Προβληματισμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών

Σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκεται μεγάλο τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ενώ στις τάξεις του υπουργικού συμβουλίου επικρατεί προβληματισμός για την πορεία της κυβέρνησης. Η αίσθηση ότι υπάρχει πιθανότητα πρόωρων εκλογών, πριν την έναρξη των ψηφοφοριών στη Βουλή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κυριαρχεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, παρά το γεγονός ότι μονότονα μεταδίδουν _και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά_ από το Μέγαρο Μαξίμου πως δεν υπάρχει περίπτωση προσφυγής στις κάλπες.

Σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκεται μεγάλο τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ενώ στις τάξεις του υπουργικού συμβουλίου επικρατεί προβληματισμός για την πορεία της κυβέρνησης. Η αίσθηση ότι υπάρχει πιθανότητα πρόωρων εκλογών, πριν την έναρξη των ψηφοφοριών στη Βουλή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κυριαρχεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, παρά το γεγονός ότι μονότονα μεταδίδουν _και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά_ από το Μέγαρο Μαξίμου πως δεν υπάρχει περίπτωση προσφυγής στις κάλπες.
«Εμείς προχωράμε κανονικά» λένε από το πρωθυπουργικό επιτελείο και σύμφωνα με τις συσκέψεις στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου ο σχεδιασμός του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ως προς την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παραμένει αμετάβλητος.
Την ίδια στιγμή όμως αναδεικνύονται ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις που επιβαρύνουν το πολιτικό κλίμα και ενισχύουν την αίσθηση πολλών ότι το πολιτικό σύστημα είναι σε εκλογική περιδίνηση.
Η πολιτική αβεβαιότητα αποδυναμώνει κάθε κυβερνητική προσπάθεια, ενώ το πραγματικό πρόβλημα ανέδειξε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης που είπε δημόσια, αυτό που συζητούν όλοι παρασκηνιακά, ότι δηλ. «όσο δεν λύνεται το ζήτημα της προεδρικής εκλογής, στο μυαλό όλων _πολιτών και επιχειρηματιών_ υπάρχει το ενδεχόμενο εκλογών και υπ’ αυτή την έννοια οι εκλογές είναι μια παράμετρος που λαμβάνεται υπόψη».
Η έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα σημαίνει και επιστροφή στην…«επικίνδυνη» κοινοβουλευτική ζώνη και ήδη εκφράζεται από έμπειρα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, η ανησυχία ότι θα αυξηθεί ο βαθμός των διαφοροποιήσεων από τους βουλευτές, ενόψει του ενδεχομένου εκλογών.
Εξάλλου, το δρόμο άνοιξαν ορισμένοι υπουργοί που κινούνται με καθαρά προεκλογική στόχευση, τροφοδοτώντας το κλίμα ότι η χώρα ήδη είναι σε ρυθμούς εκλογών. Αυτή την αίσθηση ενίσχυσε και η παραίτηση που υπέβαλλαν το μεσημέρι της Τρίτης τρεις γενικοί γραμματείς της κυβέρνησης προκειμένου να είναι υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές.
Συγκεκριμένα, παραιτήθηκαν από τη θέση του γ.γ. συντονισμού της κυβέρνησης ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος που θα πολιτευθεί στη Β΄ Θεσσαλονίκης, από τη θέση του Γεν. Γραμματέα Ενημέρωσης ο Ανδρέας Κατσανιώτης που θα πολιτευθεί στην Αχαΐα και από τη θέση του Γεν. Γραμματέα Επικοινωνίας ο Γιάννης Παναγιωτόπουλος που θα πολιτευθεί στην Αρκαδία.
Αν και η παραίτησή τους έγινε βάσει της εκλογικής νομοθεσίας, δηλ. 18 μήνες πριν από τον προγραμματισμένο χρόνο των εκλογών, εντούτοις πολλοί, ακόμα και εντός της ΝΔ, δεν πείστηκαν και μιλούσαν για τα εκλογικά σενάρια. «Αυτά δεν ισχύουν» ήταν η τυπική απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου, απ’ όπου σημειώνουν με νόημα συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ότι στο σχεδιασμό του κ. Σαμαρά δεν υπάρχουν εκλογές.
Η εκτίμηση πολλών είναι ότι θα αυξηθεί και η αντιπαλότητα μεταξύ βουλευτών και υπουργών που πολιτεύονται στην ίδια εκλογική περιφέρεια. Π.χ. εναντίον του υπουργού Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλου τοποθετήθηκαν για το θέμα της αξιολόγησης ήδη οι συνάδελφοί του υπουργοί, Κυριάκος Μητσοτάκης (Διοικητικής Μεταρρύθμισης) και Νίκος Δένδιας (Ανάπτυξης), ο βουλευτής Κωστής Χατζηδάκης που πολιτεύονται στην ίδια περιφέρεια της Β΄ Αθήνας και ο γραμματέας της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος. Επίσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος (Β΄ Αθήνας) εκτόξευε και αυτός πυρά κατά του έριχνε νέα βέλη προς την πλευρά του κ. Χατζηδάκη που επίσης εκλέγεται στην ίδια περιοχή για τη ρύθμιση στο φρέσκο γάλα.
«Τζιτζικώστα άσε τις τσάμπα μαγκιές»
«Ας αφήσει τις τσάμπα μαγκιές και ας αποφασίσει τι θα κάνει»είναι το μήνυμα του γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα που ζήτησε την παραίτηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για να σχηματισθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας και να διευκολυνθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η στάση του νεαρού περιφερειάρχη, που παραμένει μέλος της ΝΔ, έχει εξοργίσει το Μέγαρο Μαξίμου και κατόπιν συνεννόησης ανέλαβε ο γραμματέα του κόμματος να στείλει ένα σαφές μήνυμα και να ενισχυθεί η άποψη πως ο κ. Τζιτζικώστας προωθεί σενάρια ανωμαλίας.
«Την κομματική σου ταυτότητα δεν την βάζεις στο συρτάρι. Ή την κρατάς ή τη γυρίζεις πίσω. Ας αφήσει τις τζάμπα μαγκιές και ας αποφασίσει τι θα κάνει» τόνισε με νόημα ο κ. Παπαμιμίκος και επέκρινε (Ρ/Σ/Realfm) τον κ. Τζιτζικώστα που επί δυο χρόνια πήγαινε κανονικά σε όλες τις κομματικές εκδηλώσεις της ΝΔ και τώρα λέει ότι έβαλε την κομματική του ταυτότητα στο συρτάρι.
Αίσθηση έκανε και η στάση του διαγραφέντα από τη ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη που είπε (Ρ/Σ Παραπολιτικά) ότι η πρόταση του κ. Τζιτζικώστα είναι μια πρόταση που μπορεί να συζητηθεί, ωστόσο το πρόβλημα είναι τόσο στο να φύγει ο Σαμαράς. Το μέγα πρόβλημα είναι η ακυβερνησία, δεν πιστεύω στην τρομοκρατία για το εάν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταστραφεί η Ελλάδα. Πρέπει να γνωρίζουμε τι κυβέρνηση θα σχηματίσει, να μας απαντήσει με ποιους θα κάνει κυβέρνηση. Αυτό είναι το θέμα» ανέφερε, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1»..
«Ο χρόνος δεν είναι υπέρ της παράταξης της ΝΔ» παραδέχθηκε (Realfm)oαντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Καλαντζής, επισημαίνοντας παράλληλα ότι εάν περάσει ο χρόνος θα αλλάξουν τα πράγματα».
Με αυτή την άποψη δεν συμφωνούν ορισμένοι υπουργοί που δεν πιστεύουν ότι χάθηκε το παιχνίδι και ένας από αυτούς ο Νίκος Δένδιας είπε (Ρ/Σ Βήμα φμ): «Είναι μια κυβέρνηση στο μέσο της θητείας της και πήρε πολύ δύσκολα μέτρα. Πρέπει να μας δώσουν την ευκαιρία να κριθούμε στο τέλος της τετραετίας και να δούμε αν τα κάναμε καλά ή κακά. Αν μας δοθεί η ευκαιρία, η κοινωνία θα μας ανταμείψει για την προσπάθεια που κάνουμε, γιατί την κάνουμε καλά και είναι πολύ μεγάλη η προσπάθεια. Τώρα, αν με ρωτάτε για όσα έχουμε κάνει και αν τα έχουμε κάνει καλά, δεν τα έχουμε κάνει καλά και γι’ αυτό μας δείχνουν έτσι οι δημοσκοπήσεις – όχι τόσο όσο δείχνουν, βέβαια.»
Σε αυτό το κλίμα, ακούγονται και «φάλτσες» τοποθετήσεις, κατά τον χαρακτηρισμό κυβερνητικού στελέχους, όπως του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου που είπε, αντίθετα με την κεντρική γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου, ότι δεν είναι και καταστροφή εάν έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.