Στην προχθεσινή (1/8) τελετή απονομής των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2013, η συμπαθεστάτη (ας μου επιτραπεί) κυρία Υφυπουργός δήλωσε ότι τα Κρατικά Βραβεία «είναι απόδειξη ότι η χώρα μας γεννά σημαντικούς δημιουργούς και ότι το ΥΠΠΟ με την επιβράβευση αυτή στηρίζει και αναδεικνύει την ελληνική λογοτεχνική και θεατρική παραγωγή». Ελπίζω ότι δεν αποδόθηκαν σωστά τα όσα είπε η κυρία Υφυπουργός, επειδή αυτή η δήλωση είναι ολωσδιόλου παράλογη: δεν είναι τα Κρατικά Βραβεία, ή, όποια άλλα βραβεία, που αποδεικνύουν την ύπαρξη σημαντικών δημιουργών! Τουναντίον θα έλεγα…Ακόμη και όταν η βράβευση είναι σωστή και δίκαιη, δεν είναι η βράβευση που αποδεικνύει την αξία του δημιουργού. Η ιστορία της λογοτεχνίας έχει αποδείξει ότι πάρα πολλοί βραβευθέντες χάθηκαν στη σκόνη του χρόνου, ενώ άλλοι σημαντικοί δημιουργοί (όπως λ.χ. ο Ανδρέας Εμπειρίκος) που ουδέποτε βραβεύτηκαν, λάμπουν και θα λάμπουν.
ΥΠΠΟ, Βραβεία, Αξιοκρατία
Στην προχθεσινή (1/8) τελετή απονομής των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2013, η συμπαθεστάτη
Αν λοιπόν το ΥΠΠΟ θέλει να βοηθήσει και τη λογοτεχνική και τη θεατρική παραγωγή, ας κάνει δύο απλά και αυτονόητα: 1ον να βρίσκει τους κατάλληλους και ειδικούς για να συγκροτεί τις κριτικές επιτροπές, ώστε να μη το εκθέτουν, και 2ον (και σπουδαιότερο) να βοηθήσει εμπράκτως τη λογοτεχνία, τη διακίνηση του βιβλίου, τη θεατρική παιδεία και τα συναφή.
ΥΓ. Αν η κυρία Υφυπουργός θέλει να δει κατά πόσο τα κρατικά βραβεία αποδεικνύουν όντως την ύπαρξη σημαντικών δημιουργών, ας διαβάσει το τελευταίο τεύχος (αριθ. 47) του περιοδικού The Books’ Journal.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.