Η άμεση απεμπλοκή του υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας από την εκτροπή του Αχελώου αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης υπό τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ. Ωστόσο τα σχέδια για εκτροπή του ποταμού δεν έχουν εγκαταλειφθεί, καθώς στα δύο Σχέδια Διαχείρισης Υδατικών Πόρων Θεσσαλίας και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, τα οποία εγκρίθηκαν σήμερα, Πέμπτη, προκρίνεται η λύση της μικρότερης εκτροπής, με 250 εκατ. κυβικά μέτρα νερού.
Έτσι, το έργο της Μεσοχώρας απεμπλέκεται πλήρως, τόσο λειτουργικά όσο και τεχνικά, από τα έργα μεταφοράς νερού από τον άνω ρου του Αχελώου στη Θεσσαλία και αντιμετωπίζεται πλέον ως αμιγώς υδροηλεκτρικό έργο, το οποίο αξιοποιεί νερό του ποταμού για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και το επαναφέρει στη φυσική κοίτη του. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω έργο είναι ώριμο κατά 95%.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, αποτελεί ζητούμενο το πώς θα μπορέσει το έργο στη Μεσοχώρα να προχωρήσει, καθώς με βάση τη διαδικασία που είχε αδειοδοτηθεί αποτελεί έργο της εκτροπής του Αχελώου. Το ΣτΕ πάντως έχει ακυρώσει τέσσερις φορές την εκτροπή του Αχελώου κατά τα έτη 1994, 2000, 2005 και 2014.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης, για το έργο της Μεσοχώρας έχουν ήδη επενδυθεί 283 εκατ. ευρώ, ενώ για την ολοκλήρωσή του απαιτούνται ακόμη έργα 20 εκατ. ευρώ και κόστος απαλλοτριώσεων περίπου 90 εκατ. ευρώ. Ο υπουργός υποστήριξε ότι τα χρήματα είναι διαθέσιμα, θα καλυφθούν από τη ΔΕΗ και ο συνολικός χρόνος για την αποπεράτωση του έργου υπολογίζεται σε δύο χρόνια.
«Με την έγκριση των δύο συγκεκριμένων διαχειριστικών σχεδίων για τη Θεσσαλία και τη Δυτική Στερεά Ελλάδα, απεμπλέκεται και προωθείται άμεσα το έργο του υδροηλεκτρικού σταθμού της Μεσοχώρας, με σαφή αναπτυξιακά οφέλη για ολόκληρη τη χώρα» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Ταγαράς. Επεσήμανε επίσης ότι το έργο «αξιοποιεί τα νερά του Αχελώου για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και επαναφέρει τα νερά στη φυσική κοίτη του ποταμού, προάγει την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, αυξάνει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Είναι ένα έργο με μεγάλη περιβαλλοντική, ενεργειακή και αναπτυξιακή σημασία για τον τόπο».