Ψήφος εμπιστοσύνης – ανάσα ως τις κάλπες για Πρόεδρο

Η δικομματική κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή από τη μεταφορά του πεδίου της πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή, εκεί όπου Μέγαρο Μαξίμου και Χαρ. Τρικούπη θεωρούν ότι πλεονεκτούν σημαντικά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δικομματική κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή από τη μεταφορά του πεδίου της πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή, εκεί όπου Μέγαρο Μαξίμου και Χαρ. Τρικούπη θεωρούν ότι πλεονεκτούν σημαντικά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Το κλίμα παράλυσης που διαγνώστηκε στο κυβερνητικό σχήμα τις τελευταίες δέκα ημέρες μόνο με μια κίνηση αντιμετωπιζόταν: με το αίτημα να ζητηθεί από την ίδια την κυβέρνηση ψήφος εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέλησαν να ανακτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων, ενώ παράλληλα εξουδετέρωσαν και μια αναμενόμενη κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να υποβάλει πρόταση μομφής.
Η απόφασή τους να ζητήσει η κυβέρνηση να επιβεβαιωθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο πρωτοβουλιών. Η βασική τους επιδίωξη είναι να εξουδετερώσουν την πολιτική και κοινωνική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ και να διαμορφώσουν ένα πιο ευνοϊκό κλίμα για την πιθανότητα βουλευτικών εκλογών τον προσεχή Μάρτιο, αν τον Φεβρουάριο η Βουλή δεν εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Ρουά ματ»


Με την επιστροφή του κ. Βενιζέλου από τις ΗΠΑ άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για μια κίνηση «ρουά ματ», όπως τη χαρακτηρίζουν στα κυβερνητικά κλιμάκια. Η κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στα μέσα της εβδομάδας απλώς επικύρωσε το κυβερνητικό σχέδιο της πολιτικής αντεπίθεσης. Και οι δύο δεν είχαν άλλα περιθώρια. Η κατάσταση είχε βαλτώσει στην κυβέρνηση και το κυβερνητικό σχήμα δοκιμαζόταν από εσωτερικές αντιφάσεις, σε σημείο που άρχισαν να εμφανίζονται μετεκλογικά σενάρια, ενώ διέρρεαν και σχέδια επί χάρτου για κυβερνητική μεταβολή με αλλαγή πρωθυπουργού.
Η κίνηση να ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης ήταν μονόδρομος, καθώς οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν αποφασίσει ότι έπρεπε να σταλεί μήνυμα, τόσο εντός όσο και εκτός χώρας, ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της «καθαρό πολιτικό χρόνο» τουλάχιστον ως τον Φεβρουάριο και άρα δεν υπάρχει ενδεχόμενο εκλογικής αναμέτρησης νωρίτερα.
Γι’ αυτό και οι δύο αποφάσισαν παράλληλα να ξεκινήσουν οι ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο. «Εμείς κινούμαστε συνταγματικά και δεν παίζουμε με τους θεσμούς» λένε από το Μέγαρο Μαξίμου με στόχο να εκθέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι διαφορετικό να πηγαίναμε νωρίτερα σε εκλογές και να λέγαμε ότι ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν συναινεί στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας»
τονίζει υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας και συμπληρώνει: «Και είναι διαφορετικό να δουν οι ψηφοφόροι στην πράξη ότι όντως η αξιωματική αντιπολίτευση φέρνει τις πρόωρες εκλογές, μη ψηφίζοντας τον υποψήφιο για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα».
Η ψηφοφορία που θα γίνει στα τέλη της εβδομάδας δεν ανησυχεί τους δυο κυβερνητικούς εταίρους, παρά τα όσα συζητούνται παρασκηνιακά για τους «παπανδρεϊκούς» κυρίως, αλλά θεωρούν ότι ίσως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 154 αυξηθεί με δύο είτε με τρεις βουλευτές από τη μεγάλη δεξαμενή των ανεξάρτητων.
Σενάρια υπονόμευσης


Η κίνηση σε επίπεδο Βουλής κρίθηκε επιβεβλημένη από τη συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης που είχε εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό από το περασμένο καλοκαίρι να αναληφθεί μια τέτοια πρωτοβουλία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το «γαλάζιο» παρασκήνιο έχει η κίνηση του κ. Σαμαρά, εν μέσω σεναρίων υπονόμευσής του, τα οποία τροφοδοτήθηκαν από δηλώσεις ή υπαινιγμούς «γαλάζιων» στελεχών, να τηλεφωνήσει στον Κώστα Καραμανλή για να τον ενημερώσει για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Σε Μέγαρο Μαξίμου και αντιπροεδρία δεν χαρακτηρίζουν την επικείμενη ψηφοφορία ως πρόβα τζενεράλε και επιμένουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι τέτοιο που θα εξασφαλίσει στην κυβέρνηση την ηρεμία για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.
Αισιοδοξία


Οι δύο αρχηγοί, παρά την προ ημερών στάση του Φώτη Κουβέλη να πει ότι η ΔΗΜΑΡ (που είναι διχασμένη και έχουν αποχωρήσει πολλοί από την ΚΟ της) δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παραμένουν αισιόδοξοι και εξαρτούν την αλλαγή του κλίματος από την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές.
Η εκτίμηση βέβαια που υπάρχει είναι ότι ίσως ο αριθμός των 180 βουλευτών να συγκεντρωθεί πιο εύκολα αν υποψήφιος είναι ένα πρόσωπο από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, που ενδεχομένως να ψηφιζόταν από ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από τους κόλπους της ΝΔ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

«Θα αρθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων»
λένε για την επικείμενη ψηφοφορία από τα επιτελεία της ΝΔ και του ΠαΣοΚ και μιλούν για το καθαρό τοπίο στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο και αποδυνάμωση της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση θα στείλει τα επόμενα εικοσιτετράωρα ηχηρό μήνυμα θεσμικής σταθερότητας»
τονίζει στο «Βήμα» ανώτερη κυβερνητική πηγή και παράλληλα στόχος και της ΝΔ και του ΠαΣοΚ είναι να «αναδείξουν στη Βουλή τις αδυναμίες, τις παλινωδίες και τις αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ». Στην παρούσα φάση ουδείς δείχνει να ασχολείται με την πατρότητα της ιδέας και τονίζεται πως «η στάση της κυβέρνησης είναι ενιαία», αν και αναγνωρίζεται στον κ. Βενιζέλο ο ρόλος που διαδραμάτισε και θα διαδραματίσει και στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου θα σταθεί μετωπικά έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Παρασκήνιο
Επανεμφάνιση και απουσίες

Η ανασύνταξη της Κεντροδεξιάς, η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι το «όχημα» για την επίτευξη προεδρικής πλειοψηφίας, είναι το βασικό στοίχημα του Πρωθυπουργού. Στη χθεσινή εκδήλωση τα φώτα έπεσαν πάνω και στον άλλοτε πανίσχυρο στενό συνεργάτη του κ. Κ. Καραμανλή, τον Θόδωρο Ρουσόπουλο. Επειτα από έντονο παρασκήνιο, επρόκειτο να παραστεί στην εκδήλωση, όπως αποκάλυψε προχθές tovima.gr, κάνοντας ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα επιστροφής στην πολιτική και στη ΝΔ.
Παράλληλα, εκτός από τον Γιώργο Καρατζαφέρη, με τον οποίο δεν προχώρησε το σενάριο συνεργασίας με τη ΝΔ, απόντες από τη χθεσινή εκδήλωση ήταν οι Βύρων Πολύδωρας, Νικήτας Κακλαμάνης, Γιώργος Κασαπίδης, Χρήστος Ζώης και Παναγιώτης Ψωμιάδης, με τον τελευταίο να καταθέτει στεφάνι στον τάφο του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη Φιλοθέη!
Από τη ΝΔ προσπαθούν να διαγνώσουν προθέσεις για την προεδρική εκλογή και από ανεξάρτητους βουλευτές, όπως οι Μίκα Ιατρίδη, Γ. Νταβρής, Γ. Κουράκος, Β. Καπερνάρος, Κ. Γιοβανόπουλος και Χρυσούλα Γιαταγάνα. Ακόμη, με ενδιαφέρον παρακολουθούν τις κινήσεις των έξι βουλευτών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που θεωρείται ότι ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς, όπως οι Τέρενς Κουίκ, Παύλος Χαϊκάλης, Παναγιώτης Μελάς, Μαρία Κόλλια, Μαρίνα Χρυσοβελώνη και Ελενα Κουντουρά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.