Ισως οι περισσότεροι να μην το είχατε προσέξει, αλλά τούτες τις ημέρες διεξήχθη στη Νέα Υόρκη, με πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού
Γ. Παπανδρέου, η συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Οπως μου λένε, ο κ. Παπανδρέου προσκάλεσε τους πάντες (από Νιγηρία, Χιλή κ.α.) πλην
Ευ. Βενιζέλου. Με δυο λόγια, δηλαδή, δεν κάλεσε το ΠαΣοΚ. Ο κ. Παπανδρέου έγινε πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς επειδή ήταν πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Και το ΠαΣοΚ δεν εκλήθη. Γιατί όμως; Ανεπισήμως ειπώθηκε ότι δεν προσκάλεσαν τον κ. Βενιζέλο (που ήθελε να παραστεί) επειδή εκλήθησαν μόνον αρχηγοί κρατών και ελάχιστοι υπουργοί Εξωτερικών. Ελα όμως που ο κ. Βενιζέλος εκείνες τις ημέρες βρισκόταν στη Νέα Υόρκη (για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ) με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του υπουργού Εξωτερικών. Στο ΠαΣοΚ έμαθα ότι πολύ τους ενόχλησε η στάση Παπανδρέου και έψαξαν το θέμα. Τι διαπίστωσαν; Οτι οι περισσότεροι που εκλήθησαν δεν ήταν αρχηγοί κρατών, αλλά υπουργοί Εξωτερικών. Γιατί δεν εκλήθη ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος είναι και πρόεδρος του (σοσιαλιστικού κόμματος) ΠαΣοΚ; Εκείνο που έμαθα είναι ότι πολλοί υπουργοί Εξωτερικών που εκλήθησαν είχαν την απορία γιατί απουσίαζε ο κ. Βενιζέλος και ρώτησαν τον ίδιο στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης. Και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ δήλωνε άγνοια, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά για να μην προκαλέσει ζημιά στη χώρα μας, που ήταν και απούσα από τέτοια συνεδρίαση.
Το άγχος του Αβραμόπουλου «
Κύριε πρόεδρε, αυτό το χρονόμετρο με αγχώνει» είπε κάποια στιγμή ο
Δ. Αβραμόπουλος απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων κατά τη διάρκεια της ακρόασής του στις Βρυξέλλες επί υποψηφιότητάς του για τη θέση του επιτρόπου για τη Μετανάστευση και τις Εσωτερικές Υποθέσεις. Ο κ. Αβραμόπουλος δέχθηκε συνολικά 45 ερωτήσεις, ορισμένες πολύ γενικές σε βαθμό που ήταν δύσκολο για εκείνον να απαντήσει εντός των προβλεπόμενων δύο λεπτών. Πάντως, ο (μέχρι και για λίγο ακόμη) υπουργός Εθνικής Αμυνας προσπάθησε να γοητεύσει το κοινό του, μιλώντας και γαλλικά, διανθίζοντας τις απαντήσεις του με χρήση όρων στα αγγλικά, αλλά και χαιρετισμούς ακόμη και στα ιταλικά σε ορισμένους ευρωβουλευτές.
nnn
Ο κ. Αβραμόπουλος δέχθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, την επίθεση του ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής Ελευθέριου Συναδινού. Ο πρώην στρατιωτικός τού επετέθη φραστικά λέγοντάς του ότι ουσιαστικά δεν έχει να επιδείξει κανένα έργο σε όλες τις υπουργικές του θητείες. Ο έλληνας υποψήφιος απάντησε ότι σε όλες τις θέσεις που υπηρέτησε το έκανε σεβόμενος το ελληνικό Σύνταγμα και μάλιστα του ζήτησε να συνεχίσει κι εκείνος να το σέβεται όπως το έκανε όταν υπηρετούσε στις Ενοπλες Δυνάμεις.
Επειδή οι ΑΝΕΛ εκδίδουν συνεχώς ανακοινώσεις που λένε ότι ουδέποτε έλαβαν το οργισμένο μήνυμα της
Ραχήλ Μακρή μόλις έμαθε περί της παραπομπής της στην Επιτροπή Δεοντολογίας για ανάρμοστη συμπεριφορά (αυτό που υποστηρίζει η ίδια ότι είπε στον πρόεδρό της
«εάν φοράς παντελόνια» κ.τ.λ.), σας πληροφορώ ότι υπάρχει, κατά τη Ραχήλ, και δεύτερο, επίσης οργισμένο μήνυμα. Τι λέει αυτό;
«Να μάθεις να αντιμετωπίζεις τους άλλους και να μην κλείνεις τα τηλέφωνα. Αφήνεις να μου επιτίθενται χυδαία, να με συκοφαντούν και το μόνο που έχεις να πεις είναι ότι είμαι ψωνισμένη. Αφού είμαι ψωνισμένη διάγραψέ με να πάω σπίτι μου. Σ’ ευχαριστώ».
Από το Λονδίνο όπου βρίσκεται και διδάσκει στο πανεπιστήμιο πληροφορήθηκε ο
Κ. Λαπαβίτσας τα δημοσιεύματα που τον φέρουν υποψήφιο να αναλάβει υπουργικό θώκο σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση ή σχηματίσει κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Η έκπληξή του ήταν μεγάλη, αφού τελευταίως με αρθρογραφία και με το νέο του βιβλίο που σύντομα παρουσιάζεται ασκεί κριτική τόσο στον
Αλ. Τσίπρα όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στροφή προς το Κέντρο που επιχειρεί. Είπε λοιπόν:
«Είναι ενδιαφέρον να πληροφορείσαι τις εξελίξεις από εφημερίδες. Ενδιαφέρον…» και γέλασε.
Ενα σενάριο κυκλοφορεί τελευταίως για τις υποψηφιότητες στελεχών του ΠαΣοΚ στη Β’ Αθηνών, που μοιάζει για πολλούς με πολιτικό εφιάλτη. Τι προβλέπει το σενάριο; Στη Β’ Αθηνών, στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, θα υπάρχει συνωστισμός υποψηφίων και βεβαίως σκληρότατη μάχη για το ποιος θα επικρατήσει. Και τούτο γιατί τη Β’ Αθηνών, εκτός από τους Μιχ. Χρυσοχοΐδη και Α. Λοβέρδο, μαθαίνω ότι την καλοβλέπει και η Φώφη Γεννηματά, που θεωρεί ότι μπορεί να εκλεγεί ευκολότερα στη Β’ παρά στην Α’. Ελα όμως που ο κ. Βενιζέλος ως αρχηγός κόμματος σκέφτεται και αυτός να βάλει υποψηφιότητα και στην Α’ Θεσσαλονίκης και στη Β’ Αθήνας –και αν ισχύσει αυτό το σενάριο ποια περιφέρεια νομίζετε ότι θα επιλέξει; Αν επιλέξει τη Β’ τότε μένει ένας βουλευτής εκτός, το ίδιο θα συμβεί και αν επιλέξει την Α’ Θεσσαλονίκης. Στη Β’ μαθαίνω ότι θα ξαναβάλει υποψηφιότητα (παρά την ηλικία του) και ο Απ. Κακλαμάνης
, γι’ αυτό σας λέω ότι θα υπάρχει συνωστισμός. Το θέμα είναι πόσους θα εκλέξει το ΠαΣοΚ στη Β’ και πόσοι θα μείνουν απ’ έξω.
Θρίαμβος κατά… λάθοςΠανηγυρίζει ο ΟΣΕ διότι, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη εταιρίας συμβούλων, αποτελεί μία από τις αρχαιότερες ελληνικές επιχειρήσεις, ιδρυθείς -τάχα- το 1884.
Βεβαια,πρόκειται περί λάθους. Το 1884 ιδρύθηκαν οι Σιδηρόδρομοι Πειραιώς- Αθηνών- Πελοποννήσου, γνωστοί ως ΣΠΑΠ, που αποτέλεσαν παραχωρησιουχο, ιδιωτική επιχείρηση που κρατικοποιηθηκε μισό αιώνα αργότερα και τέθηκε υπό τον έλεγχο των Σιδηροδρόμων του Ελληνικού Κράτους (ΣΕΚ) μεταπολεμικά.
Αντίθετα, πρόγονος του ΟΣΕ μπορεί να θεωρηθεί η εταιρία ΣΕΚ, που ιδρύθηκε το 1920 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και ενσωμάτωσε την εταιρία της γραμμής Πειραιώς- Δεμερλή και τις Οθωμανικές σιδηροδρομικές παραχωρήσεις της Μακεδονίας.
Αντίστοιχο λάθος έκανε η εταιρία συμβούλων και με τα ΕΛΤΑ, τα οποία χαρακτήρισε ως την αρχαιότερη εταιρία της χώρας. Φυσικά, πρόκειται περί λάθους, καθώς ναι μεν η ταχυδρομική υπηρεσία του κράτους συστάθηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια, όμως τα ΕΛΤΑ έγιναν εταιρία μεταπολεμικά, αφού αποτέλεσαν Τμήμα διεύθυνσης του Υπουργείου Συγκοινωνιών για 40 χρόνια.Καλό είναι οι ιθύνοντες να ρίξουν μια ματιά στην Τεχνική Επετηρίδα της Ελλάδος, που επιμελήθηκε ο Γερουσιαστής Κιτσίκης πριν από 80 χρόνια.
HeliosPlus