«1 τρισ. ερωτήσεις» για τον Nτράγκι

Με λογοπαίγνια όπως «δύο βήματα μπροστά, ένα βήμα πίσω» ή «1 τρισ. ευρώ ερωτήσεις» υποδέχτηκαν οι αναλυτές τις ανακοινώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι

Με λογοπαίγνια όπως «δύο βήματα μπροστά, ένα βήμα πίσω» ή «1 τρισ. ευρώ ερωτήσεις» υποδέχτηκαν οι αναλυτές τις ανακοινώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, σχετικά με τις αγορές ενυπόθηκων τίτλων και καλυμμένων ομολόγων στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, επισημαίνοντας το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των στόχων της ευρωτράπεζας και των εργαλείων που δείχνει να βγάζει από τη φαρέτρα της.
Σύμφωνα με στοιχεία των Credit Suisse, SIFMA, EDW, ECBC, Dealogic, στο 2ο τρίμηνο του 2014, συνολικά στην ευρωζώνη τα καλυμμένα ομόλογα και οι ενυπόθηκοι τίτλοι κυμαίνονται στα 861 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25,7 αφορούσαν την Ελλάδα, με τις εκτιμώμενες δυνητικές αγορές από την ΕΚΤ των ελληνικών τίτλων να υπολογίζονται από 2,7 ως 4 δισ. ευρώ από τους ξένους οίκους.
«Ο Nτράγκι δεν έβγαλε το μεγάλο μπαζούκας, όπως ήλπιζαν οι αγορές» ανέφεραν οι αναλυτές. Παρά τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κεντρικός τραπεζίτης αρνήθηκε να δώσει ένα συγκεκριμένο νούμερο για το ύψος του προγράμματος αγοράς τίτλων. Διευκρίνισε ότι το ύψος των τίτλων που πληρούν τα κριτήρια για να αγοραστούν ανέρχεται στο 1 τρισ. ευρώ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το ύψος των αγορών δεν θα είναι κατ’ ανάγκην αυτό.
«Πράσινο φως»


Επίσης, επανέλαβε την προηγούμενη εκτίμησή του ότι ο ισολογισμός της ΕΚΤ θα επιστρέψει κοντά στα επίπεδα του 2012 με τις αγορές ABS, καλυμμένων ομολόγων και το πρόγραμμα TLTRO (κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να διευρυνθεί κατά 1 τρισ. ευρώ).
Για την Deutsche Bank η ΕΚΤ είναι πλέον πιθανό να ανακοινώσει μια ευρείας κλίμακας αγορά περιουσιακών στοιχείων, μεταξύ των οποίων και κρατικοί τίτλοι, μέσα στους επόμενους έξι μήνες, αν και η γερμανική τράπεζα αναμένει ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων θα είναι στην ευρωζώνη λιγότερο αποτελεσματικές από ό,τι στις ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ η Ελλάδα και η Κύπρος, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε «πράσινο φως» για την αποδοχή τίτλων από χώρες που δεν βρίσκονται στην επενδυτική βαθμίδα, θα περιληφθούν στο πρόγραμμα αγορών ενυπόθηκων τιτλοποιημένων δανείων (ABS), με αυστηρές προϋποθέσεις, καθώς «χωρίς πρόγραμμα δεν θα υπάρχουν αγορές».
Προειδοποίηση


«Αυτή η δήλωση («όχι πρόγραμμα, όχι αγορές») από τον Νράγκι είναι μια ευθεία προειδοποίηση στον Αντ. Σαμαρά έναντι μιας πρόωρης εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης» σχολίασε στο Bloomberg ο Ανδρέας Κούτρας, investment manager της SteppenWolf Capital LLC. «Το αποτέλεσμα είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να βρουν περισσότερους αγοραστές για αυτούς τους τίτλους, καθώς η ΕΚΤ δεν θα αγοράζει νέες εκδόσεις».
Οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες έχουν περίπου 20 δισ. δολάρια σε καλυμμένα ομόλογα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, και αντιστοιχούν στο σχεδόν 5% των υποχρεώσεων του κλάδου. Αναλυτές εκτίμησαν ότι η οικονομία της Ελλάδας και οι τράπεζές της θα επωφεληθούν από τις αγορές της ΕΚΤ. Αυτά τα δυνητικά οφέλη ίσως να μην επιτευχθούν αν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα διάσωσης. Ενώ η ΕΚΤ θέλει η Ελλάδα να παραμείνει υπό κάποια μορφή εποπτείας, η κυβέρνηση της χώρας μπορεί να επιλέξει τι είδους εποπτεία θα είναι αυτή, τόνισε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Deutsche Bank
«Τα πράγματα εξελίσσονται σε δύο μέτωπα στην Ελλάδα»
Το πολιτικό ρίσκο αυξάνεται ξανά στην Ελλάδα, έπειτα από ένα μάλλον ήσυχο καλοκαίρι, διαπιστώνει η Deutsche Bank, ενώ η αβεβαιότητα ως προς την τύχη του ελληνικού προγράμματος, τις χρηματοδοτικές ανάγκες και την ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές θα συνεχιστεί τουλάχιστον ως τα τέλη του έτους, ενδεχομένως και αργότερα, την ώρα που οι πολιτικές εξελίξεις θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην τελική λύση. «Τα πράγματα εξελίσσονται σε δύο μέτωπα στην Ελλάδα»: στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και στις πολιτικές εξελίξεις.

Οσον αφορά το πρώτο εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις είναι απίθανο να προχωρήσουν ώσπου να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια για τα αποτελέσματα των stress tests που αναμένονται στα τέλη Οκτωβρίου, κάτι που με τη σειρά του θα προσδιορίσει τη διαθεσιμότητα του «μαξιλαριού» των 11 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα στο ΤΧΣ για χρηματοδοτικές ανάγκες. Ως προς το δεύτερο, σημειώνει τη διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και το γεγονός ότι υπάρχει μια επαρκής μεγάλη δεξαμενή ανεξάρτητων βουλευτών, ώστε η κυβέρνηση να επιτύχει τον μαγικό αριθμό (180), αλλά το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο και πιθανώς θα εξαρτηθεί από τον υποψήφιο για Πρόεδρο, καθώς και από τους πολιτικούς σχηματισμούς στις αρχές του επόμενου έτους.
Το πολιτικό ρίσκο και η αβεβαιότητα για τις πολιτικές εξελίξεις απειλούν να εξελιχθούν σε βαρίδι για την ανάπτυξη, εκτιμά η Credit Suisse, καθώς, όπως αναφέρει, «μια ασταθής πολιτική κατάσταση θα προκαλούσε κατά πάσα πιθανότητα διαταραχή στην ελληνική οικονομία και στις ελληνικές αγορές».
Για την Berenberg πάλι, ενώ η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας είναι «εντυπωσιακή», αφού η χώρα προέβη σε «άγριες» περικοπές, παίρνοντας υπερβολική δόση λιτότητας, το ευάλωτο πολιτικό σκηνικό ενδέχεται να απειλήσει την όποια ανάκαμψη της οικονομίας.

Για την Barclays, οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι προσκολλημένοι στην ιδέα ότι το ελληνικό πρόγραμμα χρειάζεται την εποπτεία του ΔΝΤ. Ετσι θεωρούν μάλλον απίθανο το ενδεχόμενο απεμπλοκής της Αθήνας από αυτό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.