Επιασαν τσετσένο βομβιστή και τζιχαντιστή

Μια εντυπωσιακή υπόθεση τσετσένου τρομοκράτη και ταυτόχρονα τζιχαντιστή αντιμετωπίζουν τις τελευταίες ημέρες με απόλυτη μυστικότητα οι ελληνικές Αρχές.

Μια εντυπωσιακή υπόθεση τσετσένου τρομοκράτη και ταυτόχρονα τζιχαντιστή αντιμετωπίζουν τις τελευταίες ημέρες με απόλυτη μυστικότητα οι ελληνικές Αρχές. Ο 33χρονος που εντοπίστηκε στη Χίο κατεζητείτο με «ερυθρή αγγελία» της Interpol για σωρεία φονικών επιθέσεων στη Ρωσία και είχε μετατραπεί τους τελευταίους μήνες σε μαχητή του Ισλαμικού Στρατού, ενώ υπάρχουν ενδείξεις συμμετοχής του σε σφαγές. Επέστρεφε, με άγνωστο στόχο, στην Ευρώπη. Μαζί του εντοπίστηκε ένας άλλος ρώσος «τζιχαντιστής» που είχε προορισμό την Αυστρία.
Κινητοποίηση στην Κατεχάκη


Ηδη έχει σημάνει νέα κινητοποίηση στην Κατεχάκη, αφού υπάρχει πίεση πολλών διωκτικών υπηρεσιών με τη διπλή δράση του συλληφθέντος, με δεδομένο ότι υπάρχει ροή τσετσένων αυτονομιστών προς το ISIS αλλά και δήλωση των τζιχαντιστών για προσπάθεια «απελευθέρωσης της Τσετσενίας». Παράλληλα στην υπόθεση αυτή, που θεωρείται μείζονος σημασίας για την ΕΛ.ΑΣ. αλλά και την ΕΥΠ, φέρεται να υπήρξαν αρχικά λάθη στον χειρισμό της και δεν δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην περίπτωση του Ρώσου. Η σύλληψη του «τρομοκράτη»-τζιχαντιστή αποδεικνύει παράλληλα ότι όλο και πιο συχνά η χώρα μας εμφανίζεται ως «σταθμός» μεταφοράς μαχητών του Ισλαμικού Στρατού από και προς τη Μέση Ανατολή.
Ο διεθνώς καταζητούμενος Τσετσένος εντοπίστηκε τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου σε μια βάρκα με δεκάδες παράνομους μετανάστες κυρίως από τη Συρία. Καθώς περίπου εκατό αλλοδαποί εντοπίζονται κάθε ημέρα, από τους αρμόδιους αξιωματικούς της Χίου θεωρήθηκε υπόθεση ρουτίνας. Κάποιοι εξ αυτών όμως αντελήφθησαν ότι ανάμεσα στους άραβες μετανάστες υπήρχαν και δύο ηλικίας 30-35 ετών που μιλούσαν ρωσικά. Η παρουσία τους κίνησε το ενδιαφέρον των αξιωματικών που προχώρησαν σε λήψη αποτυπωμάτων και ζήτησαν περαιτέρω πληροφορίες από τις κεντρικές υπηρεσίες.
Βεβαρημένο παρελθόν


Οπως προέκυψε στην πορεία, ο ένας εξ αυτών, ο 33χρονος, ήταν Τσετσένος και αντιμετώπιζε κατηγορίες για βομβιστικές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος με στόχο κυρίως περιπολικά της αστυνομίας. Ανάμεσα στα περιστατικά που φέρεται να έχει ερευνηθεί και τεκμηριωθεί η εμπλοκή του είναι η έκρηξη βόμβας με τηλεχειρισμό στην πόλη Μπαρούτ της Τσετσενίας το πρωί της 27ης Αυγούστου 2012. Στόχος ήταν ένα περιπολικό στο οποίο επέβαιναν τέσσερις αστυνομικοί, από τους οποίους ένας σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά.
Υπήρξαν αναφορές ότι συμμετείχε σε βομβιστική επίθεση πάλι με στόχο όχημα της αστυνομίας, αυτή τη φορά στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι, στις 6 Σεπτεμβρίου 2012. Η βόμβα αυτή περιείχε περίπου τέσσερα κιλά TNT. Ενεργοποιήθηκε με το άνοιγμα της πόρτας και από την έκρηξη σκοτώθηκε ένας αστυνομικός. Παράλληλα ο ίδιος εθεωρείτο βασικός ύποπτος για άλλες πολύνεκρες ένοπλες επιθέσεις στη Μόσχα και σε άλλες ρωσικές πόλεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει οι ρωσικές Αρχές ο 33χρονος το 2012 μετά τις προαναφερθείσες επιθέσεις αναχώρησε για τη Γεωργία, όπου παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προ μερικών μηνών έφυγε για την Τουρκία όπου και χάθηκαν τα ίχνη του. Από νεότερα στοιχεία φέρεται να ταξίδεψε στη Συρία και υπολογίζεται ότι ήταν από τους πρώτους μαχητές που εντάχθηκαν στον Ισλαμικό Στρατό. Κατά ορισμένες πληροφορίες, μόλις εντοπίστηκε επιβεβαίωσε ότι ήταν μαχητής του ISIS και «υπερηφανευόταν» για αυτό.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κίνησε τη διαδικασία για πολιτικό άσυλο, ενώ θεωρείται πιθανόν ότι θα μεταφερθεί σύντομα στις φυλακές Κορυδαλλού για να κινηθούν οι διαδικασίες έκδοσής του στη Ρωσία.
Ο δεύτερος Ρώσος


Ο άλλος Ρώσος που συνελήφθη μαζί με τον καταζητούμενο Τσετσένο φέρεται να ζούσε στην Αυστρία και αναχώρησε και αυτός προ ολίγων μηνών για να συνδράμει τους μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Σχετικές ειδοποιήσεις είχαν στείλει και γι’ αυτόν οι αυστριακές Αρχές. Εκτιμάται ότι γνωρίστηκαν με τον ρώσο καταζητούμενο στη Συρία και επέστρεψαν μαζί.
Για τον 33χρονο συλληφθέντα ερευνάται αν ανήκε στην ομάδα του τσετσένου τζιχαντιστή Ομάρ αλ Σισανί που θεωρείται ότι έχει σημαντικό ρόλο στις τάξεις του ISIS και κυρίως στις δυνάμεις των τζιχαντιστών που μάχονται στη Συρία. Σημειώνεται ακόμη ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου είχε δημοσιοποιηθεί βίντεο μαχητών του Ισλαμικού Χαλιφάτου ότι σκοπεύουν να επιτεθούν στη Ρωσία για την απελευθέρωση της Τσετσενίας και όλης της περιοχής του Καυκάσου, λέγοντας ότι αυτό είναι ένα «απειλητικό μήνυμα με αποδέκτη τον Βλαντίμιρ Πούτιν».


Οι πιθανοί στόχοι του ISIS
Ο κύκλος των τριακοσίων διερχομένων υπόπτων

Σε έναν διαρκώς διευρυνόμενο κύκλο περίπου 300 διερχόμενων ή «στάσιμων» τζιχαντιστών συνεχίζουν τις έρευνές τους η ΕΛ.ΑΣ. αλλά και η ΕΥΠ που είναι σε συνεχείς επαφές με τη Europol, την Interpol, τη CIA, τη βρετανική ΜΙ6 προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι είναι οι τελικοί στόχοι των μαχητών του ISIS.
Κάθε ημέρα αυξάνονται οι πιέσεις προς τις ελληνικές Αρχές για τον εντοπισμό, την καταγραφή και την παρακολούθηση όλο και περισσότερων υπόπτων, χωρίς ωστόσο η ένταξη στον Ισλαμικό Στρατό να μπορεί να προσδιορίσει «ποινικό αδίκημα».
Συγκεκριμένα, οι 200 υπολογίζεται ότι έχουν διέλθει τα σύνορά μας κυρίως στον άξονα Ηγουμενίτσας – Εβρου προερχόμενοι από χώρες της ΕΕ με προορισμό την Τουρκία. Από τους υπολοίπους οι περίπου 20 έχει διαπιστωθεί ότι πηγαίνουν συχνά ταξίδια από ευρωπαϊκές χώρες προς Συρία και Ιράκ και αντιστρόφως και διαμένουν για μεγάλα διαστήματα στην Ελλάδα. Ενας αριθμός περίπου 15 ατόμων φέρεται ότι απασχολούν κυρίως τη CIA με τζιχαντιστές που έχουν αναχωρήσει από Αλβανία, Βοσνία και άλλες αραβικές χώρες. Υπάρχουν ακόμη και δεκάδες περιπτώσεις τζιχαντιστών για τους οποίους έχει διαπιστωθεί ότι διέμεναν στην Ελλάδα ή είχαν συγγενείς εδώ. Κορυφαίου ενδιαφέροντος θεωρείται η περίπτωση που είχε αποκαλύψει προ δύο εβδομάδων «Το Βήμα» με τον ελληνικής υπηκοότητας τζιχαντιστή που έχει ενταχθεί στο ISIS στη Συρία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.