Την Τρίτη 7 Οκτωβρίου η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μαρία Σπυράκη μίλησε στις «Πρωινές Διαδρομές» και τους Βασίλη Αδαμόπουλο και Σωτήρη Ξενάκη για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού και την ακρόαση της υποψήφιας αντιπροέδρου της Κομισιόν.{{{ audio1 }}}

Για την ακρόαση της υποψήφιας αντιπροέδρου της Κομισιόν, Αλένκα Μπράουτσεκ

«Η απάντηση συμπυκνώνεται στη φράση «δεν απολογούμαι σε κανέναν». Πλην όμως δεν πληροφορήθηκε καλά τη διαδικασία, διότι οι Επίτροποι δίνουν λόγο στο Κοινοβούλιο και εμείς είμαστε εκπρόσωποι των πολιτών εδώ. Σίγουρα πάντως δεν έχει την ευρωπαϊκή λογική για να μπορέσει να υπηρετήσει τη θέση του αντιπροέδρου της Κομισιόν. Είναι των Φιλελευθέρων, αλλά οι Επίτροποι, όταν έρχονται εδώ, κρίνονται από την επάρκειά τους να υπηρετήσουν αυτό για το οποίο καλούνται και τη δυνατότητά τους να το επικοινωνήσουν αυτό και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να υπηρετήσουν την ευρωπαϊκή ιδέα. Με την Ευρώπη σε κρίση, λοιπόν, θέλουμε ανθρώπους που μπορούν να κάνουν τη δουλειά. Να πάνε π.χ. στη Ρωσία και να διαπραγματευτούν το ενεργειακό.

Οι άνθρωποι αυτοί, όμως, ταΐζουν το λαϊκισμό στις χώρες από τις οποίες προέρχονται. Όχι να λύσουμε τις δικές μας διαφορές, από διαφορετικά αξιώματα. Ασθενείς υποψηφιότητες, όπως η χθεσινή, γιατί χθες έγινε μια συζήτηση και οι συντονιστές του ΕΛΚ συμφωνούν ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα αδύναμη υποψηφιότητα. Έχουμε σοβαρότατο θέμα. Όπως ακριβώς το εννοούμε. Αφήνουμε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.»

Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού

«Σε κάθε περίπτωση, είναι στα χέρια του πρωθυπουργού να κάνει αυτές τις κινήσεις που δίνουν την αίσθηση της επούλωσης των πληγών και βαδίζει προς την προεδρική εκλογή πολύ σοβαρά, επιχειρώντας να δημιουργήσει στην προεδρική εκλογή την πλειοψηφία που θα αφαιρέσει την αβεβαιότητα από το τραπέζι.»