοποιήσει δεκάδες βολές. Δεν μπορεί να έκαναν λάθος. Και το βράδυ στα σπίτια των νεκρών γέμισαν από ψυχολόγους και ψυχίατρους του Στρατού για ψυχολογική υποστήριξη. Αλλά τι να πουν στους συγγενείς; Ότι ήταν σπάνιο γεγονός; Ότι δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν; Τους φέρνει πίσω; Το κακό, όσο σπάνιο, κι αν το χαρακτηρίζουν οι ειδικοί έγινε. Υπάρχουν ευθύνες, σοβαρές ευθύνες και πρέπει άμεσα να αποδοθούν.

Με στρατιωτικές τιμές η κηδεία των τριών άτυχων στρατιωτιών

Σήμερα, Τετάρτη, τελέστηκαν με στρατιωτικές τιμές οι κηδείες των τριών άτυχων στρατιωτών που σκοτώθηκαν την Τρίτη, από την έκρηξη όλμου στη διάρκεια προγραμματισμένης βολής με βαριά όπλα.

Οι λοχίες Γιώργος Ορφανίδης, 33 ετών, και Αναστάσιος Μεζαλάς, 34 ετών, κηδεύτηκαν στον Βόλο. Η εξόδιος ακολουθία εψάλλει στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, παρόντος του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Χρήστου Μανωλά.

Ο 19χρονος δεκανέας Φώτης Ανδρικόπουλος κηδεύτηκε στις 16:00 στο Πετρωτό Αχαΐας. Στην κηδεία του ήταν παρών ο Πρώτος Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Η σορός του άτυχου νέου, που υπηρετούσε τη θητεία του και βρισκόταν λίγο πριν την απόλυση, μεταφέρθηκε με C-27 από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Λάρισας στον Άραξο και στη συνέχεια οδικώς στο Πετρωτό.

Εν τω μεταξύ, σε σταθερή κατάσταση νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Βόλου ο υπολοχαγός που τραυματίστηκε από την έκρηξη. Ο 30χρονος βρίσκεται σε ιδιαίτερα φορτισμένη ψυχολογική κατάσταση.

Ιατροδικαστής: «Ακαριαίος ο θάνατός τους»

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης ολοκληρώθηκε η νεκροψία-νεκροτομή στις σορούς των τριών θυμάτων στο νοσοκομείο της Λάρισας.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή: «Και οι τρεις στρατιώτες έφεραν συντριπτικά τραύματα. Ήταν αδύνατο να επιβιώσουν. Ο θάνατός τους ήταν ακαριαίος».

Όσο για τον 30χρονο υπολοχαγό που νοσηλεύεται, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, «είχε άγιο».