Με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή οδηγήθηκε σήμερα, Δευτέρα, στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βέροιας ο 39χρονος ρουμάνος οδηγός της νταλίκας ο οποίος το πρωί της Κυριακής προκάλεσε καραμπόλα με περισσότερα 30 αυτοκίνητα κοντά στον κόμβο της Βέροιας επί της Εγνατίας Οδού, όπου εκείνη την ώρα διεξάγονταν έργα, με αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 32 να τραυματιστούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την απολογία του επανέλαβε όσα είχε πει και στους αστυνομικούς, ότι δηλαδή μπλόκαραν τα φρένα του και δεν μπορούσε να ελέγξει το όχημα λέγοντας «έκανα ό,τι μπορούσα».

Ενώπιον του εισαγγελέα βρέθηκε και ο 42χρονος υπεύθυνος της αναδόχου εταιρείας εκτέλεσης των εργασιών, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες που συνδέονται με παραβάσεις περί συγκοινωνιών.

Στη συνέχεια και οι δύο παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στον ανακριτή. Ο 39χρονος Ρουμάνος οδηγός πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη, ενώ ο 42χρονος θα κληθεί να λογοδοτήσει την Τρίτη στον ανακριτή. Ως τις απολογίες τους παραμένουν κρατούμενοι.

Ο δικαστικός πραγματογνώμονας

Ο δικαστικός πραγματογνώμονας της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης κ. Χρήστος Γκλαβόπουλος σημειώνει πως «σε περίπτωση που η σήμανση, σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση, γινόταν 1.000 μέτρα πριν από το σημείο του συμβάντος, ο οδηγός θα είχε έγκαιρη ειδοποίηση για το επερχόμενο μπλοκάρισμα της οδού και θα μπορούσε να εκτρέψει το όχημα στα χωράφια ενώ δεν γνωρίζουμε τίποτα για το υποβληθέν σχέδιο ασφαλείας από την ανάδοχο εταιρεία προς την Τροχαία Βέροιας και κατά πόσο υλοποιήθηκε ως υποβλήθηκε (μετά και από έγκριση από την Εγνατία Οδό και την Τροχαία)».

Χαρακτηρίζει απαράδεκτο το κλείσιμο της Εγνατίας Οδού χωρίς εκτροπή της κυκλοφορίας από τον κόμβο Βέροιας (500 μέτρα πριν από το σημείο του συμβάντος) που είχε συνέπεια τον συνωστισμό πλέον των 35 σταματημένων αυτοκινήτων και προσθέτει ότι το συμβάν όπως εξελίχθηκε είναι σαφώς προβλέψιμο και η πιθανότητα να γίνει αγνοήθηκε.

Επιπλέον, σύμφωνα με το έγγραφο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας, με τίτλο «Ολιγόλεπτη διακοπή της κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό», που εκδόθηκε στις 3 Οκτωβρίου, αναφέρεται πως «αποφασίζουμε την Κυριακή 5.10.2014 και κατά τις ώρες 09.30 έως 09.40 (διάστημα 10 λεπτών) τη διακοπή προσωρινά της κυκλοφορίας επί της Εγνατίας Οδού, στο ύψος της Μέσης και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας». Στο 2ο άρθρο της απόφασης σημειώνεται ότι «οι ρυθμιστικές πινακίδες και λοιπές σημάνσεις θα τοποθετηθούν με μέριμνα του ανάδοχου του έργου ο οποίος θα αναλάβει και τα μέτρα τροχαίας σε συνεργασίαμε την “Εγνατία Οδό” και την υπηρεσία μας». Σημειώνεται πως υπάρχουν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες στο σημείο του δυστυχήματος δεν υπήρχαν αστυνομικοί.

Τι είπε ο οδηγός στους αστυνομικούς

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ρουμάνος οδηγός της νταλίκας υποστήριξε ότι μετά τα διόδια του Πολυμύλου – περίπου 20 χιλιόμετρα από το σημείο του δυστυχήματος – αντιλήφθηκε πως δεν λειτουργούσαν τα φρένα του. Προσπάθησε να «κόψει» ταχύτητα με διάφορους τρόπους χωρίς αποτέλεσμα, ενώ το όχημα κινούνταν ανεξέλεγκτο σε μια κατηφόρα 10 περίπου χιλιομέτρων και έχοντας δει προειδοποιητική πινακίδα στα αγγλικά που ανέφερε για την εκτέλεση έργων.

Μάλιστα κατά την πορεία του προσπέρασε ένα φορτηγό ενώ πέρασε με μεγάλη ταχύτητα μπροστά από δυο υπαλλήλους της Εγνατίας Οδού που βρίσκονταν σε απόσταση ο ένας 800 μέτρων και ο άλλος 300 μέτρων από το τελευταίο σταματημένο αυτοκίνητο και κουνώντας κόκκινες σημαίες για να προειδοποιήσουν τους διερχόμενους οδηγούς. Όπως είπαν μάλιστα όταν το είδαν να πλησιάζει με ταχύτητα έκαναν στην άκρη γιατί φοβήθηκαν πως θα τους χτύπαγε.

Στη συνέχεια προσέκρουσε με δύναμη πάνω στα σταματημένα αυτοκίνητα και κατέληξε σε όχημα το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί και να απανθρακωθεί ο οδηγός του.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως όταν ρωτήθηκε ο οδηγός της νταλίκας – που μετέφερε περίπου 20 τόνους σταφύλια από την Ιταλία – γιατί δεν έστριψε προς τα χωράφια για να αποφύγει την καραμπόλα είπε πως λόγω της βλάβης στα φρένα είχαν μπλοκάρει οι τροχοί και δεν «υπάκουε» το τιμόνι.

Επιπλέον και οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο σημείο υποστήριξαν ότι η απόφαση για την εκτέλεση των έργων ήταν για 10 λεπτά, ωστόσο η χρονική διάρκεια έφτασε τα 40 λεπτά με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των διερχόμενων αυτοκινήτων που αναγκαστικά έπρεπε να σταματήσουν μέχρι να ανοίξει ο δρόμος. Όπως έλεγαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούσαν διαρκώς από τους υπεύθυνους των έργων να τελειώσουν τα έργα για να δοθεί ο δρόμος στη κυκλοφορία ωστόσο εκείνοι καθυστερούσαν. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έλεγαν πως είθισται σε μικρής διάρκειας εργασίες να γίνεται προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας και όχι εκτροπή από άλλο δρόμο.

Την προανάκριση και τις έρευνες για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Βέροιας Ημαθίας. Επίσης η νταλίκα θα εξεταστεί από εμπειρογνώμονες προκειμένου να εξακριβωθεί αν τα όσα υποστηρίζει ο οδηγός είναι αλήθεια.

Εξιτήριο σε εννέα από τους 30 τραυματίες

Εξιτήριο πήραν εννέα από τους 30 πολυτραυματίες, οι οποίοι διακομίστηκαν την Κυριακή στο νοσοκομείο της Βέροιας, μετά το τροχαίο στην Εγνατία Οδό.

Οι τρεις από αυτούς αντιμετωπίστηκαν στην Ορθοπεδική και οι έξι στη Χειρουργική κλινική του νοσοκομείου.
Ο αριθμός των τραυματιών που νοσηλεύονται προς το παρόν στη Βέροια είναι 17, εκ των οποίων οι 13 στη Χειρουργική και οι τέσσερις στην Ορθοπεδική Κλινική.

Ήρεμο βράδυ πέρασαν στην Παιδοχειρουργική Κλινική του νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης τα δύο μικρά παιδιά, ηλικίας 4 ετών και 16 μηνών, που τραυματίστηκαν στο πολύνεκρο τροχαίο στην Εγνατία Οδό (στο ύψος του κόμβου Βέροιας), ενώ διέφυγε τον κίνδυνο μια 25χρονη από τη Βουλγαρία, που διακομίστηκε στο ΑΧΕΠΑ, μαζί με άλλα έξι άτομα.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ Παναγιώτης Παντελιάδης, από τα πέντε θύματα του χθεσινού δυστυχήματος που διακομίστηκαν στο ΑΧΕΠΑ, οι δύο ήταν νεκροί όταν έφτασαν στο νοσοκομείο, ενώ ένας 60χρονος κατέληξε στο χειρουργείο.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους τραυματίες, μία 18χρονη νοσηλεύεται διασωληνωμένη σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση, ενώ σε σοβαρή αλλά ελεγχόμενη κατάσταση νοσηλεύονται ένας 64χρονος κι ένας 22χρονος.

Για τα δύο παιδιά που νοσηλεύονται στο Γ. Γεννηματάς, ο διοικητής του νοσοκομείου Παύλος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι μετά τη διακομιδή τους υποβλήθηκαν σε όλες τις απαιτούμενες εξετάσεις και εισήχθησαν στην Παιδοχειρουργική Κλινική, όπου πέρασαν ένα ήρεμο βράδυ μαζί με την γιαγιά τους, ενώ νεώτερα για την κατάσταση της υγείας τους θα υπάρχουν τις προσεχείς ώρες, μετά την επίσκεψη των γιατρών.

Η διοικήτρια του ΕΚΕΠΥ στη Βόρεια Ελλάδα Τζίνα Λεπτοκαρύδου, που επισκέφτηκε το πρωί τα δυο παιδιά, δήλωσε ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή.

Εξιτήριο πήραν εννέα από τους 30 πολυτραυματίες, οι οποίοι διακομίστηκαν την Κυριακή στο νοσοκομείο της Βέροιας, μετά το τροχαίο στην Εγνατία Οδό.

Οι τρεις από αυτούς αντιμετωπίστηκαν στην Ορθοπεδική και οι έξι στη Χειρουργική κλινική του νοσοκομείου.

Ο αριθμός των τραυματιών που νοσηλεύονται προς το παρόν στη Βέροια είναι 17, εκ των οποίων οι 13 στη Χειρουργική και οι τέσσερις στην Ορθοπεδική Κλινική.

Το χρονικό του δυστυχήματος

Η τραγωδία συνέβη στις 10:20 το πρωί στο ύψος του χωριού Μέση όταν η νταλίκα με πινακίδες Ρουμανίας, έπεσε πάνω σε ΙΧ αυτοκίνητα που ήταν ακινητοποιημένα, λόγω έργων στο σημείο.

Στην καραμπόλα ενεπλάκησαν 35 οχήματα. Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Αστυνομίας, της πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ για τον απεγκλωβισμό των ατόμων από τα αυτοκίνητα.

Από τα συντρίμμια ανασύρθηκαν τέσσερις νεκροί. Πρόκειται για δύο γυναίκες ηλικίας 53 ετών, έναν άνδρα 42 ετών και έναν ακόμη άνδρα, η ηλικία του οποίου δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή. Αργά το απόγευμα, κατέληξε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια εγχείρησης, ακόμη ένας άνδρας που ήταν σοβαρά τραυματισμένος.

Στα νοσοκομεία μεταφέρθηκαν, τόσο με ασθενοφόρα όσο και με ιδιωτικά οχήματα, περίπου 30 τραυματίες. Από αυτούς οι δύο είναι σε σοβαρή κατάσταση και πρόκειται για μικρά παιδιά, ηλικίας 6 μηνών και 1,5 ετών.

Σύμφωνα με τον διοικητή του Πυροσβεστικού Σώματος Κεντρικής Μακεδονίας, αρχιπυραγό κ. Χρύσανθο Αθανασόπουλο, ένα ΙΧ αυτοκίνητο και μία νταλίκα τυλίχτηκαν στις φλόγες και από το ΙΧ ανασύρθηκε απανθρακωμένος ο οδηγός. Ο οδηγός της νταλίκας κατάφερε να βγει από το όχημα.