Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου στην ΑΟΖ

«Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αναπτύξει τους πόρους της, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της» δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι, μετά τις πληροφορίες ότι η Τουρκία σχεδιάζει να εγκαταστήσει πλατφόρμα εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ συνέστησε, επίσης, να αποφευχθούν δραστηριότητες «που πιθανόν να αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή».

«Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αναπτύξει τους πόρους της, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της» δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι, μετά τις πληροφορίες ότι η Τουρκία σχεδιάζει να εγκαταστήσει πλατφόρμα εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης» σημείωσε η κ. Ψάκι.

Στη συνέχεια, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε τις αμερικανικές θέσεις στο Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την επανένωση του νησιού σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Επίσης, χαρακτήρισε ως σημαντική την αποφυγή δραστηριοτήτων «που πιθανόν να αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Κρίσιμη σύσκεψη στη Λευκωσία

Η απάντηση της κυπριακής κυβέρνησης στις προκλήσεις της Άγκυρας αναμένεται να αποφασιστεί σήμερα, Τρίτη, στη συνάντηση που θα έχει ο Νίκος Αναστασιάδης με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, ως πιθανά μέτρα που έχουν εξετασθεί και θα συζητηθούν είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Να ματαιωθεί η προγραμματισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου. Το ενδεχόμενο διακοπής των συνομιλιών είναι στο τραπέζι, αναλόγως των εξελίξεων και των τουρκικών κινήσεων.
  • Να γίνουν κινήσεις στο ευρωπαϊκό πεδίο με στόχο να «παγώσει» η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
  • Να προκληθούν δηλώσεις στήριξης του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να διενεργεί έρευνες στην ΑΟΖ της από ξένες κυβερνήσεις και οργανισμούς. Επίσης, σχεδιάζονται κινήσεις και στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.