Χωρίς συμφωνία, ούτε σε ένα από τα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης, η τρόικα αναχωρεί από την Αθήνα μια ημέρα νωρίτερα από ήταν προγραμματισμένο λόγω της διαδικασίας της ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή.
Το αδιέξοδο της πρώτης φάσης της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος φάνηκε ξεκάθαρα το πρωί της Τρίτης στο υπουργείο Οικονομικών στη σύσκεψη με την τρόικα, στην οποία εκτός από τον υπουργό Οικονομικών κ.Χαρδούβελησυμμετείχαν οι κ.κ.ΠαπασταύρουκαιΛαζαρίδηςαπό το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς και οι κ.κ.ΠρωτόπαπαςκαιΠιερρακάκηςαπό το ΠαΣοΚ.
Η εμπλοκή στο θέμα των «κόκκινων δανείων» και συγκεκριμένα η αδυναμία εξεύρεσης μιας κοινής λύσης για όλες τις ρυθμίσεις (εφορία, ταμεία, τράπεζες) φάνηκε από το βράδυ της Δευτέρας στο πολύωρο ραντεβού της τρόικας με τον υπουργό ανάπτυξης κ.Νίκο Δένδια, τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτσηκαι τον υφυπουργό Οικονομικών κ.Γιώργο Μαυραγάνη.

«Θέλει δουλειά ακόμα, δεν υπάρχει διαφωνία με την τρόικα, πρέπει να «κουμπώσουν» όλες οι ρυθμίσεις μαζί», ανέφερε κομματικός παράγοντας που μετείχε στην πρωινή διαπραγμάτευση της Τρίτης, αναφερόμενος στο ναυάγιο για τα «κόκκινα δάνεια».

Η τρόικα ζητάει συνολική ρύθμιση τόσογια τα δάνεια των νοικοκυριών καιτα επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια, όσο και για τις οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο.
Αυτό σημείωσε ο ίδιος παράγοντας, επισημαίνοντας ότι η νέα απαίτηση των εκπροσώπων των δανειστών ανατρέπει τον έως τώρα σχεδιασμό της ελληνικής πλευράς.

«Ρύθμιση- πακέτο»
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το αμέσως προσεχές διάστημα θα δημοσιοποιείτο η ρύθμιση για τα επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια και σε δεύτερη φάση για τα «κόκκινα» δάνεια των φυσικών προσώπων. Τώρα, θα πρέπει να διευρυνθούν τα κριτήρια και οι παράγοντες που θα ληφθούν υπόψη για μια «ρύθμιση- πακέτο», και το πιθανότερο είναι ότι το σχετικό πλαίσιο θα καθυστερήσει περαιτέρω και θα κατατεθεί προς ψήφιση μετά την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στις αρχές Νοεμβρίου.
Εν προκειμένω, είναι χαρακτηριστική η δήλωση του συγκεκριμένου αξιωματούχου, ότι «χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά», αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών επισημαίνουν ότι στη σχεδιαζόμενη παρέμβαση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια θα πρέπει να «κουμπώνει» και το πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών.