Στα σαγόνια της… ενέργειας

Ηλεκτρική ενέργεια σε μικροσυσκευές όπως π.χ. σε ακουστικά θα μπορούσε να προσφέρει το ευρηματικό λουράκι που ανέπτυξαν καναδοί επιστήμονες και το οποίο «δαμάζει» τη δύναμη της… σιαγόνας.

Ηλεκτρική ενέργεια σε μικροσυσκευές όπως π.χ. σε ακουστικά θα μπορούσε να προσφέρει το ευρηματικό λουράκι που ανέπτυξαν καναδοί επιστήμονες και το οποίο «δαμάζει» τη δύναμη της… σιαγόνας.

Η πρωτότυπη συσκευή που θυμίζει ιμάντα κράνους εκμεταλλεύεται τις κινήσεις της γνάθου κατά τη μάσηση ή την ομιλία και παράγει πολύτιμη ενέργεια. Το μυστικό, σύμφωνα με τους ερευνητές, κρύβεται σε ένα «έξυπνο» υλικό το οποίο «γεννά» ηλεκτρικό φορτίο κατά το τέντωμά του.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματά τους παρουσιάζονται στο επιστημονικό έντυπο «Smart Materials and Structures». Οι ερευνητές της σχολής École de Technologie Superieure (ETS) του Μόντρεαλ, με επικεφαλής τον μηχανολόγο μηχανικό δρ Αϊντίν Ντελναβάζ, πιστεύουν ότι μελλοντικά η συσκευή τους θα τροφοδοτεί με ρεύμα μικρές ηλεκτρονικές συσκευές, που θα είναι εμφυτευμένες στο σώμα ή ενσωματωμένες στα ρούχα.

Ενεργειακή μάσηση

Το σαγόνι, εξαιτίας των συνεχών κινήσεων που πραγματοποιεί κατά τη διάρκεια της μέρας, αποτελεί ένα από τα σημεία του σώματος που θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύτιμη ενέργεια μέσω της τεχνικής του πιεζοηλεκτρισμού. Οι επιστήμονες μάλιστα υπολογίζουν ότι μόνο κατά την ώρα του φαγητού, θα μπορούσαν να παραχθούν κατά περίπου 7 μιλιβάτ ηλεκτρισμού. Κάτι τέτοιο βέβαια, προϋποθέτει την εφαρμογή του ειδικού λουριού κάτω από το σαγόνι του χρήστη. Οι ίδιοι ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι δεν είναι ανάγκη να είναι σφιχτά δεμένο.

Ο ενεργειακός ιμάντας των καναδών επιστημόνων

Στο πλαίσιο δοκιμών, οι ερευνητές ζήτησαν από έναν εθελοντή να μασήσει τσίχλα για 60 δευτερόλεπτα, φορώντας τον ενεργειακό ιμάντα. Η μέγιστη ποσότητα ηλεκτρισμού που «αντλήθηκε» από τη συγκεκριμένη διαδικασία άγγιζε τα 18 μικροβάτ – εκτομμυριοστά του βατ. Ωστόσο, η τελική ενέργεια που εξήγαγε το σύστημα δεν ξεπερνούσε τα 10 μικροβάτ.

«Με δεδομένο ότι η μέση ηλεκτρική ενέργεια που προκύπτει κατά τη μάσηση, είναι γύρω στα 7 μιλιβάτ – χιλιοστά του βατ, έχουμε να διανύσουμε ακόμη πολύ δρόμο, έως ότου τελειοποιήσουμε την απόδοση της συσκευής», δήλωσε ο δρ Ντελναβάζ. «Για την ώρα, η παραγόμενη ενέργεια μέσω της συγκεκριμένης μεθόδου δεν επαρκεί για την τροφοδότηση μικροσυσκευών, ωστόσο η εν λόγω τεχνολογία στο μέλλον πρόκειται να βελτιωθεί».

Οι ειδικοί θεωρούν ότι αυξάνοντας τις στρώσεις του έξυπνου υλικού ίσως καταφέρουν να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση του ιμάντα. Στόχος τους σε επόμενη φάση, είναι να προσθέσουν στον μηχανισμό μια μικροσκοπική επαναφορτιζόμενη μπαταρία όπου η παραγόμενη ενέργεια θα μπορεί να αποθηκεύεται.

Η ευρηματική εφεύρεση των Καναδών, αν και βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, έχει ήδη μαγνητίσει το εμπορικό ενδιαφέρον διαφόρων εταιρειών που προσανατολίζονται σε χρήστες που φορούν συχνά κράνος όπως π.χ. στρατιώτες, εργάτες ή ακόμα και μοτοσικλετιστές.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.