Γερμανοί βουλευτές σε Δένδια: Οι φίλοι είναι για τα δύσκολα

Με αντιπροσωπεία γερμανών βουλευτών, μελων της επιτροπής προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής συναντάται ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

«Οι φίλοι είναι για τα δύσκολα». Με τη φράση αυτή, την οποία απέδωσε στα ελληνικά ο Bernhard Schulte-Drüggelte, επικεφαλής της εξαμελούς αντιπροσωπείας γερμανών βουλευτών, συνοψίστηκε το περιεχόμενο των σημερινών επαφών με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια και τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον κ. Δένδια ο επικεφαλής της γερμανικής αντιπροσωπείας εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι τα οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί τόσο πολύ. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, μετά από μια τόσο βαθιά κρίση διαφαίνεται φως στον ορίζοντα.

Ο ίδιος τόνισε πως επιδίωξη της Γερμανίας είναι να βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα. «Οι φίλοι είναι για τα δύσκολα» δήλωσε στα ελληνικά ο γερμανός αξιωματούχος.

Παράλληλα, εξεδήλωσε την ικανοποίηση του για το νέο θεσμικό πλαίσιο που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο δίνει «δεύτερη ευκαιρία» σε έλληνες επιχειρηματίες, των οποίων τα πρώτα επιχειρηματικά εγχειρήματα δεν στέφθηκαν με επιτυχία.

«Χαίρομαι που δίνεται την δυνατότητα στους έλληνες επιχειρηματίες να αναλάβουν ρίσκο» τόνισε ο κ. Schulte-Drüggelte.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε πως είχε μια μακρά και ενδιαφέρουσα συζήτηση για την ελληνική οικονομία με τους γερμανούς βουλευτές, στην οποία έθεσε και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να βοηθήσει η Γερμάνια την Ελλάδα.

Ο κ. Δένδιας επισήμανε πως ενημέρωσε του γερμανούς βουλευτές για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, το οποίο -όπως είπε- έχει ως στόχο την μεταφορά ρευστότητας στην ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση για την αντιμετώπιση του μεγάλου κίνδυνου της ανεργίας.

Ο υπουργός απεκάλυψε πως ζήτησε τη βοήθεια των βουλευτών για να μεταπειστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει την επιδότηση επιτοκίου δανείων ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων με πόρους του ΕΣΠΑ. Ακόμη, ζήτησε τη βοήθεια τους για την αναθεώρηση του εγκεκριμένου χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων της Ελλάδος.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους γερμανούς βουλευτές. Προσβλέπω στην βοήθειά τους» κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Νωρίτερα οι γερμανοί βουλευτές συναντήθηκαν με τον ελληνα υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Μετά την συνάντηση οι δύο πλευρές δεν έκαναν δηλώσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η γερμανική αντιπροσωπεία ενημερώθηκε για την πρόοδο εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εφαρμόσει το 55% των 542 εκκρεμών μνημονιακών δράσεων που έχει υποδείξει η τρόικα.

Δεδομένου ότι η γερμανική κρατική επενδυτική τράπεζα KfW παρέχει τεχνογνωσία για τη σύσταση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, αλλά και χρηματοδότηση 100 εκατ. ευρώ για την οποία εγγυάται το γερμανικό δημόσιο, το ενδιαφέρον των γερμανών βουλευτών στη συνάντηση με τον κ. Δένδια αναμένεται πως θα επικεντρωθεί στο εγχείρημα του IfG.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.