Ατομα τα οποία μολύνονται με τον ιό Εμπολα στη Δυτική Αφρική μπορούν να περάσουν χωρίς πρόβλημα από τους ελέγχους των αεροδρομίων και να πετάξουν σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη χάρη στην… ιβουπροφένη. Αυτό αναφέρουν ειδικοί του πεδίου της δημόσιας υγείας οι οποίοι ζητούν άμεση και αποτελεσματική δράση προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο ο ιός που – όπως δείχνει πλέον η εμφάνισή του σε ΗΠΑ αλλά και στη Γερμανία – «ταξιδεύει» ανεξέλεγκτος.
Η θερμομέτρηση δεν είναι αρκετή ούτε ακριβής
Οι ταξιδιώτες που φθάνουν στα αεροδρόμια από χώρες οι οποίες έχουν πληγεί από τον ιό Εμπολα πρέπει να θερμομετρώνται – κάτι που ήδη συμβαίνει σε ό,τι αφορά τα άτομα που ταξιδεύουν από Λιβερία, Γουινέα και Σιέρα Λεόνε. Ωστόσο, αυτό το μέτρο δεν είναι αρκετό ούτε ακριβές, όπως σημειώνει ο ειδικός στον έλεγχο των λοιμώξεων Σιν Κάουφμαν, πρόεδρος της Behavioral-Based Improvement Solutions, μιας εταιρείας βιοασφάλειας με έδρα στην Ατλάντα. Ο κ. Κάουφμαν συμπληρώνει ότι «οι ταξιδιώτες ακόμη και αν έχουν πυρετό μπορούν να λάβουν αντιπυρετικά όπως η ιβουπροφένη για να μειώσουν τον πυρετό τους και να περάσουν από τους ελέγχους. Και για ποιον λόγο να μην το κάνουν; Με τον τρόπο αυτόν θα μπουν σε ένα αεροπλάνο και θα φθάσουν στις ΗΠΑ ή σε μια άλλη προηγμένη χώρα όπου θα μπορούν να λάβουν αποτελεσματική θεραπεία για τον Εμπολα. Δεν θα το έκανε ο καθένας για να σώσει τη ζωή του;».
Χθες Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου, οι αρμόδιοι στη Λιβερία ανέφεραν πως ο πρώτος ασθενής με Εμπολα που διαγνώστηκε στις ΗΠΑ απάντησε ψέματα σε ένα ερωτηματολόγιο στο αεροδρόμιο της Μονρόβια σχετικά με την έκθεσή του σε ασθενή με Εμπολα. Ο άνδρας αυτός ονόματι Τόμας Ερικ Ντάνκαν πέταξε στις Βρυξέλλες και από εκεί στο αεροδρόμιο Dulles έξω από την Ουάσινγκτον προτού φθάσει στον τελικό προορισμό του, το Ντάλας στις 20 Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Ντάνκαν δεν είχε συμπτώματα όταν έφυγε από τη Λιβερία ενώ ο έλεγχος για πυρετό που του έγινε στο αεροδρόμιο έδειξε φυσιολογική θερμοκρασία, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους. Αυτό σημαίνει ότι ούτως ή άλλως ο συμβατικός έλεγχος στο αεροδρόμιο δεν θα μαρτυρούσε ότι μπορεί να πάσχει από Εμπολα.
Σημαντικοί οι έλεγχοι στους σταθμούς μετεπιβίβασης
Η συγκεκριμένη ιστορία δείχνει πως είναι άκρως σημαντικός ο σωστός έλεγχος στα αεροδρόμια της Αφρικής από όπου ξεκινούν οι ταξιδιώτες αλλά και στους σταθμούς μετεπιβίβασης. Για παράδειγμα ο κ. Κάουφμαν πέταξε από τη Μονρόβια στην Καζαμπλάνκα, από εκεί στο Λονδίνο και από εκεί στην Ατλάντα. Η θερμοκρασία του ελέγχθηκε στη Μονρόβια και στην Καζαμπλάνκα, όχι όμως και στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, ούτε στην Ατλάντα.
Τον περασμένο Αύγουστο, ειδικοί από τα Κέντρα για τον Ελεγχο και την Πρόληψη Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ ξεκίνησαν να διδάσκουν στο προσωπικό των αεροδρομίων τόσο στη Μονρόβια όσο και σε άλλες πόλεις της ζώνης του… Εμπολα πώς να πραγματοποιούν ελέγχους της θερμοκρασίας των ταξιδιωτών, όπως αναφέρει ο Τάι Τσεν, μέλος του ιατρικού προσωπικού στα CDC.
Παράλληλα τα CDC συνεργάστηκαν με τις αρχές της Λιβερίας ώστε να δημιουργηθεί το ερωτηματολόγιο που συμπλήρωσε ο κ. Ντάνκαν. Οι ταξιδιώτες προτού μπουν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ρόμπερτς στη Μονρόβια ερωτώνται σχετικά με το αν είχαν επαφή με κάποιο άτομο που εμφάνιζε συμπτώματα Εμπολα. Υπάρχουν τουλάχιστον άλλα δύο σημεία ελέγχου προτού ένας επιβάτης ανέβει στο αεροπλάνο. Εκπαιδευμένο προσωπικό ρωτά τους επιβάτες σχετικά με την πιθανή έκθεσή τους στον Εμπολα τις προηγούμενες 21 ημέρες καθώς και για την πιθανή εμφάνιση συμπτωμάτων όπως ο πυρετός, οι έντονοι πονοκέφαλοι, οι αιμορραγίες, οι έμετοι, οι διάρροιες και οι πόνοι στην κοιλιακή χώρα.
Αυτή τη στιγμή οι αρμόδιοι των αμερικανικών CDC και του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας δεν λένε επισήμως αν θα κάνουν υποχρεωτική τη χρήση φορητών ανιχνευτών του πυρετού στους επιβάτες που φθάνουν στα αμερικανικά αεροδρόμια. Ωστόσο η εκπρόσωπος του υπουργείου Μάρσα Κάτρον σημείωσε ότι «δεν θα διστάσουμε να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα αν χρειαστεί».
Από την πλευρά του ο διευθυντής των CDC δρ Τόμας Φρίντεν προειδοποίησε ότι η προσέγγιση του περιορισμού των ταξιδιών μπορεί να κάνει το ξέσπασμα του ιού Εμπολα να «θεριέψει». «Η απομόνωση μιας χώρας θα καταστήσει δυσκολότερο το να φθάσει βοήθεια σε αυτή τη χώρα».
Λανθασμένη χρήση των συσκευών στο αεροδρόμιο της Μονρόβια
Ο ιολόγος Χάινζ Φέλντμαν από το Εθνικό Ινστιτούτο για τις Αλλεργίες και τις Μεταδοτικές Νόσους των ΗΠΑ μελετά τον ιό Εμπολα εδώ και πολλά χρόνια και συμμετείχε μάλιστα στην ομάδα που ανέπτυξε ένα πειραματικό εμβόλιο εναντίον του. Ανέφερε στην ιστοσελίδα της επιθεώρησης «Science» ότι, όπως είδε από την παραμονή του στη Μονρόβια επί τρεις εβδομάδες τον περασμένο μήνα, οι υπάλληλοι του αεροδρομίου δεν γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν σωστά τις συσκευές μέτρησης της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο δρ Φέλντμαν είδε τους υπαλλήλους να καταγράφουν θερμοκρασίες 32 βαθμών Κελσίου σε κάποιους ταξιδιώτες, «θερμοκρασίες οι οποίες είναι αδύνατον να αφορούν άτομα που βρίσκονται στη ζωή». Πάντως ο ιολόγος προσέθεσε ότι συνεργάτες του που μόλις επέστρεψαν από τη Λιβερία τον πληροφόρησαν ότι οι διαδικασίες μέτρησης της θερμοκρασίας αλλά και διεξαγωγής των κλινικών τεστ έχουν βελτιωθεί.
Από τον περασμένο Αύγουστο στα μεγάλα αμερικανικά αεροδρόμια έχουν τοποθετηθεί ταμπέλες που προειδοποιούν τους επισκέπτες σχετικά με την «υπόθεση Εμπολα» στη Δυτική Αφρική και τους εφιστούν την προσοχή στο να αναγνωρίσουν ύποπτα συμπτώματα. Μάλιστα πριν από δύο ημέρες, υπάλληλοι των τελωνείων άρχισαν να μοιράζουν φυλλάδια που δημιουργήθηκαν από τα CDC στα οποία περιγράφονται τα συμπτώματα του Εμπολα. Επισημαίνεται επίσης στους ταξιδιώτες ότι αν είχαν εκτεθεί στον ιό Εμπολα σε άλλη χώρα, είναι απαραίτητο να έλθουν σε επαφή με τον γιατρό τους, ακόμη και αν δεν εμφανίζουν συμπτώματα.