Στην μεγιστοποίηση του κλινικού οφέλους, με τον ασθενή στο επίκεντρο επίκεντρο και την άριστη αναλογία κόστους –αποτελεσματικότητας ως οδηγό, αποσκοπεί η εξατομικευμένη ιατρική.
Ειδικοί επιστήμονες του χώρου της Υγείας την προτάσσουν πλέον ως ενδεδειγμένη επιλογή των αλλαγών στην πολιτική παροχής υπηρεσιών υγείας από το ελληνικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, με στόχο τη βιωσιμότητα και την αναβάθμιση της ποιότητάς του.
Στο πλαίσιο της εξατομικευμένης ιατρικής, οι εξετάσεις βιοδεικτών αποτελούν ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε προσφάτως, αποτυπώνει την άποψη αντιπροσωπευτικού αριθμού Ελλήνων ογκολόγων για την κλινική και οικονομική αξία των εξετάσεων βιοδεικτών, συμβάλλοντας στην αναγνώριση των πιθανών προβλημάτων στην πρόσβαση των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου, καρκίνο μαστού και μη μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα στην εξατομικευμένη θεραπεία.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση της AmgenHellas, είναι σημαντικά διότι αποτύπωσαν την ανάγκη αποζημίωσης των βιοδεικτών, η οποία τη χρονική περίοδο που διεξάγονταν η έρευνα δεν είχε θεσπιστεί, όπως τόνισε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, Αθ. Αθανασιάδης.
Πολύτιμο εργαλείο της εξατομικευμένης ιατρικής
Οι βιοδείκτες, όπως επισημαίνουν οι εξειδικευμένοι γιατροί, αποτελούν τον καθοριστικό παράγοντα μέσω του οποίου οι ερευνητές μπορούν να βελτιώσουν τη διαδικασία ανάπτυξης ενός φαρμάκου, να διερευνήσουν τις πιθανές επιδράσεις στους ασθενείς και οι γιατροί να λάβουν έγκαιρα και έγκυρα αποφάσεις σχετικά με την καταλληλότητα ή όχι χορήγησης μιας θεραπείας, την ακριβή δοσολογία και το συνδυασμό των φαρμακευτικών σκευασμάτων και την ορθή επιλογή των ασθενών που πράγματι θα επωφεληθούν από τη χορήγηση της συγκεκριμένης θεραπείας.
Εκτός των άλλων, οι βιοδείκτες αποκαλύπτουν την προδιάθεση εμφάνισης ασθενειών και συνεπικουρούν την ακρίβεια της διάγνωσής τους, ιδίως σε ό,τι αφορά διαφόρους τύπους καρκίνου.
Σύμμαχος στη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας
Με τις εξετάσεις βιοδεικτών, οι ασθενείς λαμβάνουν την καταλληλότερη για αυτούς εξατομικευμένη θεραπεία αποφεύγοντας αναποτελεσματικές θεραπείες με επιπλέον τοξική επιβάρυνση και πλήθος εξετάσεων, ενώ παράλληλα το σύστημα υγείας εξοικονομεί πόρους από το διαθέσιμο προϋπολογισμό, τους οποίους μπορεί να διοχετεύσει όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη, εξασφαλίζοντας τη βέλτιστη σχέση κόστους – αποτελεσματικότητας.
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι το σύνολο των ογκολόγων που έλαβαν μέρος στην έρευνα ανέδειξαν το κλινικό και οικονομικό όφελος που προκύπτει από τη διενέργεια της εξέτασης των βιοδεικτών, ο Επ. Καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Παν/μιου Πελοποννήσου, Κυριάκος Σουλιώτης, ανέφερε: «Τα αποτελέσματα της έρευνας τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα της ασφαλιστικής κάλυψης των βιοδεικτών στην χώρα μας. Πράγματι οι βιοδείκτες δύνανται να αποτελέσουν ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αξιολόγηση των ασθενών, οι οποίοι αναμένεται να ωφεληθούν από την εξατομικευμένη θεραπεία, συμβάλλοντας κατ’ επέκταση στην ορθή κατανομή των περιορισμένων πόρων του ΕΟΠΥΥ και στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης εν γένει.
Η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση με την οποία οι βιοδείκτες καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση, καταδεικνύει τα οφέλη τα οποία προκύπτουν για τους πολίτες αλλά και για το σύστημα υγείας, όταν κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, αξιοποιούνται τα επιστημονικά ευρήματα».