Μαχητικά αεροσκάφη της Γαλλίας διεξήγαγαν την Πέμπτη αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο Ιράκ, μετά τον αποκεφαλισμό ενός γάλλου ομήρου στην Αλγερία, ενώ οι ΗΠΑ και οι Αραβες σύμμαχοί τους στοχοθέτησαν διυλιστήρια στη Συρία τα οποία ελέγχουν οι τζιχαντιστές.
Οι επιδρομές εξαπολύθηκαν λίγες μόνο ώρες μετά τη γνωστοποίηση του αποκεφαλισμού του γάλλου ορειβάτη Ερβέ Γκουρντέλ από μέλη της ένοπλης ομάδας Τζουντ αλ Χαλίφα (Στρατιώτες του Χαλιφάτου), που δρα στην Αλγερία και συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος.
Την ίδια στιγμή, η προεδρία της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας σε όλους «τους δημόσιους χώρους» και «στις συγκοινωνίες».
«Τα προληπτικά μέτρα εναντίον του κινδύνου (διάπραξης) τρομοκρατικών ενεργειών θα ενισχυθούν στους δημόσιους χώρους και στις μεταφορές», ανέφερε σχετική ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
Η επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της διεθνούς συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ εντάσσεται στον πόλεμο που διεξάγει η Ουάσιγκτον για να «εξαρθρώσει», κατά την ορολογία που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, το «δίκτυο του θανάτου» του ΙΚ, το οποίο ευθύνεται για αναρίθμητες ωμότητες στις περιοχές που ελέγχει στην επικράτεια του Ιράκ και της Συρίας.
Στις επιδρομές της συμμαχίας έχουν χάσει τη ζωή τους 130 ξένοι τζιχαντιστές και 12 Σύροι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι 84 από τις επιδρομές είχαν στόχο το Ισλαμικό Κράτος και οι 57 το Μέτωπο αλ Νόσρα, τον βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία.
Τα γαλλικά μαχητικά Rafale έφεραν σε πέρας για δεύτερη φορά πλήγματα σε ιρακινό έδαφος αφότου η Γαλλία εντάχθηκε την 19η Σεπτεμβρίου στη συμμαχία η οποία έχει εξαπολύσει μια αεροπορική εκστρατεία στο Ιράκ, όπως ανέφερε η γαλλική κυβέρνηση.
Οι επιδρομές αυτές έγιναν την επομένη της δημοσιοποίησης από την οργάνωση Τζουντ αλ Χαλίφα («Στρατιώτες του Χαλιφάτου»), που συνδέεται με το ΙΚ, ενός βίντεο στο οποίο καταγράφεται ο αποκεφαλισμός του γάλλου υπηκόου Ερβέ Γκουρντέλ, ενός πεπειραμένου ορειβάτη και οδηγού ορειβατών 55 ετών, ο οποίος είχε απαχθεί την Κυριακή στην Αλγερία.
Το βίντεο αυτό χαρακτηρίστηκε παρόμοιο με αυτά του ΙΚ, που το τελευταίο διάστημα αποκεφάλισε δύο αμερικανούς δημοσιογράφους κι έναν βρετανό εργαζόμενο για ανθρωπιστικές οργανώσεις που είχαν απαχθεί στη Συρία.
Το βράδυ της Τετάρτης μιλώντας κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Ολάντ εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να πολεμήσει το ΙΚ, έπειτα από το «ειδεχθές» αυτό έγκλημα.
Ο Ολάντ προέδρευσε σε μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σε στενή σύνθεση – επί της ουσίας ενός πολεμικού συμβουλίου – στο Παρίσι μετά τη δολοφονία του Γάλλου, η οποία προκάλεσε αγανάκτηση στη χώρα και σε πολλές άλλες χώρες. Η κυβέρνηση της Αλγερίας κινητοποίησε 3.000 στρατιωτικούς για να ανασύρουν τη σορό του ομήρου και να «εξουδετερώσουν τους δολοφόνους» του.
Η γαλλική κυβέρνηση, που όπως τόνισε βρίσκεται «σε πόλεμο» με το ΙΚ, αποφάσισε να συμπεριλάβει άλλες περίπου 30 ως 40 χώρες σε εκείνες όπου συμβουλεύει τους Γάλλους να επιδεικνύουν «τη μέγιστη προσοχή κι επαγρύπνηση», όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.
Ερωτηθείς εάν ανάμεσα στα νέα κράτη για τα οποία εκδίδεται οδηγία είναι μεγάλες μουσουλμανικές χώρες ο Ντιντιέ ντε Μπρε, επικεφαλής του κέντρου αντιμετώπισης κρίσεων στο ΥΠΕΞ, περιορίστηκε να απαντήσει «ναι», χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μεταξύ των χωρών αυτών είναι οι εξής 11: η Ινδονησία, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, η Μαλαισία, το Ουζμπεκιστάν, οι Κομόρες, το Μπουρούντι, η Τανζανία, η Σομαλία και η Ουγκάντα.
Νωρίτερα πολλοί γάλλοι ταξιδιώτες, ταξιδιωτικοί πράκτορες και γραφεία τουρισμού επέκριναν την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να αποθαρρύνει τα ταξίδια σε μια σειρά χωρών λόγω της στρατιωτικής εμπλοκής της Γαλλίας στη Μέση Ανατολή.
«Το πρόβλημα είναι ότι η ανακοίνωση του υπουργείου αφήνει να εννοηθεί πως υπάρχει κίνδυνος σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό χωρών. Πρέπει να διευκρινιστεί η κατάσταση στην Τυνησία, το Μαρόκο ή την Αίγυπτο. Αν το υπουργείο διαθέτει πληροφορίες για έναν απτό κίνδυνο στις χώρες αυτές, πρέπει να το ανακοινώσει. Αν όχι, πρέπει να το πει επίσης», είπε χαρακτηριστικά ο Ζαν-Πιερ Μας, πρόεδρος της ένωσης των ταξιδιωτικών γραφείων της Γαλλίας.
«Αλλά το να εξομοιώνονται 30 χώρες όπου μπορεί να υπάρχει κίνδυνος, αυτό είναι προβληματικό. Χρειάζεται λίγη σαφήνεια, να ξεκαθαρίσουν» τα πράγματα, πρόσθεσε.
Το 2013 καταγράφηκαν 22 εκατ. επισκέψεις Γάλλων στο εξωτερικό. Αν και τα κράτη της Ευρώπης είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί, το Μάγρεμπ και η Αίγυπτος είναι επίσης αγαπημένοι προορισμοί των Γάλλων, λόγω των χαμηλών τιμών και της εγγύτητάς τους.
Τουλάχιστον 130 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν σε επιδρομές
Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 129 τζιχαντιστές από ξένες χώρες και 12 Σύροι έχουν σκοτωθεί από την Τρίτη στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε ο συνασπισμός του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).
«Συνολικά 84 τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και 57 του Μετώπου Αλ Νόσρα (παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία) σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων βρίσκονται μόνο 12 Σύροι» είπε ο Ράμι Αμπντελ Ραχμάν.
Σύμφωνα με τον απολογισμό της μη κυβερνητικής οργάνωσης, που βασίζεται σε ένα δίκτυο ακτιβιστών, νοσοκομειακών πηγών, στρατιωτικών και ανταρτών σε ολόκληρη την χώρα για να αντλεί πληροφορίες, οι ξένοι τζιχαντιστές που σκοτώθηκαν ήταν υπήκοοι ευρωπαϊκών και αραβικών χωρών, όπως επίσης υπήκοοι της Τουρκίας και πρόσωπα προερχόμενα από την Τσετσενία.
Από τους 12 Σύρους που σκοτώθηκαν, 11 ήταν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και ένας του Μετώπου αλ Νόσρα.
Στους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν επιπλέον 13 Σύροι άμαχοι, σύμφωνα με το OSDH.
Ο διεθνής συνασπισμός έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 30 επιδρομές στη βόρεια και ανατολική Συρία, στις περιοχές που δεν ελέγχουν οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ιράκ: «Οι τζιχαντιστές σχεδιάζουν επίθεση στο μετρό στο Παρίσι ή στις ΗΠΑ»
Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σχεδιάζουν να εξαπολύσουν επιθέσεις στο μετρό στο Παρίσι ή στις ΗΠΑ.
To Ιράκ έχει «αξιόπιστες πληροφορίες» γι’ αυτό από τις μυστικές υπηρεσίες, υποστήριξε ο ιρακινός πρωθυπουργός.
«Σήμερα, ενώ βρίσκομαι εδώ, λαμβάνω ακριβείς πληροφορίες από τη Βαγδάτη όπου υπήρξε η σύλληψη κάποιων προσώπων και ότι υπάρχουν δίκτυα που σχεδιάζουν μέσα από το Ιράκ να εξαπολύσουν επιθέσεις» επισήμανε μιλώντας σε μια μικρή ομάδα αμερικανών δημοσιογράφων.
«Σχεδιάζουν να διαπράξουν επιθέσεις στα μετρό του Παρισιού και των ΗΠΑ» πρόσθεσε.
«Από τις λεπτομέρειες που έχω λάβει, ναι, φαίνεται πως είναι αξιόπιστες οι πληροφορίες αυτές», κατέληξε.
Ο Αμπάντι είπε ότι ενημερώθηκε γι’ αυτό το πρωί της Πέμπτης στη Νέα Υόρκη.
«Κόκκινος συναγερμός» στο Παρίσι
Το μεσημέρι της Πέμπτης η προεδρία της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας σε όλους «τους δημόσιους χώρους» και «στις συγκοινωνίες».
«Τα προληπτικά μέτρα εναντίον του κινδύνου (διάπραξης) τρομοκρατικών ενεργειών θα ενισχυθούν στους δημόσιους χώρους και στις μεταφορές», ανέφερε σχετική ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
ΗΠΑ: «Δεν έχουμε στοιχεία για σχεδιαζόμενες επιθέσεις»
Ωστόσο, δύο ανώτατοι αξιωματούχοι ασφαλείας της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού του Ιράκ ότι ετοιμάζονται επιθέσεις στο μετρό σε πόλεις των ΗΠΑ.
Στο παρελθόν οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί για απειλές από διάφορες εξτρεμιστικές οργανώσεις που είχαν στοχοθετήσει μεταξύ άλλων το δίκτυο μεταφορών, ωστόσο δεν υπάρχουν πρόσφατες πληροφορίες για ένα άμεσο σχέδιο από το Ισλαμικό Κράτος, είπε ένας αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Μια άλλη πηγή προσκείμενη στο Κογκρέσο επισήμανε ότι οι γερουσιαστές και το προσωπικό δεν έχουν ενημερωθεί για υπάρχουσες απειλές του Ισλαμικού Κράτους εναντίον δικτύων μετρό σε πόλεις των ΗΠΑ.