Τουλάχιστον τρεις «άγνωστους» συνεργούς του Νίκου Μαζιώτη και τρεις γιάφκες αναζητεί πλέον η ΕΛ.ΑΣ. για να εξαρθρώσει την οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», μετά τη σύλληψη του 31χρονου Αντώνη Σταμπούλου, την περασμένη Πέμπτη, έξω από γκαράζ στον Βύρωνα. Παράλληλα, κύριο μέλημα είναι η αποτροπή ένοπλης επίθεσης μεγάλου βεληνεκούς. Η ΕΛ.ΑΣ. θεωρεί ότι ο Μαζιώτης, πέρα από ποινικούς και γνωστούς αντιεξουσιαστές, είχε στρατολογήσει –όπως και το 2010 με την περίπτωση του Λάμπρου Φούντα που σκοτώθηκε την άνοιξη του 2010 στη Δάφνη, σε συμπλοκή με αστυνομικούς –νεαρούς που δεν είχαν απασχολήσει ξανά τις διωκτικές αρχές.
Οι ασύλληπτοι συνεργοί
Τα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη εκτιμούν ότι οι ασύλληπτοι συνεργοί του Μαζιώτη, πιθανόν υπό τις οδηγίες της συντρόφου του Πόλας Ρούπα, σχεδίαζαν επίθεση με παγιδευμένο ΙΧ, πιθανόν νυκτερινή ώρα, είτε έξω από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού είτε στο λιμάνι του Πειραιά στις 4 Οκτωβρίου. Γι’ αυτόν τον λόγο αναζητείται, με τη χρήση του ειδικού ηλεκτρονικού συστήματος αναζήτησης πινακίδων, κάποιο ΙΧ που εκλάπη το τελευταίο πενθήμερο και δεν έχει εντοπισθεί ως τώρα.
Η έρευνα του συγκεκριμένου αυτοκινήτου ίσως οδηγήσει σε αξιοποιήσιμα ευρήματα. Και αυτό με δεδομένο ότι την περασμένη άνοιξη, στην παρόμοια βομβιστική επίθεση έξω από τα γραφεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στην οδό Αμερικής, είχε χρησιμοποιηθεί ΙΧ που είχε «απαλλοτριωθεί» λίγα 24ωρα νωρίτερα. Πάντως, ο ειδικός πυροτεχνουργός Βασίλης Καπράλος μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» επισήμανε ότι «οι φιάλες οξυγόνου και ασετυλίνης που βρέθηκαν στα σχεδιαγράμματα του 31χρονου συλληφθέντα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν και να πυροδοτηθούν σε εκρηκτικό μηχανισμό. Αυτό έχει συμβεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν με φιάλες υγραερίου με φιτίλι».
Σε σχέση με τις στοχεύσεις της ομάδας του Νίκου Μαζιώτη οι αστυνομικοί υπενθύμιζαν ότι στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας», την περίοδο 2004-2010, είχαν βρεθεί στοιχεία για επιθέσεις σε 18 επιχειρηματίες, δικαστικούς και άλλους. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. συγκεντρώνουν στοιχεία (κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, έντυπα και άλλα) από την κατοικία του 31χρονου στην οδό Βύρωνος στο Μαρούσι, προκειμένου να βρουν το δίκτυο των επαφών του, όπως ακριβώς είχε συμβεί με τις τηλεκάρτες που είχαν βρεθεί στην κατοχή του Λάμπρου Φούντα και είχαν οδηγήσει τότε στη σύλληψη έξι αντιεξουσιαστών.
Η υπόθεση «γκαράζ»
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν διαπιστώσει τον τελευταίο καιρό ότι ο Νίκος Μαζιώτης, μετά την εξαφάνισή του το καλοκαίρι του 2012, ανέπτυξε συνεργασία με ομάδα ποινικών με τη συνεργασία του Βασίλη Παλαιοκώστα, με γνωστούς αντιεξουσιαστές αλλά και με τέσσερις «καθαρούς» αντάρτες πόλης. Και αυτό προκειμένου με τους ποινικούς να προχωρεί σε ληστείες για τη χρηματοδότηση του «Επαναστατικού Αγώνα» και με τους αντιεξουσιαστές –μαζί ίσως και με έναν ποινικό –να οργανώνει ένοπλες επιθέσεις. Μετά τη σύλληψή του, τον Ιούλιο του 2014, φέρεται να υπήρξε σχετική διάσπαση του μεικτού αυτού σχήματος και οι τρεις ποινικοί, Σπύρος Χριστοδούλου, Γιώργος Πετρακάκος και Σπύρος Δραβίλας, να συνεχίζουν με ληστείες στο Δίστομο, στη Σαρωνίδα και αλλού ενώ η ομάδα των «αντιεξουσιαστών» να ετοιμάζουν την ανασυγκρότηση του «Επαναστατικού Αγώνα» μετά το πλήγμα στο Μοναστηράκι και τη σύλληψη του Μαζιώτη.
Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας είχαν αντιληφθεί από τα τελευταία κείμενα-προαναγγελίες του 43χρονου κρατουμένου στις φυλακές Διαβατών ότι «δεν θα αργήσει να αναδιοργανωθεί και να χτυπήσει ο «Επαναστατικός Αγώνας» χρησιμοποιώντας κυρίως την άφθαρτη ομάδα κρούσης». Την ίδια ώρα η Ασφάλεια Αττικής συνέχιζε την καταδίωξη των τριών ποινικών συνεργών του, οι οποίοι πλέον γνωρίζουν ότι αν συλληφθούν αντιμετωπίζουν την ισόβια κάθειρξη αφού για δύο από αυτούς αποδείχθηκε η εμπλοκή τους σε ληστεία τράπεζας το 2008 στον Χολαργό όπου έχασε τη ζωή του ένας εκτός υπηρεσίας αστυνομικός.
Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής γνώριζαν από την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου την ύπαρξη του γκαράζ-γιάφκα στον Βύρωνα, που είχε νοικιασθεί τον Ιούνιο του 2013, όταν είχε ξεκινήσει ήδη το νέο μπαράζ ληστειών της ομάδας ποινικών Μαζιώτη. Οταν την περασμένη Τετάρτη, όπως είχε αποκαλύψει «Το Βήμα», συνελήφθη ο 31χρονος άρχισε μια προσπάθεια προσδιορισμού της ταυτότητάς του. Και αυτό κατορθώθηκε όταν οι αστυνομικοί ανακάλυψαν στην κατοχή του κλειδιά μοτοσικλέτας με τηλεκοντρόλ συναγερμού. Κλιμάκιο αστυνομικών χρησιμοποιώντας το τηλεκοντρόλ εντόπισαν τη μοτοσικλέτα του νεαρού σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από το γκαράζ και μέσω αυτής ανακάλυψαν όλα τα στοιχεία της ταυτότητάς του.
Οι διασυνδέσεις
Ποιος είναι ο Αντώνης Σταμπούλος
Ο 31χρονος Αντώνης Σταμπούλος είναι γιος πολιτικού μηχανικού, η μητέρα του είναι ιταλικής καταγωγής και η οικογένειά του παλαιότερα διέμενε στην περιοχή του Πεδίου του Αρεως. Ο νεαρός έμενε στο οικογενειακό σπίτι στο Μαρούσι, μαζί με τη συγγενή του που ασχολείται με εκθέσεις ζωγραφικής και σκηνογραφία. Κύριο μέλημα των αστυνομικών ήταν να ανακαλύψουν στοιχεία για τη ζωή του 31χρονου και πώς αυτός «συνδέθηκε» με την ομάδα Μαζιώτη.
Οι διασυνδέσεις
Ποιος είναι ο Αντώνης Σταμπούλος
Ο 31χρονος Αντώνης Σταμπούλος είναι γιος πολιτικού μηχανικού, η μητέρα του είναι ιταλικής καταγωγής και η οικογένειά του παλαιότερα διέμενε στην περιοχή του Πεδίου του Αρεως. Ο νεαρός έμενε στο οικογενειακό σπίτι στο Μαρούσι, μαζί με τη συγγενή του που ασχολείται με εκθέσεις ζωγραφικής και σκηνογραφία. Κύριο μέλημα των αστυνομικών ήταν να ανακαλύψουν στοιχεία για τη ζωή του 31χρονου και πώς αυτός «συνδέθηκε» με την ομάδα Μαζιώτη.
Το γεγονός ότι το σπίτι του στο Μαρούσι είναι σχετικά κοντά σε αυτό όπου διέμενε ο Μαζιώτης και η σύντροφός του δεν θεωρείται από την ΕΛ.ΑΣ. «πλήρης εξήγηση» του τρόπου «προσέγγισής» του. Θεωρούν ότι υπάρχουν και άλλοι καθοριστικοί συσχετισμοί πιθανόν και με άτομα και ρόλους που ακόμη δεν έχουν προσδιορισθεί από την Αστυνομία. Ωστόσο, θεωρούν βέβαιο πως αφού ο 31χρονος είχε κλειδιά «γιάφκας» του «Επαναστατικού Αγώνα» αλλά και αντέδρασε με συγκεκριμένο τρόπο όταν συνελήφθη από τους αστυνομικούς, είχε και κεντρικό ρόλο στην οργάνωση.
Ενα από τα κύρια ζητούμενα είναι ποιο θα ήταν ακριβώς το «κτύπημα» που σχεδίαζαν τα μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα» αφού, όπως λένε, «οι σημειώσεις δεν λένε πάντα την αλήθεια». Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υπενθύμιζαν ότι όταν είχαν γίνει οι συλλήψεις του 2010, του Νίκου Μαζιώτη και των τότε συνεργών του, είχαν βρεθεί αναλυτικές σημειώσεις για κτύπημα σε φρουρά κοντά στη ΓΑΔΑ, σε επίθεση εναντίον τραπεζίτη στο Μοναστηράκι αλλά και εναντίον των εγκαταστάσεων του ΟΠΑΠ!
Στις εξαρθρώσεις όλων των οργανώσεων –από την «Αντικρατική Πάλη» το 1985, τη «17 Νοέμβρη» με τα περιώνυμα CD παρακολουθήσεων το 2002 αλλά και προσφάτως με τους «Πυρήνες της Φωτιάς» -, πάντα βρίσκονταν λίστες υποψηφίων στόχων και στοιχεία εποπτείας τους. «Αυτή είναι η καθημερινή δουλειά των ενόπλων» υπογραμμίζουν.
Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι παρά και το νέο πλήγμα ο «Επαναστατικός Αγώνας» έχει και άλλα εναλλακτικά σχέδια δράσης όπως και καταλύματα-αποθήκες όπλων και εκρηκτικών.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ