Η Δευτέρα σηματοδότησε εν πολλοίς την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, καθώς οι νεοεισακτέοι θα πρέπει να περάσουν από τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας για να εγγραφούν στις σχολές τους από τις 15 ως τις 26 Σεπτεμβρίου –ορισμένα ιδρύματα ωστόσο έχουν καθιερώσει την ηλεκτρονική εγγραφή, οπότε δεν απαιτείται η… βόλτα ως τη γραμματεία.
Παράλληλα το ίδιο διάστημα το υπουργείο Παιδείας θα γνωστοποιήσει και πόσοι από τους δικαιούχους μετεγγραφής πρωτοετείς φοιτητές θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη μετακίνησή τους και έπειτα θα εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις.
Κατά τη διαδικασία των εγγραφών, οι φοιτητές δεν θα υποβάλουν αίτηση μετεγγραφής, αλλά απλώς θα δηλώσουν προτίμηση πανεπιστημίου ή ΤΕΙ που επιθυμούν να μετεγγραφούν. Η αίτηση μετεγγραφής θα κατατεθεί πιθανότατα μετά τις 26 του μήνα σε σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας και τα αρμόδια τμήματα.
Οι αντιστοιχίες στα τμήματα των ΤΕΙ
Εν αναμονή των τελικών αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας για το θέμα των μετεγγραφών φοιτητών και των δύο σχετικών υπουργικών αποφάσεων, δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα των Κυβερνήσεως οι εφετινές αντιστοιχίες μεταξύ τμημάτων των ΤΕΙ.
Στη νέα υπουργική απόφαση «Αντιστοιχίσεις Τμημάτων ΤΕΙ που αφορούν στη διαδικασία μετεγγραφών των φοιτητών» που δημοσιεύθηκε ήδη αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με τις αντιστοιχήσεις των τμημάτων τους.
Ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ότι «οι υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίζουν την αντιστοιχία των σχολών και των τμημάτων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ καθώς και η διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων για τη μεταφορά της θέσης εισαγωγής, την εξειδίκευση των κριτηρίων χορήγησης της μεταφοράς καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του σχετικού νόμου, βρίσκονται σε διαδικασία έκδοσης».
Όπως δημοσιεύθηκε ήδη στο «Βήμα της Κυριακής», στις υπουργικές αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας θα αναφέρεται ότι πρέπει να υπάρξει «πλήρης αντιστοίχιση των γνωστικών αντικειμένων των τμημάτων, όπως αυτή καθορίστηκε με τη γνωμοδότηση της ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας) που έκανε αποδεκτή ο υπουργός Παιδείας. Μετεγγραφή σε συγγενές τμήμα θα απαγορεύεται».
Σημεία-«κλειδιά» που πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι
Στον πυρετό των εγγραφών και των μετεγγραφών ένα από τα θέματα που απασχολεί τους νέους και τις νέες είναι η αντιστοιχία των σχολών και των τμημάτων των ΑΕΙ και τα παρεχόμενα επαγγελματικά δικαιώματα, όπου αυτά υφίστανται. Με βάση την πιο πρόσφατη αντιστοιχία, που δημοσιεύθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2013 στο ΦΕΚ 2910, οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας κ.κ. Χρ. Ταουσάνης και Κ. Κότιος που μίλησαν στο «Βήμα» παραθέτουν τα παρακάτω σημεία-«κλειδιά» στις αντιστοιχίες των τμημάτων:
–Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) και Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Αν κάποιος φοιτήσει στο τμήμα της Κορίνθου θα ασχοληθεί με την εκπαιδευτική πολιτική, ενώ αν μετεγγραφεί στο τμήμα του ΠΑΜΑΚ μπορεί να εργαστεί και ως δάσκαλος ειδικής αγωγής.
–Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και εισαγωγική κατεύθυνση Κοινωνικής Διοίκησης του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ). Φοιτώντας στο τμήμα του Παντείου αποκτά κάποιος επαγγελματική ταυτότητα κοινωνιολόγου ενώ μετεγγραφόμενος στην Κομοτηνή ο απόφοιτος είναι κοινωνικός λειτουργός.
–Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το τμήμα του Πειραιά απαιτούσε εξέταση και σε ειδικό μάθημα ενώ της Χίου όχι.
–Στο ίδιο Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης η εισαγωγική κατεύθυνση Εφαρμοσμένων Μαθηματικών δεν είναι αντίστοιχη με κανένα τμήμα, άρα όσοι εισαχθούν σε αυτή δεν μπορούν να πάρουν μετεγγραφή, ενώ η άλλη εισαγωγική κατεύθυνση Μαθηματικών του τμήματος είναι αντίστοιχη με τα τμήματα Μαθηματικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την με εισαγωγική κατεύθυνση Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
–Ενώ έχουν ίδια ονομασία, Μουσικών Σπουδών, δεν είναι αντίστοιχα τα τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Ιονίου Πανεπιστημίου.
–Τα Τμήματα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είναι αντίστοιχα μεταξύ τους έστω και αν βρίσκονται σε διαφορετικά πεδία (1ο και 5ο) και το ένα από αυτά (του ΟΠΑ) δεν απαιτούσε εξέταση σε ξένη γλώσσα, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα.