Ας θυμηθούμε τους Σύρους συμμάχους μας

Ο πρόεδρος Ομπάμα πήρε τη σωστή απόφαση να ενισχύσει τη στρατιωτική βοήθεια προς τους μετριοπαθείς σύρους αντάρτες τον περασμένο χρόνο, αλλά σήμερα η προσέγγιση της Αμερικής στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους απειλεί να υπονομεύσει τη μετριοπαθή αντιπολίτευση και να αποξενώσει τους σύρους πολίτες

Το Βήμα, The New York Times

Ο πρόεδρος Ομπάμα πήρε τη σωστή απόφαση να ενισχύσει τη στρατιωτική βοήθεια προς τους μετριοπαθείς σύρους αντάρτες τον περασμένο χρόνο, αλλά σήμερα η προσέγγιση της Αμερικής στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους απειλεί να υπονομεύσει τη μετριοπαθή αντιπολίτευση και να αποξενώσει τους σύρους πολίτες. Την περασμένη Παρασκευή, αντίπαλοι του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έκαψαν μία αμερικανική σημαία και αντιαμερικανικές διαδηλώσεις ξέσπασαν σε πολλές πόλεις υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν υποστηρίζουν το Ισλαμικό Κράτος, γνωστό και ως ISIS, αλλά φαίνεται ότι κάτι πήγε πολύ λάθος με την αμερικανική εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών. Οι αντάρτες ήταν έξαλλοι που οι Αμερικανοί δεν στράφηκαν κατά της κυβέρνησης Άσαντ, που ευθύνεται για τον θάνατο πολύ περισσότερων σύρων πολιτών από ό,τι το Ισλαμικό Κράτος. Οι σύροι εκτιμούν, λανθασμένα, ότι οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους, δεν ενδιαφέρονται για τις κτηνωδίες της κυβέρνησης και τους νοιάζει μόνο το Ισλαμικό Κράτος. Και το ότι στραφήκαμε κατά στοιχείων που έχουν σχέση με το Μέτωπο αλ Νούσρα –το συριακό παρακλάδι της αλ Κάιντα –ενίσχυσε την υποψία των ανταρτών ότι οι Αμερικανοί πολεμώντας το Ισλαμικό Κράτος βοηθούν τον Άσαντ.
Οι ένοπλες μετριοπαθείς οργανώσεις στη Συρία επίσης μοιάζουν ανόητες, καθώς οι Αμερικανοί δεν συντόνισαν τις επιθέσεις σε συνεργασία με αυτές, παρότι στο παρελθόν είχαν συνεργαστεί. Ένας αμερικανός δημοσιογράφος στα τουρκικά σύνορα μου είπε την περασμένη εβδομάδα ότι οι μετριοπαθείς αντάρτες ενημερώθηκαν για τους βομβαρδισμούς μόνο όταν οι περισσότεροι από εμάς είχαμε παρακολουθήσει βίντεο με βομβαρδισμούς της περιοχής στο διαδίκτυο. Κάναμε επίσης τους μετριοπαθείς αντάρτες να μοιάζουν αφελείς που συνεργάστηκαν μαζί μας γιατί οι επιθέσεις δεν τους βοήθησαν καθόλου στη μάχη τους κατά του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία.
Με τη δυσπιστία της κοινής γνώμης για τις προθέσεις των Αμερικανών να είναι τόσο μεγάλη στη Συρία, αποδυναμώνουμε την ίδια αντιπολίτευση που υποτίθεται ότι βοηθάμε. Οι ηγέτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού απαίτησαν οι επιθέσεις να εστιάσουν «στις δυνάμεις της τυραννίας και τους υποστηρικτές του εξτρεμισμού που εκπροσωπούνται από το καθεστώς Άσαντ». Χρειαζόμαστε μία γρήγορη τακτική προσαρμογή προκειμένου να καθησυχάσουμε τη συριακή αντιπολίτευση ως προς τις καλές μας προθέσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους πρέπει να παρέχουν περισσότερο εξοπλισμό και πολεμοφόδια στις μετριοπαθείς οργανώσεις στα βόρεια και νότια τμήματα της Συρίας. Από το 2011, οι μετριοπαθείς χάνουν έδαφος από τις μη αξιόπιστες γραμμές εφοδιασμού, έναντι των κυβερνητικών δυνάμεων και των εξτρεμιστικών οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο αλ Νούσρα.
Οι μετριοπαθείς μαχητές κοντά στο Χαλέπι χρειάζονται βοήθεια άμεσα καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό Κράτος στο ένα μέτωπο και τις κυβερνητικές δυνάμεις στο άλλο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριζαν άμεσα τη μετριοπαθή αντιπολίτευση για 18 μήνες –βοήθεια που προηγήθηκε της δράσης μας κατά του Ισλαμικού Κράτους. Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να το υπενθυμίσουμε αυτό στους Σύρους, τόσο δημοσίως όσο και ιδιωτικά. Πρέπει να υποστηρίξουμε μία ενιαία συριακή διοικητική δομή και πρέπει να επιμείνουμε να κάνουν το ίδιο και οι άραβες σύμμαχοί μας.
Διαφορετικά οι πράξεις μας θα ενισχύουν τον κατακερματισμό της συριακής αντιπολίτευσης. Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση μιλάει για την μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση είναι σημαντικός. Ανώτατοι αξιωματούχοι λένε τώρα ότι η ενίσχυση αυτών των δυνάμεων είναι ζωτικής σημασίας για την αμερικανική στρατηγική κατά του Ισλαμικού Κράτους και ότι θα συνεχίσουμε να πιέζουμε τον Άσαντ να δεχθεί μία μεταβατική κυβέρνηση. Η μετριοπαθής αντιπολίτευση δεν ήταν ποτέ ένα συρφετός, όπως ορισμένοι αξιωματούχοι τον παρουσιάζουν και αν συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό η εμπιστοσύνη των Σύρων προς την πρόθεση της Αμερικής να εφαρμόσει αυτή την πολιτική θα υποσκαφθεί.
* Ο Robert S. Ford, συνεργάτης του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής στην Ουάσινγκτον, διετέλεσε πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία από το 2010 έως τον Φεβρουάριο του 2014.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.