«Χρηματοδότης» φαρμακευτικών εταιρειών εμφανίζεται –πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας –γιατρός από τη Βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα, αιματολόγος παρείχε επί πολλά έτη χρηματική βοήθεια σε στελέχη εταιρειών που δήλωναν ότι βρίσκονταν σε… οικονομική δυσχέρεια.
Αυτό τουλάχιστον ανέφεραν στους επιθεωρητές Υγείας τόσο ο ίδιος όσο και άνθρωποι της αγοράς που είχαν δοσοληψίες μαζί του, στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τα χρήματα που βρέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς του γιατρού. Ισχυρίζονταν δηλαδή ότι ο αιματολόγος τούς είχε δανείσει χρήματα και τα επέστρεψαν από το 2001 καταθέτοντάς τα –επειδή τα ποσά δεν ήταν ευκαταφρόνητα –σταδιακά σε τραπεζικό λογαριασμό είτε μέσω των εταιρειών είτε μέσω προσωπικών λογαριασμών στελεχών τους.
Η πορεία του επιστήμονα, διευθυντή σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και μιας φαρμακοποιού του ιδίου νοσηλευτικού ιδρύματος περιγράφεται σε πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας. Είναι από τις λίγες φορές που πόρισμα των εν λόγω «Ράμπο» καταγράφει με τόσες λεπτομέρειες τη διαδρομή ύποπτων χρημάτων που εντοπίστηκαν στην κατοχή δημοσίων λειτουργών.
Οι επιθεωρητές βρήκαν πλήθος τραπεζικών καταθέσεων όχι μόνο από στελέχη φαρμακευτικών εταιρειών αλλά και από απλούς πολίτες, οι οποίοι, όπως διαπιστώθηκε, υπήρξαν ασθενείς του.
Ειδικότερα, στο πόρισμα, το οποίο έχει αποσταλεί στον προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικών και στο ΣΔΟΕ, συμπεραίνεται ότι ο γιατρός, αρχικά ως επιμελητής και στη συνέχεια ως διευθυντής ΕΣΥ, πραγματοποίησε αδιαφανείς οικονομικές συναλλαγές με φαρμακευτικές εταιρείες που προμήθευαν την κλινική όπου εργαζόταν.
Στους τραπεζικούς λογαριασμούς του έγιναν καταθέσεις 289.321,41 ευρώ από φαρμακευτικές εταιρείες, από υπαλλήλους φαρμακευτικών εταιρειών και από εταιρείες διοργάνωσης συνεδρίων το διάστημα 2001-2010. Υπάρχει σημαντικός αριθμός τραπεζικών καταθέσεων ύψους 254.368,69 ευρώ από άγνωστους καταθέτες τα έτη 2001-2010.
Οι «Ράμπο» εκτιμούν ότι διακινούνται μεγάλα χρηματικά ποσά τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από το ΣΔΟΕ. Ενδεικτικά αναφέρεται η αγορά δύο ομολόγων, το πρώτο αρχικής αξίας 150.000 ευρώ το 2006 και το δεύτερο αρχικής αξίας 350.000 ευρώ το 2008.
Παράλληλα, ένας ασθενής ύστερα από μακροχρόνια νοσηλεία στην κλινική που διηύθυνε ο αιματολόγος και παρακολούθησή του από άλλον γιατρό, παρέδωσε ιδιοχείρως στον διευθυντή επιταγή 5.000 ευρώ ως δωρεά στην κλινική. Ο γιατρός την κατέθεσε στον προσωπικό του τραπεζικό λογαριασμό.
Εντόπισαν και τραπεζική κατάθεση 5.000 ευρώ από έναν άνδρα, ο πατέρας του οποίου νοσηλευόταν στην κλινική, που αφορά προκαταβολή για την αγορά αυτοκινήτου από τη σύζυγο του γιατρού.
Ορισμένες μάλιστα από τις φαρμακευτικές εταιρείες που κατέθεσαν ποσά στον λογαριασμό του γιατρού έχουν καταθέσει χρήματα και προς τη φαρμακοποιό του νοσοκομείου. Οι ημερομηνίες κατάθεσης είτε συμπίπτουν είτε απέχουν μεταξύ τους λίγες ημέρες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις συμπίπτουν και τα χρηματικά ποσά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ