Ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Μηλιός μιλά στους Μπ. Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Ένα όριο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, για την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ, είναι οι 500.000 ευρώ»
{{{ audio1 }}}
Για τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ και το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας
Λέμε χονδρικά για την επαναφορά του παλαιού συστήματος, το οποίο προσδιόριζε τις 500.000 ευρώ ως μεγάλη ακίνητη περιουσία. Αλλάζουν, όμως, τα πράγματα σημαντικά και εμείς είπαμε δύο πράγματα: πρώτον, ότι δεν μπορούν να φορολογούνται οι πολίτες σε τιμές άλλες από αυτές τις αγοράς και δεύτερον, ότι υπολογίζουμε μια απώλεια στα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ περίπου στα 2 δις. Πρέπει να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, όμως, ως ένας νόμος άδικος. Αυτή είναι η τάξη μεγέθους που σκεπτόμαστε ως μεγάλη ακίνητη περιουσία. Είναι πολλοί πάνω από αυτό το όριο, και νοικοκυριά πάνω από τις 600.000 ευρώ με τις σημερινές τιμές. Όχι (δεν είμαστε χώρα πλουσίων), αλλά οι μεγάλες και μεσαίες τάξεις αποταμίευαν μέσω της ακίνητης περιουσίας. Έχουμε πολύ μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης και αυτό εκμεταλλεύτηκε η κυβέρνηση.
Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
Λέμε ότι θα έχουμε ένα έσοδο 3 δις από τις ανείσπρακτες υποθέσεις, από αυτά που έχουν βεβαιωθεί και λέμε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο ότι μπορούν να εισπραχθούν από τον πρώτο κιόλας χρόνο 3 δις και από την πάταξη της φοροδιαφυγής εκτιμώ ότι μπορούν να εισπραχθούν και 5 δις, αλλά λέμε τελικά 3 δις.
Για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τις τράπεζες
Το ΤΧΣ, όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας, θα περάσει στον έλεγχο του Δημοσίου. Είναι στοιχείο του χρέους, τα 50 δις που δόθηκαν ως δάνειο στις τράπεζες και ως στοιχείο του χρέους και βασικό στοιχείο είναι γιατί δόθηκαν αυτά τα χρήματα, που είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η καλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Έχουμε λοιπόν τη δικαιοδοσία να κάνουμε τις τράπεζες να δουλέψουν ξανά και να τις στηρίξουμε με έναν τρόπο που μπορούν να στηρίξουν ξανά την πραγματική οικονομία.
Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Εμείς λέμε το εξής: το θέμα του ΠτΔ, όπως λέει και το Σύνταγμα, πρέπει να αναφέρεται σε ένα πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής. Αυτή είναι η έννοια του Συντάγματος. Επομένως, θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο από οποιοδήποτε πολιτικό χώρο, αρκεί να εκφράζει την ενότητα του λαού και να έχει την ευρύτερη αποδοχή του Κοινοβουλίου και του εκλογικού σώματος.